Monday, January 31, 2011

12 JAM tanpa hentii!!! yeah!! *part tu*

Ini merupakan kesinambungan dari siri seblum ini... Ini bukan cerita siri atau telefilem atau cerekarama atau ape jua dalam pale otak korang ni... Ini 100% hakikat dan hikayat aku.. Macam korang tau... Tadi waktu aku post tu 12 jam tanpa henti hujan ni.. Ni da masuk jam keberapa pun aku da lost track.. Malas nak mengira malam2..eh.. Pagi2 camni...

Cam bese.. Da kul 10 camtu aku akan kluar lepak ngan member.. Ni mmg aktiviti ujung minggu... Oleh kerana semalam xdapat gi karok(bace yang seblom) maka harini kami berazam untuk ke pusat karok... Ade satu tempat ni.. Aku da aim lame da... Selalu aku terpandang... Pusat hiburan dan karaoke(lbih kurang camtu laa name dia)..berpapan tanda warna biru... Lampu membuatkan papan tanda tu terang bagai mengajak aku masuk.. bercorak2 note muzik... Tapi waktu yang besenye aku nampak tempat ni waktu aku tengah rushing nak balik umah..

Apai : Jom laa wehh... Aku xsabar da ni..

Aku pandang apai dengan pandangan sisi yang begitu tajam dan menakutkan mamak2 kat blakang dia...

Hensem : Air baru sampai kot.. Sabar laa sket... minum dulu...

Apai : Alaa... Xpe2...Bungkus2.

Aku bangga ada kawan cam dia sbb nak bungkus air bawak minum tempat karok... Punye laa semangat dan jati diri tinggi..

Hensem : kul 10.45 baru kite gerak amacam??

Apai : Yelaaa..(sambil buat muka redho)..

Tepat 10.45 kitorang gerak... Naik keta aku sbb jalan tu kadang2 ade roadblock.. Member aku ni name je ulang alik naik keta gi keje.. tapi lesen xde... Hampeh.. Dulu ade lesen L.. Pastu pakai sampai expired... Xpaham aku ngan dia ni...

Sambil memandu tu aku pandang kiri kanan... Tengok balik betul2 sebab malam ni kadang2 xpasan.. Puas aku tengok deretan kedai... Aku rase macam betul laa ni tempatnye.. Aku ingat lagi bila aku balik dari K.L aku slalu pandang kedai tu... Bayangkan diri aku nak gi karok... Sign board highway aku da nampak da... Maknenye da terlepas... Aku buat pusingan yu.. Hati aku da xtenteram da sbb kedai tu aku xjumpe... Sambil drive tu aku pandang kiri kanan... Tapi xnampak gak.. Tensiom btul haku... Aku da jerit2 dalam keta cam org histeria da... AKU TENSION... Semalam nak gi tapi duit xleh kluar... Hari ni nak gi tapi xjumpe plak tempatnye... Haiyaaa... Ini macam haa... Wa bukak itu karok punya tempat sindirik laa... Wa karok sampai lebam...

Dalam mase yang same aku tenang kan diri.. Chillex jap sambil nyanyi2 lagu yang kuar kat radio... Pastu lepak Rembau balik sbb niat nak minum.. Sampai Rembau plak... Sebijik kedai minum pun xde.,.. Sempena hujan lebat ni dorang tutup awal... YESSSS... Aku seronok... Aku chill aku ok.. Tu laa orang kate... Kalau jodoh tu x kemana... HIYAARRKKKKK(bunyik karate kerusi rumah)... Sekian.. Aku nak tidoq...

Sunday, January 30, 2011

12 JAM tanpa hentii!!! yeah!!

Hujan bai... Dari malam tadi sampai waktu post ini ditaip.. Hujan masih lagi rancak menari... Hari ni aku tido lambat... Semalam rekod lipat baju paling lame.. 5 jam... Rekod mengemas umah paling lama...10 jam... Total 12 jam masa berkhidmat.. Pas kemas aku kuar lepak... Borak2.. Ngan member aku Apai.. Sampai kul 3 pagi...

Apai : Weyh.. Ko nak makan ape ko order je.. Aku payung..

Dari ayat yang selari dengan tarikh semalam membuatkan aku yakin yang dia da dapat gaji... Bersamaan aku ade biasiswa untuk berseronok.. Hahahaha... Dapat idea cam best...

Hensem : Aku rase cam nak karaoke je.. Lame xkaraoke(Sambil pegang2 kerongkong macam nak buat regangan)...

