Sunday, February 20, 2011

RHB bank.... Kemudahan yang menyusahkan...

Baru-baru ni aku cuba untuk buat satu acc RHB.. Satu proses yang simple bertukar menjadi urusan yang paling leceh dalam dunia... Semua ni gara2 chip pada IC aku rosak... Chip x dapat di baca...

Aku pergi ke RHB bank cawangan Bahau untuk urusan ni... Sampai je kat kaunter... Brader tu mintak IC.. Di masukkan IC aku ke dalam mesin kecik yang boleh terima maklumat pada chip... Teeetttt.... Bunyik alat tu menandakan IC aku di reject.. 2 3 kali lagi try masih lagi bende yang sama jadi.. Kalau chip rosak brader tu kata xbleh bukak acc... Xde ape yang boleh ditolong... Brader tu bagi cadangan aku pergi cawangan JPN terdekat n try scan kat stu... Naseb bek kat Bahau ade satu cawangan JPN... Bila sampai je tengok2 ramai orang... Bila turn aku sampai.. Dia scan pn xbleh... Aku jadi down serta merta... Dia kata kate alang2 da tau rosak baik tukar trus... Aku dengan selebetnye pun amek gamba... key in data.. tapi prob lagi... Makin downkan aku bila sistem pun follow down.. Menyebabkan proses permohonan IC baru aku tergantung... Sistem down selama 45 mnit... Bila aku nye permohonan siap n aku dapat IC sementara.. Bank da pun tutup... So aku ingat nak buat acc trus kat K.L bila aku gi umah sdara aku ni... Malam tu aku bertolak ke umah sedara aku...

Esok paginya pagi2 lagi aku da kuar carik RHB bank terdekat... Naik bas Rapid RM1.90.. Sampai laa kat RHB bank cawangan puchong... Depan IOI mall.... Besar gak cawangan ni so mungkin laa boleh settle... Tapi bila aku sampai je kat kaunter n cakap nak buat acc... Ade lagi prob... Dorang xterima IC sementara... Nak jugak IC yang ada chip... Mmg ade rase nak mengamuk... Ape beza data kat dalam chip ngan kat ic sementara tu?? kan ke sama je?? Da laa urgent... Hadoi... Da puas da aku cuba terangkan situasi aku... Tapi jawapan sama je ngan cawangan Bahau... "tak de ape yang kami boleh tolong"...Mungkin jawapan tu mmg diwajibkan untuk setiap kakitangan hafal kot... Aku cakap nak jumpa manager... Aku mintak nak jumpe branch manger.. Tapi permintaan aku macam dorang xendah je.. panggil orang kat kaunter lain.. maybe senior staff.. Tapi jawapan mudah... tanpa pandang muke aku.."sori laa dik... Mmg kite xbleh buat ape kalau chip rosak.."..redho je laa...

Aku gi interview tanpa acc RHB..Yang mana merupakan salah satu bende penting... Aku tawakal je... Kalau aku gagal yakinkan RHB bank... Mungkin aku berjaya yakinkan pihak PSMB.. Berkat doa seorang ibu dan ketabahan seorang anak... Aku lepas interview.. N dorang bagi masa untuk siapkan acc... So aku mintak offer letter...

Esoknye aku cuba lagi buat.. Kali ni bertemankan seorang pengelola kursus... Tapi jawapan masih sama... Kitorang buat keputusan nak jumpa dengan manager... Nak slow talk... Korang bayangkan... Kenapa dorang x terima IC sementara?? Berbeza ke data tu?? Kan ada sain JPN tu... siap cop... Ke nak surat pengesahan lagi?? Nak resit ke?? Kalau budak kecik nak bukak acc xbleh la camtu.. Xde IC... Kalau aku gagal buat acc ni maknanya sia2 je aku lepas interview tu.. Aku hangin tapi terpaksa buat cool... Xnak buat kecoh... Pluss kalau rezeki aku... Mmg x kemana.. Tapi kenapa manger ni ngan manager yang aku jumpe ritu lain... Aku plik.. Mungkin ke aku ni dorang layang endah x endah?? Malas nak pk2... lantak korang laa... Aku malas nak buat keras kepala.. tapi jangan sampai aku jadi cerewet... Niat aku nak menyenangkan kerja... tapi korang buat main2 je...

Bila manager datang.. Dia kata boleh bukak... Tapi kena ada offer letter termasuk Surat beranak original... Aku da tepuk dahi kawn2 da time tu.. Surat beranak kat umah.. Mane ade orang bawak surat beranak ke hulu hilir da. Tapi berbanding jawapan penjaga2 kaunter... aku lagi sejuk ati dengar jawapan manager ni.. Paling tidak dia bagi kita jalan... Bukan suh kite jalan...

Aku pakai transport awam... Nak balik N9 tu boleh tahan gak payahnye... Pastu nak dalam masa 2 hari.. Naseb bek pengurus kursus tu bagi pinjam keta... So dapat laa balik hari... Esoknye aku balik umah... Amek Sijil kelahiran... Manje2...makan2... Balik K.L balik malam tu... letihhh.... Duit terbang... Redhoo aje laa...

