Thursday, February 24, 2011

Tali raket baru... dan grip baru..

Aku seorang pemain badminton amatur.. Raket hikmat telah putus tali temalinya... Grip telah lusuh dan nipis.. Ni aku blaja dari member.. Dorang kate untuk amatur.. Dengan kata lainnye noob... ataupun newbie... Tali yang selalu org pakai ialah yonex BG 60, 69, 80 n 88... Sume tu harganye 30 ringgit ke atas.. Kalaau nak suruh dia pasang.. mintak dia pasang tali dengan tekanan 23-24.. Itu kalau pakai raket biasa laa... Kalau pakai carbonex @ raket 2-3 rat ke atas.. Bleh laa tekanan tali tu diterik sampai 24 keatas.. Semakin tinggi terikan tali tu... Semakin best bila menyemash... Kalau nak buat drop pn senang.. Sebb bulu tangkis melantun dengan lebih cemerlang.. Maka xpayah nak tolak bola waktu nak drop.. just main angle.. Tu dorang cakap laa... Den bitau yo... Grip yang best pulak pakai grip getah... Harga 6 ringgit ke atas.. Ade yang pakai grip jenis towel.. Serap peluh... Tapi kalau xjaga betul t jadi masam.. Pastu bila da lame pakai t towel jadi nipis n keras... Melecet tangan t... Kalau nak cari grip getah... Cari yang jenis kesat walaupn basah... Supaya x tercampak raket korang... Jangan pulak saving beli yang murah sangat.. Sbb jenis camtu mula2 best pakai.. Lame2 t dia menggelupas... Xbest... N cepat rosak... Skang ni ada sale raket Gosen.. 2 raket 2 rat lebeh.. huhuhuhuhu.. Kalau rase nak best... Beli laa carbonex 10... Full carbon.. Harga 240... Body saje... Campur tali n grip ada laa dalam 280 camtu.. tu saje nak gtau... Ni bagi yang noob je.. Yang pro jangan bace.. Den maluuuuuu~... hehehehehe...

5 comments:

i am S!L4H.. said...

yeaaa en perghh dh ade raket baru. lpas ni jgn ganeh2 sgt..haha
pinjam bole?ngeee

En.Perghh said...

Mane ade beli raket.. Tali pn xtukar lagi... huhuhuhu... pitih xdop..

i am S!L4H.. said...

owh x de??abis ble nk beli nye?haha. en perghh kan bsy kje,x kn raket x leh bli...pitih x dop??ish3

En.Perghh said...

tgh stadi kot... elaun xmasuk lagi... uhuhuuhu... keje tu utk tampung perbelanjaan anak bini...

i am S!L4H.. said...

aik tgh study?. aik mkin pening dgn status perghh. adehhhh

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...