Apai : Eh.. yeke... Jom... Lepas mnum kite pegi... Gi naik moto aku laa...

Hensem : Moto ko bukan xde road tax ke?

Apai : Haah.. btul gak tu... Cane ni(buat2 keluh resah macam 1st date)..

Hensem : Keta aku pun bleh... Tapi minyak ade satu bar je(masih mencari sponsor..dalam hati doa supaya dapat sponsor)..

Apai : Xpe2.. Aku payung seploh... Tapi kene pegi bank dulu..

Name pun memancing pakai udang galah.. Mau ikan besar xsangkut kan??? Semangat dia mmg tengah membara kaw2.. Time ni kalau aku mintak bunglo pun bleh dapat aku rase... Pastu aku tengok jam kat tangan...

Hensem : Pai... ATM out of service... Da kul 1.30 da ni...

Apai : Laaa.. Yeke??(sambil buat muke kecewa)

Aku macam nak xnak je percaya mamat ni... Sbb dia keje kat bank.. Xkan laa dia xtau bank out of service pas kul doblas sampai kul 2... Aku perhati btul2 muke dia.. Mane tau tetiba dia senyum kambing sbb ingat dapat kenceng aku ke kan... Bleh aku fying kick dahi dia on the dot...

Apai : Jom jalan2 pusing pekan..

Hensem : Jom..

So berjalan laa kami selama sejam kat pekan... Serius cam kapel(jangan pk bukan2.. kami xgay..kami ok..plus kami berjalan xpegang tangan k!!) Ni kalau skali imbas ni imam pun rase nak cekup kitorang sbb ingat kami kapel2 liar..

Lepas sejam aku ajak Apai minum balik kat kedai kitorang minum tadi.. Tapi dia xnak.. Alasan dia sbb dia malu.. Tadi da bayar so malu nak duduk balik... Itu merupakan alasan paling bengap penah aku dengar dalam sejarah ketamadunan melepak ni.. Lepas lepak kat keta aku selama stgh jam sambil tengok t.v gerai tu dari jarak jauh.. Aku Paksa gak dia minum.. Da parang kat leher(ni tipu) knfem r dia duk minum... Da lame sket ade signal2 mau balik..

Apai : Mie..Kalau ko nak balik t ko gtau laa..

Hensem : Aku xde hal.. Aku ikut ko la(sambil tengok reaksi muke dia)..

Apai : Aku pun xde hal(sambil buat muke baby ngantuk mintak penampar)...

Lepas stgh jam dia ajak balik.. Aku da hagak da.. Hahahaha.. Mcam laa aku baru kenal sehari dua.. Stat enjin.. VROOOMMM!!!(keta aku sahaja yea).. tru chow blik umah... Pas subuh tidurrr... Kroh2... hujan... Kroh2 lagi... Tengok jam da kul 3 petang... Aiyak... melampau suda... itu sahaja cerita aku... Xbest kan.. tapi aku peheheheheheduliks ape... hahahah... chow cin cau...

Aku kene sound..

Mak : Mie(bukan nama sebenar).. Tolong gi kedai jap.. Bli dawai langsir ni jap... Amek tape tu ukur...

Hensem : baiklah bonda...

Lantas mengambil pita pengukur... 13x2... Bahagi empat... kuasa dua...

Hensem : 5.1 meter mak..

Mak : Bli je laa lebih sket.. Bli seploh meter... Senang nanti nak pakai...

Hensem : baiklah bonda...

Vrooommmm(mmg mantap camni bunyik keta aku@mak aku)... Kalau org bese dalam 10 mnit bru sampai... Sbb aku best(ske ati aku la.. Blog aku) 6 mnit stengah da sampai... Cantik plak parking depan kedai jahit tu... Kekosongan diisi dengan kereta evo10-ish..

Hensem : Antie.. Bagi tu dawai sangkut langsir punye... Bagi saploh meter...

Antie : baiklah wahai pemuda yang kacak bergaya...

Hensem : Tau2 je antie ni.. Xpe laa... bungkus kedai skali...

yang tu tipu...

Antie : Baik u angkat satu kotak baru... Kalau beli meter... 70 sen 1 mter... Angkat sume baru 14 ringgit...

Aku pun macam terfikir kelogikkannye... Tapi mak cakap bli saploh meter aje...

Hensem : xpe antie.. Bagi saploh aje ckup..

