Thursday, February 24, 2011

Tali raket baru... dan grip baru..

Aku seorang pemain badminton amatur.. Raket hikmat telah putus tali temalinya... Grip telah lusuh dan nipis.. Ni aku blaja dari member.. Dorang kate untuk amatur.. Dengan kata lainnye noob... ataupun newbie... Tali yang selalu org pakai ialah yonex BG 60, 69, 80 n 88... Sume tu harganye 30 ringgit ke atas.. Kalaau nak suruh dia pasang.. mintak dia pasang tali dengan tekanan 23-24.. Itu kalau pakai raket biasa laa... Kalau pakai carbonex @ raket 2-3 rat ke atas.. Bleh laa tekanan tali tu diterik sampai 24 keatas.. Semakin tinggi terikan tali tu... Semakin best bila menyemash... Kalau nak buat drop pn senang.. Sebb bulu tangkis melantun dengan lebih cemerlang.. Maka xpayah nak tolak bola waktu nak drop.. just main angle.. Tu dorang cakap laa... Den bitau yo... Grip yang best pulak pakai grip getah... Harga 6 ringgit ke atas.. Ade yang pakai grip jenis towel.. Serap peluh... Tapi kalau xjaga betul t jadi masam.. Pastu bila da lame pakai t towel jadi nipis n keras... Melecet tangan t... Kalau nak cari grip getah... Cari yang jenis kesat walaupn basah... Supaya x tercampak raket korang... Jangan pulak saving beli yang murah sangat.. Sbb jenis camtu mula2 best pakai.. Lame2 t dia menggelupas... Xbest... N cepat rosak... Skang ni ada sale raket Gosen.. 2 raket 2 rat lebeh.. huhuhuhuhu.. Kalau rase nak best... Beli laa carbonex 10... Full carbon.. Harga 240... Body saje... Campur tali n grip ada laa dalam 280 camtu.. tu saje nak gtau... Ni bagi yang noob je.. Yang pro jangan bace.. Den maluuuuuu~... hehehehehe...

Monday, February 21, 2011

Hari ku gelap...

Aku main badminton malam2.. Mmg laa gelap... Ketush...Ketashhh..Ketusshhh... Bunyik raket menyemash bulu tangkis... Malam ni main mmg best... Sebab esok orang keje... So sikit orng.. Bleh main puas2... hahahhaa... Hati ku girang...

Lepas 8 set berlalu... Ketush... Ketassshhh... Kettaappp... Aik.. Apsal pelik bebenor bunyik raket aku ni.. Hmm... Ade 2 helai tali yang terkeluar dari kepala(frame) raket... Aiseymen... Tali ku putus... Tpi macam boleh pegi lagi ni.. Layan lagi.. Habis satu set... Hati ku berbunga2...

Bola tanggung tu... Tarik badan laa ape lagii...zuppp... Lacar shuttle pegi... Tapi yang plik nye dia ikut raket... Tengok2 balik... Raket suda ada lubang... Shuttle masuk n sangkut kat tali... ishhh..... Habis da game aku malam ni... Duk tepi... tengok orang... tengok raket... aktiviti tu diulang2 seberapa kali yang afdal... Sakit pulak hati tengok raket macam ni... Tangan ligat membogelkan frame.. Tali da mati... Untuk pengetahuan kawan2... Raket aku ni aku amek kat umah sedara... Raket patern lame... Yang ada connector kat neck dia tu... Skang ni da xde orang pakai da camtu.. sume yang frame complete... Tali aku pulak agaknye da bertahun xtukar... Da mati da tali tu... Keras.. Longgar...

Da siap dibogelkan.. Tadaaa... Da boleh buat kalung leher... Kepala pening pikir pasal duit nak repair... Tali je da 30 hengget... Nak tukar grip lagi... Da seploh hengget.. Grip yang sedia ada ni pakai jenis towel.. Sedap main waktu dia baru... Bila lame2.. Towel da macam kayu... Tapi dalam kes aku ni da siap nampak kayu... Melecet tangan dibuatnye.. Tapi da itu je yang ade.. lenjan aje laa... Tapi atleast puas ati.. aku berjaya kalahkan brader sorang tu... Slalu aku main single xlepas... Tapi tadi berjaya... Tu pun lepas dia main straight 4 set ngan org lain... Hahahahaha... Lantak laa.. Janji da menang...