Esoknye aku gi lagi untuk buat acc... Sampai kat kaunter... Aku bagi IC,surat beranak,offer letter plus satu fail yang aku pegang incase dia nak... Aku pegang macam2 dokumen... surat branak parent aku... siap ngan sijil nikah lagi.. Aku ingat nak bawak family aku datang... ramai2... satu bas... nak menunjukkan betapa aku xnak menipu dorang... Akak tu senyum je bila aku cakap da seminggu da aku cuba buat acc... Dia kate "adik rilek laa... Akak pun da kenal da muka adik..".. Kepada akak kaunter yang baik hati... "Saya cakap sambil senyum n rilek... Ape kate akak ganti saya... Ke hulu hilir... Buat acc.. xlepas2... pegi banyak cawangan... dengan harapan ada kelonggaran kat cawangan lain.".. Nak tengok akak rilek macam saya x.. Tiba2 akak tu kata ade masalah... Nama dalam IC ngan dalam surat beranak lain... Dia kata xbleh nak buat... Disebabkan da banyak n penat sangat nak buat acc... Aku mintak akak tu slow talk ngan manager... Aku suh dia terangkan yang nama aku panjang sangat... xbleh nak display nama full... So MOHD je bleh letak menggantikan MOHAMMAD... Dalam chip kalau scan akan kluar nama aku sebijik2 cam dalam surat beranak.. Da lame2 baru dia faham... Pastu aku perasan... Seblum buat IC baru ni aku guna MOHAMMAD..Lepas buat ic baru.. nama aku guna MOHD je... Da tertukar MOHD ngan nama yang dipaparkan untuk bapak aku kat ic lama... Aku da serabut... JPN buat silap.. Hadoihhh... Lantak laa haiiihh.. Aku da penat nak pk... T laa hari lain aku pk pasal IC baru ni... Naseb baik manager kasi lepas aku nye acc... guna nama yang tertera di surat beranak... Nama full... Lepas borang aku di isi sume... Aku tunggu 45 mnit... Aku plik sbb ramai da bukak acc lepas aku... n da siap.. n dah blah da pun... Tapi sebab da seminggu tunggu... kalau tambah 45 mnit pn xrase pape da... so aku tunggu... Akak yang aku jumpe kat kaunter tu tengok aku lain macam... "xsiap lagi ke dik?" aku geleng... Akak tu join geleng sbb org dalam xbuat lagi upenye acc aku... aku senyum je.. Last2.. dapat jugak.. sekeping kad atm RHB bank...

Kepada RHB bank... Mintak tolong laa... terima laa IC sementara... IC tu sah disisi undang2 tau... Boleh kawen pakai IC tu tawww... Cuba longgarkan skit polisi syarikat... Supaya senang urusan bukak acc.. Latih penjaga kaunter untuk menangani masalah ni... Bagitau dorang cara alternatif untuk bukak acc supaya dorang bagitau pelanggan... Jangan suruh dorang hafal "tak ada ape yang kami boleh bantu".. Kami pelanggan... Kami datang berunding dengan penjaga kaunter sbb kami nak mintak tolong... kalau orang yang kami mintak tolong tu xtau..macam mana nak tolong... n yang jaga kaunter... rilek laa bila kitorang tanye macam2... kitorang pelanggan... kitorang jahil dalam urusan perbankan ni... Kalau kitorang tau baik korang bukak kaunter layan diri je.. kan??? Kalau kami bertanya cara elok... dengan senyuman.. jawab laa dengan adab yang sama.. Jangan adab jadi biadap pulak... Sebenarnye ramai lagi menerima naseb cam aku... Chip rosak tu mmg biasa... Sbb letak dalam dompet... so kita xperasan pun bende tu rosak... Kepada kawan2.. periksa IC korang... supaya senang nak berurusan... Jangan jadi cam aku.. benda yang boleh settle dalam masa xsmpai stgh jam... Settle dalam masa 7 hari... yesss.. Aku mmg hebat... Sekiann...

5 comments:

Tuan Din said...

Chip IC aku pun rosak!!
selalunya aku mintak dia ambik cap jari...
kalu nak Cash Cek ler...

En.Perghh said...

Saba tuan din... Tuka laa cepat.. RHB bank yg saya pegi tu xde kompromi lansung.. N waktu saya 1st pegi tu dia mmg xbagi alternatif.. Waktu da jumpe ngan manager baru dapat... huuuu~

i am S!L4H.. said...

en perghh b'legar2 di bahau?wahh tu tmpt sy selalu jln beli brg..hehehh..

En.Perghh said...

adik blaja kat MRSM serting.. Saja je gi bahau sbb tu town so ade laa bank n sume tu... Apsal xcakap?? Boleh ajak lepak2... heheheh...

i am S!L4H.. said...

owh mrsm tu. dkat ngn hospital kn. hak2. sy skg kt penang la. bkn kt rmh parents.ngaaa~

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...