Antie : Baiklah wahai pemuda segak dan bergaya... Hambek ni.. Bak mai 7 inggit...(sambil buat muke gangster)

Lepas bayar n ucap jutaan terima kasih... Aku pun... Tit tit(bunyik alarm deactivate)... Masuk keta trus chow...

Dari jauh aku nampak satu group pelajar tengah jlan2.. Nak lintas jalan yang bakal aku lalu ni... Aku pun perlahankan kenderaan... Yelaa... xkan nak emergency brek lak depan tu.. Kang dorang kate aku eksen ade keta lak... Dah perlahan tu xde laa aku trus stop... Angin je aku tengok dak ni jalan selamba cam kebal... Aku slalu tengok pesen2 camni makcik2 je buat... Ish3... Ikut ati nak langgar je... Waktu nak lintas tu budak2 tu teragak2 nak lintas... Pandang aku macam aku laju gle bab... Pastu xjadi lintas... Aku pun ape lagi... Zrasss... lalu depan dorang... tapi perlahan laa sebab depan tu simpang... Pastu aku dengar suara dak pompuan.."Abang!! Xde lesen ke??!!".. Aik.. Cam kurang ajar je... Aku drive bukak tingkap so mmg jelas laa komen membina dia tu..
Naseb baik laa aku da lepas tu baru aku terfikir nak berenti n sound balik.. Jalan macam itik.. Lembab!! Sengal!! Aku tetiba baran plak... Trus aku pusing balik pekan carik budak tu... Naseb baik xjumpe.. Kalau x.. haa... Kalau x... haa... Aku pun xtau nak buat ape.. Budak je pon...

Aku mmg xbape menggemarkan pejalan kaki yang blajar ilmu kebal ni... Jalan selamba je lenggang2 kangkung... Siap berborak sakan pasal anak si Temah(bukan nama sebenar).. Kite yang duk dalam keta ni kaki ringan je nak tekan pedal minyak... Rase nak drift keliling makcik tu baru chow... Tapi sbbkan dia lebih tua si sabar aje laa... Hormat2... Tapi yang muda pun nak buat gaya same apsal?? Ape kes?? tulang korang reput da ke?? Ke nak test kekebalan ko?? Haish... Lame2 aku tekan keyborn ni ade jugak keyboard patah dua ni... Aku guling2 dulu.. Trima kasih kerana membaca..

Wednesday, January 26, 2011

Antor baghang ke kedoh...

Pada suatu hari..

Mak : Mie.. 21-24 ade pape??
Hensem : Hmm.. Xkot.. Nape??(aku jawab camni sebab malas nak pk.. biasak laa... remaja)
Mak : Kite gi Kedah..Anta barang kakak..(dengan muke selamba umpama kedah tu macam N9 ke K.L)
Hensem : Baiklah wahai ibu.. Saya akan memikirkannya..(xde la aku jawab camtu.. mau kene flying kick kalau jawab camtu..)

Ingin diterangkan disini bahawa aku sebenarnya ade intrview pada 24 haribulan... Intrview ape jangan tanya... aiippp... Jangan tanyeee!!! Mind set suda mau pigi itu intrview.. Lalu memberitahu ibuku tentang perkara itu...

Hensem : Mak.. Orang ade intrview la 24 ni..
Mak : ok.. Xpe.. T mak drive slow2...(sambil buat mata berkilau2 suh aku berpikir)

Aku mmg xleh laa bile camni... Aku pun bermesyuarat dengan kucing2 aku.. Pastu aku pk balik... Ape ke jadahnye nak biarkan mak aku drive sorang2 ke kedah... Bengong ke ape?? Lepas aku bertumbuk dengan aku yang bengong.. Trus aku cakap aku gi kedah..

Perjalanan bermula...
Aku sangat bersyukur aku offer diri aku jadi driver... Dari n9 ke Kedah... Amek masa lebih kurang 6-7 jam.. Yang best nye kitorang pegi 2 keta.. Satu akak aku drive.. Satu aku drive... Aku drive keta yang mengisi barang2... n kakak aku bwak orang2... Mak,adek n mak long aku.. Bawak keta sorang2 ke Kedah mmg membosankan.. Nak2 plak kalau kat tempat dok seblah ade banyak bantal yang menari2 suh ko baring.. Ngantuk seyh... Bape kali aku antook pale kat stereng supaya segar... Aku pun xtau bape banyak lagu yang aku karok dalam keta... Orang seblah tengok pelik je... Da macam orang gila.. Tapi pheheheheduliks ape aku ngan korang.. baik aku karok dari aku langgar divider.. Btul dak?(kedah mai ni!!)