Walaupun ati sedikit gembira... Tapi malam dirasakan makin gelap bila tengok raket lobos aku ni... Dari beli tali n grip baru.. Macam lagi best beli bola takraw.. Harga lagi murah.. hmmm... Dilema bersatu... Esok ade klas kul 9.. N aku xtido lagi.. Aku terpaksa tido.. Chow2... Tq sebab membaca..

Sunday, February 20, 2011

RHB bank.... Kemudahan yang menyusahkan...

Baru-baru ni aku cuba untuk buat satu acc RHB.. Satu proses yang simple bertukar menjadi urusan yang paling leceh dalam dunia... Semua ni gara2 chip pada IC aku rosak... Chip x dapat di baca...

Aku pergi ke RHB bank cawangan Bahau untuk urusan ni... Sampai je kat kaunter... Brader tu mintak IC.. Di masukkan IC aku ke dalam mesin kecik yang boleh terima maklumat pada chip... Teeetttt.... Bunyik alat tu menandakan IC aku di reject.. 2 3 kali lagi try masih lagi bende yang sama jadi.. Kalau chip rosak brader tu kata xbleh bukak acc... Xde ape yang boleh ditolong... Brader tu bagi cadangan aku pergi cawangan JPN terdekat n try scan kat stu... Naseb bek kat Bahau ade satu cawangan JPN... Bila sampai je tengok2 ramai orang... Bila turn aku sampai.. Dia scan pn xbleh... Aku jadi down serta merta... Dia kata kate alang2 da tau rosak baik tukar trus... Aku dengan selebetnye pun amek gamba... key in data.. tapi prob lagi... Makin downkan aku bila sistem pun follow down.. Menyebabkan proses permohonan IC baru aku tergantung... Sistem down selama 45 mnit... Bila aku nye permohonan siap n aku dapat IC sementara.. Bank da pun tutup... So aku ingat nak buat acc trus kat K.L bila aku gi umah sdara aku ni... Malam tu aku bertolak ke umah sedara aku...

Esok paginya pagi2 lagi aku da kuar carik RHB bank terdekat... Naik bas Rapid RM1.90.. Sampai laa kat RHB bank cawangan puchong... Depan IOI mall.... Besar gak cawangan ni so mungkin laa boleh settle... Tapi bila aku sampai je kat kaunter n cakap nak buat acc... Ade lagi prob... Dorang xterima IC sementara... Nak jugak IC yang ada chip... Mmg ade rase nak mengamuk... Ape beza data kat dalam chip ngan kat ic sementara tu?? kan ke sama je?? Da laa urgent... Hadoi... Da puas da aku cuba terangkan situasi aku... Tapi jawapan sama je ngan cawangan Bahau... "tak de ape yang kami boleh tolong"...Mungkin jawapan tu mmg diwajibkan untuk setiap kakitangan hafal kot... Aku cakap nak jumpa manager... Aku mintak nak jumpe branch manger.. Tapi permintaan aku macam dorang xendah je.. panggil orang kat kaunter lain.. maybe senior staff.. Tapi jawapan mudah... tanpa pandang muke aku.."sori laa dik... Mmg kite xbleh buat ape kalau chip rosak.."..redho je laa...

Aku gi interview tanpa acc RHB..Yang mana merupakan salah satu bende penting... Aku tawakal je... Kalau aku gagal yakinkan RHB bank... Mungkin aku berjaya yakinkan pihak PSMB.. Berkat doa seorang ibu dan ketabahan seorang anak... Aku lepas interview.. N dorang bagi masa untuk siapkan acc... So aku mintak offer letter...

