Wednesday, January 26, 2011

Antor baghang ke kedoh...

Pada suatu hari..

Mak : Mie.. 21-24 ade pape??
Hensem : Hmm.. Xkot.. Nape??(aku jawab camni sebab malas nak pk.. biasak laa... remaja)
Mak : Kite gi Kedah..Anta barang kakak..(dengan muke selamba umpama kedah tu macam N9 ke K.L)
Hensem : Baiklah wahai ibu.. Saya akan memikirkannya..(xde la aku jawab camtu.. mau kene flying kick kalau jawab camtu..)

Ingin diterangkan disini bahawa aku sebenarnya ade intrview pada 24 haribulan... Intrview ape jangan tanya... aiippp... Jangan tanyeee!!! Mind set suda mau pigi itu intrview.. Lalu memberitahu ibuku tentang perkara itu...

Hensem : Mak.. Orang ade intrview la 24 ni..
Mak : ok.. Xpe.. T mak drive slow2...(sambil buat mata berkilau2 suh aku berpikir)

Aku mmg xleh laa bile camni... Aku pun bermesyuarat dengan kucing2 aku.. Pastu aku pk balik... Ape ke jadahnye nak biarkan mak aku drive sorang2 ke kedah... Bengong ke ape?? Lepas aku bertumbuk dengan aku yang bengong.. Trus aku cakap aku gi kedah..

Perjalanan bermula...
Aku sangat bersyukur aku offer diri aku jadi driver... Dari n9 ke Kedah... Amek masa lebih kurang 6-7 jam.. Yang best nye kitorang pegi 2 keta.. Satu akak aku drive.. Satu aku drive... Aku drive keta yang mengisi barang2... n kakak aku bwak orang2... Mak,adek n mak long aku.. Bawak keta sorang2 ke Kedah mmg membosankan.. Nak2 plak kalau kat tempat dok seblah ade banyak bantal yang menari2 suh ko baring.. Ngantuk seyh... Bape kali aku antook pale kat stereng supaya segar... Aku pun xtau bape banyak lagu yang aku karok dalam keta... Orang seblah tengok pelik je... Da macam orang gila.. Tapi pheheheheduliks ape aku ngan korang.. baik aku karok dari aku langgar divider.. Btul dak?(kedah mai ni!!)

Kedah punye view mmg best... Penuh ngan sawah padi.. Kiri kanan jalan ade... Pastu highway bersih.. Susah nak jumpe sampah sarap.. Respect!! Sampai je Pendang, Kedah kitorang gi tengok umah.. Masuk je tengok umah ni aku kagum.. Bersih gle.. Calar pun xde.. Da tanye empunye baru tau yang ni umah adik dia... Umah ni adik dia beli tapi dia da pindah k.l sbb dapat keje k.l.. Xpakai pn umah ni.. Kire brand new laa umah ni... Kitorang tanya harga pulak... Bape sebulan?? Dia cakap kawan2 nye pasal bagi 3 ratus sbulan.. Srius black.. Giler ke umah camni RM300?? Umah ade 3 bilik.. kipas utk stiap bilik... Dapur n blik air okey... Macam aku cakap tadi.. baru... Kalau kat K.L mmg kalau kawan2 pun xlari 6-7 rat.. Aku sangat kagum... Malam kuar gi jenjalan... Carik makan.. Gi aloq staq... Perjalan dalam stgh jam camtu.. Nek jalan tinggi(highway).. Da makan bagai... Nak balik... Xjumpe jalan.. Pffttt... Ape jadah laa berjalan xjumpe jalan balik... Mmg lupe daratan btul.. Nak sampai ke aloq staq stgh jam je... Nak sampai umah amek mase sejam stengah.. Balik2 trus shut down.. Mak long aku je yang lek2 agi tengok cite ngangkung kat laptop...

Lpas 3 hari di kedah.. Kami pun berangkat pulang.. Balik ni aku xde laa rushing.. Sbb aku da tunda intrview... Aku bajet kalau dia xnak tundakan mmg aku cancel je intrview tu... hahahaha.. Lantak pi laa.. Kalau ada rezeki mmg xkemana.. Dalam perjalan balik tu ok sket laa sbb dalam keta ade orang.. Bukan barang sahaja... mak aku cakap gak kalau ngantuk tukar.. Biar mak drive...pas sejam due... ZZZzzzZzZZZZZzz... Aku last man standing.. Da aku driver.. Biaq laa... Sementara aku ada kat umah ni bia laa mak aku chillex duk tepi.. Sampai je umah maklong aku.. Mmg aku balas dendam r ngan bantal n tilam kat umah... Aku blasah cukup2.. Habis je subuh aku continue lagi... Gedebuk... Gedebak.. lipat gunting... gulung bulan.. Sume aku bagi.. Mak aku ajak balik pagi... Nehi he(industa bebb).. Aku gedebak gedebuk lagi sampai tgh hari... Hahahaha... Aku mmg terbaik.. Kerana diriku begitu berharga... Aku da melalut... da kul satu.. Aku nak tido... Trimas sbb bace.. Papai..

6 comments:

nora said...

sebab ko anak yg baik
aku doakan ko dapat kerja tu~amin~


Cinta kat Salah Orang??

En.Perghh said...

Aminn.. Anak yg baik?? Aminnn...

i am S!L4H.. said...

baru sekali g kedah..hehehhhh

~isihatyduniawi~ said...

family first!!!
insyaALLAH de rezeki lain yang lebih bagus dr yg terlepas tu....!!

En.Perghh said...

S!l4h - hahahaha... da kakak kene tukar sane... Kalau x jangan harap nak jejak kedah.. Eh.. Kali kedua... Dulu gi langkawi.. heee~

isihatyduniawi - Family 1st.. takraw second.. kawan 3rd.. awek.. hmmm.. xtau nak letak mane... Hehehehe... Rezeki ade.. aku je nak kene pilih ni..

i am S!L4H.. said...

haha..sy pon..klo x stdy cni..mmg x pnah g lg part2 utare ni..hak3..
las2 skg ni kne ulang alik plak..

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...