Kedah punye view mmg best... Penuh ngan sawah padi.. Kiri kanan jalan ade... Pastu highway bersih.. Susah nak jumpe sampah sarap.. Respect!! Sampai je Pendang, Kedah kitorang gi tengok umah.. Masuk je tengok umah ni aku kagum.. Bersih gle.. Calar pun xde.. Da tanye empunye baru tau yang ni umah adik dia... Umah ni adik dia beli tapi dia da pindah k.l sbb dapat keje k.l.. Xpakai pn umah ni.. Kire brand new laa umah ni... Kitorang tanya harga pulak... Bape sebulan?? Dia cakap kawan2 nye pasal bagi 3 ratus sbulan.. Srius black.. Giler ke umah camni RM300?? Umah ade 3 bilik.. kipas utk stiap bilik... Dapur n blik air okey... Macam aku cakap tadi.. baru... Kalau kat K.L mmg kalau kawan2 pun xlari 6-7 rat.. Aku sangat kagum... Malam kuar gi jenjalan... Carik makan.. Gi aloq staq... Perjalan dalam stgh jam camtu.. Nek jalan tinggi(highway).. Da makan bagai... Nak balik... Xjumpe jalan.. Pffttt... Ape jadah laa berjalan xjumpe jalan balik... Mmg lupe daratan btul.. Nak sampai ke aloq staq stgh jam je... Nak sampai umah amek mase sejam stengah.. Balik2 trus shut down.. Mak long aku je yang lek2 agi tengok cite ngangkung kat laptop...

Lpas 3 hari di kedah.. Kami pun berangkat pulang.. Balik ni aku xde laa rushing.. Sbb aku da tunda intrview... Aku bajet kalau dia xnak tundakan mmg aku cancel je intrview tu... hahahaha.. Lantak pi laa.. Kalau ada rezeki mmg xkemana.. Dalam perjalan balik tu ok sket laa sbb dalam keta ade orang.. Bukan barang sahaja... mak aku cakap gak kalau ngantuk tukar.. Biar mak drive...pas sejam due... ZZZzzzZzZZZZZzz... Aku last man standing.. Da aku driver.. Biaq laa... Sementara aku ada kat umah ni bia laa mak aku chillex duk tepi.. Sampai je umah maklong aku.. Mmg aku balas dendam r ngan bantal n tilam kat umah... Aku blasah cukup2.. Habis je subuh aku continue lagi... Gedebuk... Gedebak.. lipat gunting... gulung bulan.. Sume aku bagi.. Mak aku ajak balik pagi... Nehi he(industa bebb).. Aku gedebak gedebuk lagi sampai tgh hari... Hahahaha... Aku mmg terbaik.. Kerana diriku begitu berharga... Aku da melalut... da kul satu.. Aku nak tido... Trimas sbb bace.. Papai..

Friday, January 21, 2011

Mana lagi korang rela??

Mana lagi korang rela?? Xde air ke xde letrik?? Sebenarnye kelmarin dalam jam doblas malam camtu sedang syiok2 layan internet tetiba je.. teeettt... Komputer aku berbunyi menandakan 'power source' tak disambungkan.. Pastu pufff... Umah aku blackout.. Pelik sungguh.. Ujan?? Xde plak.. Petir?? Cam lagi laa xde.. Hmmm.. Aku dok godek2 suis tengok kot2 tendang ke kan.. Besenye suis tu tendang kalau ada petir ataupun ade litar pintas je.. Cam xjalan gak.. Xpaham betul..

Lepas bergelap utk 5 mnit.. Aku keluar utk tengok umah jiran2... Bukak aje pintu trus pasan.. "Amende yang duk berjuntai2 dari atas bumbung umah aku ke tanah nih??" terpacul soalan tu.. Nak kate ular xkan laa panjang plus kurus.. Tengok pulak tiang letrik area umah aku.. Aik.. Dari 2 kabel da tinggal satu.. Aku tengok gak tepi2 kot2 ade org potong wayar ke.. Bleh aku potong kepale dorang.. Xtau ke org tengah layan movie.. Naseb bek xde.. Kalau x.. haa.. Pk2 sindrik laa.. Masuk umah trus buat laporan kepada Ma'am besar villa cik Noi.. "tepon laa TNB" mudah arahan.. "Bape no nye??" anaknya yang hensem menanya dengan penuh rasa hormat.. "15454" jelas dan simple..