Esoknye aku cuba lagi buat.. Kali ni bertemankan seorang pengelola kursus... Tapi jawapan masih sama... Kitorang buat keputusan nak jumpa dengan manager... Nak slow talk... Korang bayangkan... Kenapa dorang x terima IC sementara?? Berbeza ke data tu?? Kan ada sain JPN tu... siap cop... Ke nak surat pengesahan lagi?? Nak resit ke?? Kalau budak kecik nak bukak acc xbleh la camtu.. Xde IC... Kalau aku gagal buat acc ni maknanya sia2 je aku lepas interview tu.. Aku hangin tapi terpaksa buat cool... Xnak buat kecoh... Pluss kalau rezeki aku... Mmg x kemana.. Tapi kenapa manger ni ngan manager yang aku jumpe ritu lain... Aku plik.. Mungkin ke aku ni dorang layang endah x endah?? Malas nak pk2... lantak korang laa... Aku malas nak buat keras kepala.. tapi jangan sampai aku jadi cerewet... Niat aku nak menyenangkan kerja... tapi korang buat main2 je...

Bila manager datang.. Dia kata boleh bukak... Tapi kena ada offer letter termasuk Surat beranak original... Aku da tepuk dahi kawn2 da time tu.. Surat beranak kat umah.. Mane ade orang bawak surat beranak ke hulu hilir da. Tapi berbanding jawapan penjaga2 kaunter... aku lagi sejuk ati dengar jawapan manager ni.. Paling tidak dia bagi kita jalan... Bukan suh kite jalan...

Aku pakai transport awam... Nak balik N9 tu boleh tahan gak payahnye... Pastu nak dalam masa 2 hari.. Naseb bek pengurus kursus tu bagi pinjam keta... So dapat laa balik hari... Esoknye aku balik umah... Amek Sijil kelahiran... Manje2...makan2... Balik K.L balik malam tu... letihhh.... Duit terbang... Redhoo aje laa...

Esoknye aku gi lagi untuk buat acc... Sampai kat kaunter... Aku bagi IC,surat beranak,offer letter plus satu fail yang aku pegang incase dia nak... Aku pegang macam2 dokumen... surat branak parent aku... siap ngan sijil nikah lagi.. Aku ingat nak bawak family aku datang... ramai2... satu bas... nak menunjukkan betapa aku xnak menipu dorang... Akak tu senyum je bila aku cakap da seminggu da aku cuba buat acc... Dia kate "adik rilek laa... Akak pun da kenal da muka adik..".. Kepada akak kaunter yang baik hati... "Saya cakap sambil senyum n rilek... Ape kate akak ganti saya... Ke hulu hilir... Buat acc.. xlepas2... pegi banyak cawangan... dengan harapan ada kelonggaran kat cawangan lain.".. Nak tengok akak rilek macam saya x.. Tiba2 akak tu kata ade masalah... Nama dalam IC ngan dalam surat beranak lain... Dia kata xbleh nak buat... Disebabkan da banyak n penat sangat nak buat acc... Aku mintak akak tu slow talk ngan manager... Aku suh dia terangkan yang nama aku panjang sangat... xbleh nak display nama full... So MOHD je bleh letak menggantikan MOHAMMAD... Dalam chip kalau scan akan kluar nama aku sebijik2 cam dalam surat beranak.. Da lame2 baru dia faham... Pastu aku perasan... Seblum buat IC baru ni aku guna MOHAMMAD..Lepas buat ic baru.. nama aku guna MOHD je... Da tertukar MOHD ngan nama yang dipaparkan untuk bapak aku kat ic lama... Aku da serabut... JPN buat silap.. Hadoihhh... Lantak laa haiiihh.. Aku da penat nak pk... T laa hari lain aku pk pasal IC baru ni... Naseb baik manager kasi lepas aku nye acc... guna nama yang tertera di surat beranak... Nama full... Lepas borang aku di isi sume... Aku tunggu 45 mnit... Aku plik sbb ramai da bukak acc lepas aku... n da siap.. n dah blah da pun... Tapi sebab da seminggu tunggu... kalau tambah 45 mnit pn xrase pape da... so aku tunggu... Akak yang aku jumpe kat kaunter tu tengok aku lain macam... "xsiap lagi ke dik?" aku geleng... Akak tu join geleng sbb org dalam xbuat lagi upenye acc aku... aku senyum je.. Last2.. dapat jugak.. sekeping kad atm RHB bank...

