Monday, January 3, 2011

Pengembaraan Mencari Minyak.. huuu~

Orang Malaysia ni sungguh pantas bertindak... Berita bekalan minyak makin berkurangan membuatkan minyak dalam pasaran semasa habis... serius... Aku terkejut... Tapi ini macam krisis gula dulu je... Waktu zaman kegawatan gula... semua org bli gula... habis... xde lansung... Peniaga semua demand nak naikkan harga... Tapi bila kerajaan kate 'no' to naik harga... Bersepah balik gula kat pasaran... Mane peniaga yang kantoi sorok gula trus kena sita habis sume gula dorang.. Perkara macam da berulang balik... Ni crita aku..


01/01/2011
Minyak kat dapur aku makin abis... Mak aku da suh aku gi bli minyak kat pekan... Haiyakkk.... Balik men takraw trus aku gi kedai Safiudeen... "Tada laa minyak... Habishhh.." kata mamak tu kat aku... Trus aku balik umah... Xde rezeki.. "Esok kita pegi Giant laa nak?? Cari minyak... Boleh bli barang adik skali..." Ajak mak aku... Anak yang baik mmg xdenye sesuke ati say 'no' kan?? "Woookeeyyyhhh.." selambe aku balas...

02/01/2011
Pagi2 aku da bangun... Pas subuh... trus bukak tenet.. layan blog2 member... Itu je cara nak elak aku tido sbb aku tau mak aku nak suh aku gi bli makanan plus nak gi Giant japgi... "Alamak.. minyak tnggal skit ni" mak aku berpantun.."Gi bli roti canai jap.." akhirnye muslihat sebenar telah terdedah... Aku cam bese... Xmandi... Pakai cekak... Amek kunci... Basuh muke... Amek duit... Challlloooooo.... Sampai je pekan aku nak order roti cnai kt kedai dr.rocai... "Ponuh ni dik... Ado 4,4,8,8 lopeh tu soploh... kok nak buleh gak tunggu" slambe akak tu musnahkan harapan aku... Hampess klapess... Aku gi kedai2 len pun same... Aku trus roger mak aku utk gtau berita terbaik tu... Mak aku suh balik... Mak aku guna saki baki minyak utk goreng nasik... Mmg chantekkk!! VROOOOOMM... Sampai suda... Mak aku pun da siap masak.. Mmg cantek timing... Pas makan... lepak... tengok t.v... mandi... pas Zohor trus gone utk mengembara mencari minyak masak.. Oleh kerana harini ada lebih sorang penumpang(besenye 5 org) iaitu maklong aku... maka terpaksa aku yg bawak keta.. Sbb akak aku xpndai bwak manual.. Keta kakak aku oto... Tapi kecik... Keta mak aku manual... dan lebar... Masuk gear trus 180km/j... Kitorang pemandu bagi Madam Noi mmg berdedikasi.. Xbagi mak bawak keta lansung melainkan terpaksa... hahahaha... Sampai kat Giant Senawang.... Trus lari2 gi tengok kat tempat minyak masak... Sume da ternganga.. Stok kutip dagu sindrik kat lantai sbb licin... Xde satu pun... Pstu nampak ade nyonya bawak minyak... Dalam hati aku nak je flying kick dari blakang pastu sita minyak dia...Xjadik...  mak aku cakap dia nak buat sendiri aku ajak gi tempat lain... Ajak gi Carefour plak... Jarak perjalanan selama 10 minit... Selambe aku pecut... Seblum nak sampai tu singgah Family store... Xde gak minyak... Trus gi Carefour... Hampeehhhhh... Xde gak... tempat minyak masak mmg LICIN HABIISSSS!!!! Yang tinggal cume minyak masak jagung.. minyak masak kacang soya... minyak masak bunga matahari n bunga canoli... Seumur idup aku... aku xpenah ingat aku pnah makan hasil dari minyak2 ni... Tapi da tu je tinggal... Balun aje... da ler mahal... 4 kilo RM19.99... Pengsan kalau camni slalu... Silap2 t family aku buat barbaque je utk tahun2 akan dtg... Da bayar minyak tu... trus pecut balik Rembau sbb kitorang da berjalan dari kul 2 sampai kul 8... OTW tu berenti kat Chembong Zemart... Hampess gak... Berenti agi kat Rembau.. Tengok kdai2 apek yang old skol tu pun habis... Kalau x tu melambak je aku tengok minyak masak kampit tepi2 pintu tu... Dasat penangan minyak ni... Pada Kerajaan... Mintak tangani masalah ni dengan cepat.. Elok2 cari minyak t rakyat naik minyak pulak... Yng peniaga pulak.. Harap2 betul la korang mmg xdpt supply minyak... Sbb kalau korang sorok minyak utk gesa kerajaan naikkan minyak... Bayangkan berapa banyak hati korang da sakitkan... Penduduk Malaysia ni bukan 2 3 keluarga yea.. Berjuta2.. Copek la sikit haa sampai miyak msak... Poning palo den ni ha...

7 comments:

sumanje said...

Salam ziarah pagi..
Yup leh lah keje kapal...ekekkeke
em...naperr ader nak kirim sesuatu ke..?

~~su manje~~~ said...

Adoi tersalah taip msg pulak..ekekekkekekke..nak komen kat blog lain nie..maaf ek....huhuhu malu malui mal lari...............

Tuan Din said...

Kita pengeluar Minyak sawit terbesar.. Logik kah?
Ituhari masa gula, tuhan nak tunjuk, tup2 keretaapi tergelincir kat selatan Otwy bawak gula dari Perlis ker singapura...berapa gerabak beb K'jaan export gula...

i am S!L4H.. said...

bole komen x....ngeee
kacau la dawai ni nk bce pon kne dekat2 ngn skrin...agagagagaga

En.Perghh said...

silah~tq 4 the comment... pergh tuka..

Tuan Din~Kadang2 peniaga punye stategi menyusahkan pengguna... tensen kot xde minyak...

su manje~ ???? cantek gak tu.. tetiba dapat job kapal nih...

Cik Su said...

memang tak patut ow..balik2 nek harga.. bila nak turn plak kan.. konon tolong orang susah, bagi dengan duit kat dorang, pastu nyusah orang balik dengan naik kan harga barang.. same je cam tue.. betoi dak

En.Perghh said...

stuju2... skang ni naik gaji sket.. tpi naik harga barg melambung.. yg turun cume ujan aje..

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...