Tot Tet..Tot Tet Tet Tet Tadaaa.. Skali awek aku angkat.. "Terima kasih kerana menalipon TNB garis kisah(careline)" Hilang jap rasa rindu.. "Sila tekan satu untuk bahasa melayu dan nombor dua untuk bahasa inggeris" ayu je suara dia aku dengar.. Maklumlaa.. Da lame xcontact.. Tot.. macam bese.. Sebab english is my mother tongue so i tekan satu... Awek aku no 2 plak angkat..

Awek : Selamat malam yincik.. Boleh saya bantu??
Aku : Hi awak.. Awak da makan?? Saya rindu..
Awek :Yincik sayang.. Perbualan ni dirakam.. Kalau nak borak ni no saya 0123435***(lemak r. awek aku kot..)

Sumpah yang tu tipu.. Macam bese laa aku report kabel putus.. Blah..No tiang... Blah.... Kami akan segera blah blah blah.. Dalam nak menunggu tu aku sakit perut.. Dapat panggilan semula jadi(nature's call).. Trus aku jawab.. Dalam hati aku.. Nasib baik laa ade air.. Xde letrik pun masih boleh melabur saham lagi.. Kalau xde air... Memang seret pakai tisu laa jawabnye..

Lepas sejam diorang sampai... Letih gak aku tunggu.. 2 3 kali van tu lalu depan umah aku tapi xberenti.. Pastu call kate xjumpe.. Cheettt... Aku pun bukak pagar trus tunggu depan umah.. Dorang lalu je aku goyang inul.. Trus masuk... Tapi respect laa dorang ni.. Lemah lembut je cakap.. Laju lak tu keje.. Trimas TNB(xde hadiah pengipas terbaik ke??).. Tup tapp tup tap.. Settle.. lepas hugs n kisses trus dorang balik.. Xdapat nak bagi duit kopi bro.. Gua pokai ni.. Len kali laa.. Gua putuskan lagi t gua blanje minum.. Maksud gua bila kabel putus sindrik.. Bukan gua putuskan.. Kang kene tangkap kering plak sebab statement salah..

Aku lagi prefer letrik terputus dari air terputus.. Kat kolej dulu pun slalu gak letrik trputus.. Haru biru gak sbb besenye putus waktu nak dekat exam.. Mane x berjoget budak2 ni bile letrik xde.. Tapi ape2 pun janji air ade... Cerita pasal air ni plak.. tringat cerita.. emm.. Cam cukup je laa dulu utk kali ni.. So... Korang prefer yang mana??

Thursday, January 20, 2011

Jangan menderhaka... Tuhan bayar cash..

Aku dapat satu call yang cambest.. Job offer.. Utk peladang cam aku ni mmg sume job yang simple menjadi penawar duka dan lara..

"Ello..Esok ko free x??" bos aku berpuisi..
"Xde pape kot bos.. Ade job ka?" Aku mmg da tau da kalau bos aku call confirm ade job..
"Haah.. UPM.. Esok pagi kul 7 nak kene ade sane.."
"Xtau laa bos... Saya kat umah ni.." Aku mmg berat skit nak gi keje kalau kat umah.. Transport tadak..
"Alaa... Keje senang.. Ko jaga team2 dak pompuan jek... Ramai bro awek2.." Chett.. Bos aku ni mmg nak memancing je keje... Umpan roti je nak pancing aku.. Mmg xdpat laa.. Ingat aku ni ikan Talapia ke pakai roti..
"Lagipun 90 hengget sehari.. "umpan yang ni aku paling minat... Ade awek plus bayaran da up..
"Boleh kot.."buat2 macam xnak.. padahal hati da berbunga2 da nih..
"Ok2.. ko carik r member"
"Xde la boss... Saya kat umah... Mane nak carik member bos..." Ayat bese kalau aku kat umah n malas carik kaki..
"Ok2..Esok jangan lupe plak.."bos aku ingatkan..
"ok bos... Jangan risau..Pai2.."

Pale otak aku ligat memikirkan tentang trasport.. Gile hape aku nak sampai kul 7 kat UPM.. Nak naik ape?? Kot ade pergerakan sejenak tu mmg senang ati je laa... Cakap kat afrika pun aku senafas je stuju... Tengah ligat pikiaq tetiba teringat satu nama.. Xensem(bukan nama sebenar)!!!