Kepada RHB bank... Mintak tolong laa... terima laa IC sementara... IC tu sah disisi undang2 tau... Boleh kawen pakai IC tu tawww... Cuba longgarkan skit polisi syarikat... Supaya senang urusan bukak acc.. Latih penjaga kaunter untuk menangani masalah ni... Bagitau dorang cara alternatif untuk bukak acc supaya dorang bagitau pelanggan... Jangan suruh dorang hafal "tak ada ape yang kami boleh bantu".. Kami pelanggan... Kami datang berunding dengan penjaga kaunter sbb kami nak mintak tolong... kalau orang yang kami mintak tolong tu xtau..macam mana nak tolong... n yang jaga kaunter... rilek laa bila kitorang tanye macam2... kitorang pelanggan... kitorang jahil dalam urusan perbankan ni... Kalau kitorang tau baik korang bukak kaunter layan diri je.. kan??? Kalau kami bertanya cara elok... dengan senyuman.. jawab laa dengan adab yang sama.. Jangan adab jadi biadap pulak... Sebenarnye ramai lagi menerima naseb cam aku... Chip rosak tu mmg biasa... Sbb letak dalam dompet... so kita xperasan pun bende tu rosak... Kepada kawan2.. periksa IC korang... supaya senang nak berurusan... Jangan jadi cam aku.. benda yang boleh settle dalam masa xsmpai stgh jam... Settle dalam masa 7 hari... yesss.. Aku mmg hebat... Sekiann...

Aku hilang dari radar..

Lama da aku hilang dari radar... Aku ambik kursus ICT(information communication technology..kot).. Kursus anjuran PSMB(Pembangunan sumber manusia berhad..kot)... Kursus free... ICT pun bleh tahan tahap keinterestingannye... PM kita pernah mengatakan bahawa Malaysia akan jadi pusat ICT terkemuka pada tahun akan datang(xtau bile laa tu...) Jadi... Aku curik peluang untuk blaja ICT... Atleast kalau mintak keje aku da ada kelebihan... Segulung sijil ICT membezakan antara aku dan pemohon2 lain(itu pun kalau pemohon tu xamek kursus cam haku)... Duk umah sedara.. Xde internet... ehh... Silap.. Bukn xde... Mlas nak bli kad topap internet... Kt cni ade wifi kot... Tapi kene bli kad... Pakcik peladang nak.. blum ade income tetap lagi... Nanti kalau da keje t check aje status kat FB... Ade aje namaku disitu... So... itu sebab aku hilang dari radar...

Tuesday, February 1, 2011

aku nak cite.. tapi aku xreti.. copy n paste aje laa... Pasal rogol...

APA ITU ROGOL?

Rogol berlaku apabila seseorang itu dipaksa melakukan perhubungan seks. Paksaan
adalah melalui kekerasan fizikal, mengugut, menakutkan mangsa. Rogol termasuk
dalam paksaan melakukan hubungan seks antara suami isteri dan pasangan kekasih.

Definasi undang-undang

Seksyen 375 Kanun Keseksaan mendefinasikan rogol seperti berikut:-

“Seorang lelaki dikatakan melakukan rogol jika ia, melainkan dalam hal yang
dikecualikan kemudian daripada ini, bersetubuh dengan seseorang perempuan dalam
keadaan-keadaan yang termasuk ke dalam mana-mana perihal yang berikut:-

Pertama: Bertentangan dengan kemahuan perempuan itu

Kedua : Tanpa kerelaan perempuan itu

Ketiga: Dengan kerelaan perempuan itu padahal kerelaan itu telah
diperolehi dengan mendatangkan kepada perempuan itu atau mana-mana orang
ketakutan mati atau cedera, atau telah diperolehi melalui salah tanggapan fakta
dan lelai itu tahu atau ada sebab untuk mempercayai bahawa kerelaan itu telah
diberi akibat dari salah tanggapan tersebutz

Keempat: Dengan kerelaan perempuan itu padahal lelaki itu mengetahui
bahawa ia bukan suami perempuan itu dan kerelaan itu diberi kerana perempuan itu
percaya bahawa lelaki itu ialah lelaki yang menjadi atau yang ia percaya menjadi
suaminya yang sah di sisi undang-undang atau yang kepadanya ia akan memberi
kerelaan

Kelima: Dengan kerelaannya, jika pada masa memberi kerelaan itu dia
tidak boleh memahami jenis dan akibat mengenai apa yang dia memberi kerelaan

Keenam: Sama ada dengan atau tanpa kerelaan perempuan itu jika perempuan
itu dibawah umur enam belas tahun



APA ITU MENCABUL KEHORMATAN?
Mencabul Kehormatan diri adalah salah satu aktiviti seksual yang dipaksa ke atas
mangsa. Ini adalah salah dari segi undang-undang jika sesorang itu tidak mahu
melakukannya. Contoh mencabuli kehormatan adalah seperti meraba, memegang,
memasukkan objek kedalam kemaluan.

SIAPAKAH MANGSA JENAYAH SEKS?
Mangsa tidak mengenal bangsa, agama dan umur. Golongan mangsa yang paling ramai
adalah kanak-kanak.

BAGAIMANA RUPA BENTUK PEROGOL/PENJENAYAH SEKS?

Sesiapa boleh menjadi perogol. Kebanyakkan perogol adalah kenalan mangsa; jiran,
teman lelaki, rakan, malah juga ahli keluarga. Kebanyakkan perogol tidak nampak
atau bekelakuan ganjil/gila/menakutkan.

Ramai yang beranggapan bahawa kebanyakkan perogol adalah orang yang tidak
dikenali oleh mangsa tetapi kajian dan statistik menunjukkan kebanyakkan kes
rogol, mangsa mengenali perogol.

SIAPA YANG PATUT DIPERSALAHKAN DALAM KES ROGOL?

Ini BUKAN SALAH mangsa rogol. Mangsa rogol TIDAK BOLEH dipersalahkan, tidak kira
jika mangsa berpakaian seksi atau tempat yang dikunjunginya. Hanya
perogol/pencabul kehormatan yang harus DIPERSALAHKAN! Perogol yang membuat
pilihan untuk mencabuli hak seseorang.

APA YANG PATUT SAYA LAKUKAN JIKA SAYA DIROGOL?
Berjumpa dengan doktor
JANGAN mandi dan mencuci baju anda. Pergi ke hospital untuk mendapatkan
pemeriksaan doktor. Pemeriksaan ini adalah intuk mendapatkan bukti-bukti.
Bukti-bukti dibadan boleh diambil dalam masa 72 jam.

One stop crisis centre (Pusat Khidmat Sehenti) ditubuhkan untuk memberi
perkhidmatan segera kepada mangsa-mangsa rogol. Doktor dan jururawat telah
dilatih untuk mengendali mangsa-mangsa rogol.

Membuat laporan polis
Berjumpa dan bercakap dengan kaunselor supaya anda tidak memendam perasaan dan
mengakibatkan tekanan perasaan
Rogol adalah satu pengalaman yang sukar. Selepas mangsa dirogol/dicabuli, mangsa
akan merasa marah, menyalahkan diri sendiri, sedih, takut dan malu. Perasaan ini
adalah normal. Ia akan menolong mangsa jika mangsa bercakap dengan seseorang,
berjumpa kaunselor or menelifon talian bantuan.