Ensem@aku : Bro... Esok ko ade pape nak buat x??
Xensem : Esok... Hmmm... Esok ek.. Xtau lagi la broo.. Apsal??
Ensem : Aku ade job... Mau x mau?
Xensem : Job ape??
Ensem : Paintball... Keje senang kot..
Xensem : Aku xbleh konfirm lagi laa.. T aku bagitau..

Macam bese... Mane ade ikan nak sangkut kalau xde umpan..

Ensem : Keje simple je bro.. Jaga player.. Ramai pompuan kot.. Plus 90 hengget sehari..
Xensem : Wahh.... Kire konfirm laa senang...

Take note... Manusia sukakan Opposite sex.. plus big money... Macam aku cakap tadi... Peladang macam kami mmg mengharapkan job simple tapi best gajinye... Aku rase cam bukan peladang je kot.. Cam ramai lagi jek... Anyways.. Aku bgitau semua detail kat dia... Kul 5 dia kate nak gerak dari umah... Umah dia ke umah aku ade la sejam cuz umah dia melaka... aku n9... tapi mengikut firasat aku.. Mamat ni mmg xdenye nak bangun pepagi camtu... so aku msg bos awal2 yang kitorang myb sampai lambat sket.. Nak marah pun marah laa bos.. dan terbukti teori aku betul sebb member aku sampai kul 6.30.. sbb aku bangun kul 5.40 n trus tepon utk kejut member aku yang ternyata terlelap..

Meh aku gtau keje paintball yang aku maksudkan tu hape... Korang tau ape tu Marsyal? Yang tukang jaga korang waktu dalam game tu.. Kire cam referee tuu.. Haa... tu job aku... Nampak cam senang.. tapi xpon.. Mane nak tengok orang yg kene hit(tembak)... mane nak jaga orang n tolong2 kalau ade technical prob... Letih... Lari sane... Lari sini.. Kene peluru sesat... Aku xpedulik semua tu.. Janji Halal yea kawan2... Bukan tu je kerja aku.. Aku marsyal@technical.. Technical ni kejenye check equipment... Pasang equipment.. check padang.. n macam2...

Vrooommmmm... Bunyik keta kebal depan umah aku.. kitorang pun bertolak... Masuk keta je ade bau masam... Cittt.. Tarak mandi ini budak trus kereta msuk jugaa.. Kene laa brenti kat RnR Sremban utk dia mandi... Aku bli minuman... Settle sume aku plak drive gi UPM..

Dalam keta member aku cakap yang bapak dia pgi tadi macm xbagi je dia nak keje.. Kitorang buat babak bersamamu jap.. Pluk2... Srot sret srot sret... Huhahuha.. Da sampai tempat yang dituju..

Taman Eko UPM..
Waktu aku sampai tengok2 da penuh ngan player MPOC.. Bukan hal aku so aku wat derk je.. Disebabkan lambat... Aku pun lari2 pas pakai kasut.. terkedek2 member aku fllow.. Sampai2 je trus bos suruh pasang sume barang sbb dak2 U da sampai n da ramai.. Haiyak...Terkocoh2 aku... Naseb baik ade member aku.. Equipment lagi.. Nak jaga player U lagi.. Mmg patut pn dapat gaji lebeh.. Member aku yang xpernah ade pengalaman jadi marsyall pn aku angkut gak jadi marsyall. Bayangkan betapa haru birunye keadaan.. Kami kene cool.. Baru bende jalan lancar...

Long story mory shorty...
Waktu member aku keje tu dia kene hit(tembak) banyak... Bersepah.. Warna Warni cam astro ceria nye maskot... Yang terjatuh waktu nak lari nye lain.. Truk btul dia nih.. Macam pelarian pun ade.. Tapi nak wat cane.. Keje.. Pepandai r nak survive..