Memberitahu ahli keluarga/ rakan/ dll untuk mendapatkan sokongan
TIADA MANGSA YANG MAHU MENJADI MANGSA – JANGAN SALAHKAN DIRI ANDA

FAKTA- FAKTA TENTANG ROGOL
Sesiapa saja boleh dirogol. Mangsa-mangsa termasuk wanita, kanak-kanak
perempuan/lelaki, bayi, nenek dan remaja.
Rogol satu unsur keganasan yang melampau. Perogol biasanya orang yang lemah dan
dengan cara merogol peerogol merasakan dia mempunyai kuasa ke atas mangsanya.
Mangsa rogol tidak patut dipersalahkan. Tiada siapa yang mahu kehormatannya
dicabuli.
Kebanyakkan perogol tidak mengunakan senjata untuk merogol mangsanya. Ugutan,
paksaan fizikal dan emosi adalah cara yang selalu digunakan oleh perogol ke atas
mangsa.
Jika anda berkata TIDAK dan seseorang memaksa anda melakukan hubungan seks, itu
adalah ROGOL.
Kebiasaannya perogol merancang untuk merogol mangsa.
Rogol adalah SALAH dari sisi agama, moral dan undang-undang.

Sumber daripada Polis Di Raja Malaysia
Kebanyakan mangsa rogol tidak melaporkan rogol kerana
mangsa merasa malu dan hina
masyarakat sekeliling memandang serong dan menyalahkan mangsa
tidak sanggup untuk melalui prosedur untuk mendapatkan keadilan kerana mengambil
masa yang lama
takut perkara itu mendapat publisiti media massa
tidak mahu memalukan ahli keluarga


Bagaimana untuk mengelak daripada menjadi mangsa rogol?

Tempat Sunyi
Elak daripada berjalan seorang di tempat sunyi seperti tempat meletak kereta.
Berjalan dengan pantas dan pastikan anda tidak diekori. Semasa menuju ketempat
meletak kereta, keluarkan kunci kereta dan selitkan di antara jari supaya anda
bersedia jika anda di serang, anda boleh menggunakan sebagai senjata. Memilih
jalan yang selamat walaupun jauh.

Keluar temu-janji
Elak daripada berjumpa di tempat yang membahayakan diri anda. Lebih selamat jika
berjumpa di tempat orang ramai. Jika anda menumpang kereta, pastikan melalui
jalan yang banyak kenderaan lalu

Alat keselamatan
Bawa alat tiup untuk mendapatkan perhatian orang ramai jika anda diserang.
Minyak wangi juga boleh digunakan untuk menyelamatkan diri daripada penyerang
dengan menyemburkan ke arah muka penyerang.

Seni mempertahankan diri
Belajar untuk mempertahankan diri. Ia amat berguna jika anda tahu untuk
mempertahankan diri anda daripada serangan

Hukuman
Sesiapa yang disabit kesalahan merogol akan dihukum menurut seksyen 376 Kanun
Keseksaan dan boleh dikenakan hukuman penjara tidak kurang dari lima tahun dan
tidak lebih dari 20 tahun. Selain itu, pesalah itu hendaklah juga dikenakan
hukuman sebat.

KES MANGSA ROGOL, LIWAT DAN BUNUH

KES 1 : SITI NADIRA BUDAH

Selepas pulang dari kelas agama pada 7 Julai 2001, mangsa yang baru berusia 5
tahun telah dibunuh dengan kejam dan dibenamkan ke dalam lumpur di sebuah
kawasan paya.

Mangsa yang ditemui dalam keadaan separuh bogel ini dipercayai turut dicabul
setelah didukung ke kawasan yang terletak kira-kira 500 meter dari Kampung
Sebuga Besar, Sandakan sebelum dibunuh.

Berikutan kejadian ini, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun yang dikenali
mangsa dan ahli keluarga telah ditahan kerana disyaki terlibat dalam kejadian
tersebut.

KES 2 : NURUL HANIS KAMIL
Malang tidak berbau bagi pelajar tingkatan empat di Sekolah Menengah Datuk Abdul
Rahman Yaakub, Jasin, Melaka apabila basikalnya rosak semasa pulang dari sekolah
pada 3 Julai 2001.