Peluru sesat bersepah n sebijik hinggap atas phone dia.. Abis game baru dia pasan.. Hp dia terpadam sindrik.. Bila bukak balik je tngk2 sim card reader rosak.. Member aku xsenang ati da.. mandi xbasah.. tidur xlena... kentut xbunyik.. Makan je lalu dia nih.. Mmg macam org mati akal da aku tgk.. Naseb baik aku ade.. kalau x silap2 da gantung diri da kot.. Mane xnye..Sume no dalam tu.. Begheh... Naseb bek hp aku leh masuk 2 sim so bleh laa tumpang hp kot2 org call ke kn.. Esok nye anta repair.. Kene 70 hengget.. Aku tengok member aku da cam tongong pun ade... Badan kat lain..otak kat lain.. Myb sebab lari budget.. Aku kire2 perbelanjaan dia da lbih 100 da... Plus makan minum.. Hahahahah.. gaji 90 je.. Huhuhuh.. Mungkin kurang berkat kot.. Dia cakap ngan aku... "Xpe laa.. Atleast puas ati dapat main painball free.. Pengalaman best tu der!!! Seronok gileeerrr..." ok.. aku ngaku aku ubah statement dia tapi dia cakap panjang sangat.. Lbih krang r tu.. Tapi pffttt... Muke anda seperti kambing sembelit laa bro.. Xpe2.. Cbe len kali ye.. Dia pun stuju yang sume ni mungkin berkaitan ngan bapak dia xbrape restu dia keje... Aahahaha... Naseb bek kitorang dlam perjalanan tu slamat je.. Ingat.. Mintak restu seblum keje... Kalau x.. Kechiingg... Cash out!! Ade lagi citer waktu kitorang abis jaga player U.. Tp next time kot.. Itu saje dari ku.. Semoga yang indah2 aje..

Wednesday, January 19, 2011

Aku da blur..

Otak aku nak tulis.. tapi jari aku mals nak tulis panjang2... Jiwa kacau.. xtau nak pilih macam mane.. t bile aku da ade semangat pergh skit t aku tulis... sori dude.. i'm jammed!!

Thursday, January 13, 2011

IZAMIR RIDZWAN PENDRIVE GIVEAWAY!!!!

Den da kono laie.. Den kono tag. Tuan Din yang menge"tag" den nia haa... Tuan Din cakap yg ni pertandingan ke-2 dia masuk n dia nak ngaku loser... Ni den angin nih... Tuan Din.. Nia haa baru 1st den try haa... Kok x kono tag.. Mmg lagi haram den nak masuk.. huhuhuh... TQ Tuan Din kerana mengetag diriku ini... Ucapan terima kasih kepada Famili yang selalu beri sokongan.. Kawan2 dan tak lupe kepada kipas@fan(kalau ade laa) serta pengikut2... Ucapan terima kasih ini dibuat awal kerana mmg da tau yang Pergh akan dapat pendrive baru.. Semoga yang tengok tu jangan berkecil hati... Hahahaha.. Korang panas dengan statement tu?? Ape haku phehehehedulik.. Moh gheghamai join ni...

Pertandingan ini bertajuk IZAMIR RIDZWAN PENDRIVE GIVEAWAY!!!!

(ni Pergh copy dari Tuan Din) Pada yang nak join GA ni kena ikut peraturan di bwh:-

1) Mesti jadi follower blog Izamir Ridzwan.. alang2 nak follow tu follow aku skali... ajak org kampung skali..

2) Buat entry bertajuk "Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway" dan linkkan ke entry ini..(???)
3) Mesti letak poster ini dalam entry dan sidebar korang.. Link kan ke korang nye en3.


4) Tag sekurang-kurangnya 4 orang rakan.. Kemudian, masuk blog rakan yang korang tagged tu, dan maklumkan di entry terbaru mereka yang mereka kena tagged dalam entry korang.. Jangan lupa kasi link sekali kat mereka.. Nanti susah pulak meraka nak cari kan..Aku mmg cam bese..Kalau dapat mende camni mmg aku bagi follower aku jek.. bia dorg sttlekan... Sbb.. emmm.. Sbb... Haa.. sbb tu laa...(??)



Kenapa aku letak 6?? Sebab...mmm... mmm... The more the merrier...haa.. butut3(gaya apek)... Selamat2... Habis suda n3..

Wednesday, January 12, 2011

TV3 jadi pelik..