Mayat mangsa yang dijumpai di dalam semak kira-kira 150 meter dari rumahnya itu
disahkan telah dirogol dan diliwat sebelum dibunuh.

Berdasarkan penyiasatan pihak polis, seorang remaja lelaki yang berusia 17 dari
sekolah yang sama telah ditahan untuk siasatan lanjut.

Pelajar yang pernah menjalani pemulihan akhlak ini sedang di dalam proses untuk
didakwa di mahkamah.

KES 3 : FARAH DEEBA RUSTAM
Pelajar tingkatan lima di Sekolah Menengah Buyong Adil, Tapah, Perak ini tidak
pulang-pulang ke rumah selepas keluar ke kedai bersama rakannya.

Mayatnya dijumpai pada 3 Februari 2001 dalam keadaan separuh bogel di dalam
longkang besar dan disahkan dirogol dan diliwat sebelum dibunuh dengan kejam.

Walaupun pihak polis telah berjaya mengesan remaja yang disyaki melakukan
perbuatan tersebut, namun sehingga kini, tiada sebarang tangkapan dan dakwaan
dibuat.

KES 4 : RAFAEZAH RAZALI
Pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Lurah Bilut ini hilang selepas pulang
dari Kuala Lumpur bersama guru dan rakan-rakan pada 25 Februari 2001.

Mayatnya hanya dijumpai pada keesokan hari di dalam kebun getah yang terletak
hanya 100 meter dari kedai kopi di Kampung Lebu, Bentong.

Dia dipercayai dirogol sebelum dicekik sehingga mati oleh seorang penganggur
berusia 24 tahun.

Lelaki berkenaan telah pun didakwa di Mahkamah Majistret Bentong di bawah
Seksyen 302 Kanun Keseksaan mulai Mei lalu.

KES 5 : NORSHUHADA BURAK
Belum sempat menjejakkan kaki ke sekolah rendah, mayat kanak-kanak berusia 6
tahun ini ditemui di dalam tangki air di atas loteng rumah bandaran tiga tingkat
di Selayang Baru, Gombak pada 21 Oktober 2000.

Mayat yang dalam keadaan separuh bogel dengan mulut disumbat dengan seluar
dalamnya sendiri disahkan telah dirogol sebelum dihumban ke dalam tangki air.

Dengan bukti yang kukuh, seorang remaja lelaki berusia 12 tahun telah ditahan
dan didakwa di bawah Seksyen 16 Akta Mahkamah Juvana 1947 di Mahkamah Tinggi
Shah Alam.

Murid yang sepatutnya berada di tahun enam serta dikenali oleh mangsa ini telah
mengaku bersalah ke atas pertuduhan tersebut.

KES 5 : AUDREY MELISSA PATINNATHAN
Keadaan kecoh seketika apabila mayat pelajar tingkatan lima di Sekolah Perempuan
Methodist, Kuala Lumpur dijumpai dekat sebuah pencawang elektrik berhampiran
Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur pada 18 Mei 1999.

Mangsa disahkan dirogol dan diketuk dengan benda berat sebelum dijerut sehingga
mati semasa dalam perjalanan ke sekolah.

Walau pelbagai usaha dilakukan, sehingga kini, perogol dan pembunuhnya masih
bebas.

KES 6 : NOOR SUZAILY MUKHTAR
Seluruh negara gempar apabila mayat jurutera yang berusia 24 tahun ini dijumpai
di pembahagi jalan dalam keadaan bogel di kawasan projek perumahan Taman Bukit
Tinggi, Klang pada 7 Oktober 2000.

Noor Suzaily disahkan dirogol dan diliwat sebelum dibunuh semasa menaiki bas
untuk melaporkan diri ke tempat kerja di Klang.

Berikutan itu, seorang pemandu bas, Hanafi Mat Hassan telah di tahan dan kini
sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Shah Alam atas tuduhan merogol dan
membunuh.


Diambil dari harakahdaily msg..

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...