Aku nak meludahkan perasaan.. Iyea.. Meludahkan... Korang prasan x waktu AJL aritu cameraman jadi cam plik2?? Contohnye waktu artis wat performance cameraman x close-up artis waktu yang sepatutnye... Aku tengok sambil senget pale sbb nak tgk muke artis... Kecik2kan mate sbb nak zoom kat artis.. Siap rase nak sengetkan tv supaya rase cam best... Kalau close up pun cam xbape best close up dia... Rapat sangat... jauh sangat... Aku ingatkan itu mmg satu teknik rahsia untuk buat bende tu cambest.. Tapi bile tengok rase cam xbest lak.. Rase cambest je kalau dapat smack cameraman... Aku ingatkan untuk AJL je ade prob camtu... Tapi bila semenjak2 ni tengok MHI(Malaysia Hari Ini) pun ade prob yang same... Cameraman cam sengal2 ubi kayu... Rase macam dorang pegang camera pakai tangan lak sbb senget benget... Pagi tadi pengacara MHI, Wardina siap kene gtau kat cameraman suh jangan close up sangat sbb nak kasi nampak handbag... Si Ally plak cameraman close up sangat sampai kalau Ally tegakkan badan rambut sume ilang... Haish... Mmg laa aku ni xpandai pegang camera... Tapi aku ni pandai tengok.. Da pandai tengok mule laa mulot nak ngomel2... Rasenye TV3 ni tgh train cameraman baru kot... Mintak2 betul la tekaan aku tu.. Sejuk skit ati kalau betul.. Ape2 pun kepada brader2 cameraman.. Itu camera kasi Cantik skeetttt... Sekian.. Trimasss....

Tuesday, January 11, 2011

FB nak tutup??

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.
“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”
Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.
“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”
Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.
“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”
Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.
“What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”
However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.
“I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”
Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.
But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.
“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”
The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased.
Wut u waiting 4?? bungkus2... Amek gamba sume... Delete info... Sejauh mane kebenaran nye?? Aku pun xtau... Aku pun macam xkesah je... Sbb aku bukan FBholix so cam bese lagi... huhuhhuh...

Pengganti Facebook!! Konspirasi atau revolusi..

Pengganti Facebook kini telah dikesan... Nextcubes... Diperkenalkan oleh Unstoppable Sdn. Bhd... Syarikat tempatan kot... Sbb dia pakai Sdn Bhd.. hehehehe.. dari mane idea buat Unstoppable blum dapat dikenal.. NC mengcopy cat idea FB dan ditambah beberapa feture yang memudahkan untuk proses membeli belah dan menjual beli(barang aje... bukan orang o body k.). My eWallet ni konsepnye macam paypal.. Ada point n guna point utk jual beli... Then point tu boleh ditukarkan kepada duit... Konsep NC ni ade gak macam MLM... Tapi xde kena mengena ngan MLM... Xpaham?? Bila korang register t korang akan dapat tutorial utk gunakan app yang ade dalam NC... Sebut pasal register ni... Register dia mmg sangat senang... Buat sambil tido pun boleh... Xde halnye... NC ni macam lagi pendek masa loading.. Sebab kat com aku yang lembab ni pun dia laju.. Xtau la kot2 com aku ngengade buat2 laju ble ngan NC ni.. Itu yang gud news..

Bad news!!
Cube korang search kat internet... Carik Unstoppable Sdn Bhd... Ade x?? Korang cume akan jumpe Unstoppable Autosport Sdn Bhd je...Aku xtau nape.. Pastu aku jumpe forum yang membincangkan pasal unstoppable... Aku xtau la ade pertalian atau x... Tapi dorang kate pasal MLM.. Scam.. Bersepah nama Unstoppable dalam tu.. Aku xtau... Aku sebarkan benda ni... Korang la yang bertanggungjawab menilai... NC terlalu simple plak.. Bagi yang sukekan simple tu mmg ok la kan... Bagi yang xske tu... Tekan exit aje.. Benda baru sangat so payah nak letak kepercayaan penuh dengan sistem eWallet... Contohnye macam baru kenal... Pastu trus mintak duit... Cakap tolong pegang... Ntah.. Utk aku.. Aku xbrani.. Bek transfer trus dlm acc... hehehe... Aku xjumpe sistem chat utk NC ni.. Pastu... emmm.. Tengok sindrik la.. Kang aku judge t xsame ngan korang plak..

Sindrik punye data.. sindrik mau tekan.. Sindrik mau ingat.. Bila difikirkan balik...Pandai gak dorang amek kesempatan ngan penutupan fb ni... Tengok2 la dulu k... Share laa supaya kawan lain tau... =)

Sean Ghazi - Semalam


Semalam,
Hanya semalam.
Kenangan,
Memanggil manggil.
Pulanglah sayang
Padaku
Ku ingin
Mengubat
Hati yang rindu.

Semasa,
Dulu pabila.
Kita yang, 
Masih percaya,
Betapa indah bercinta.
Ku tanya..mengapa...perginya dia.

Chorus:~
Hilang tetapi bagaimana,
Tinggal harapan yang membara,
Ku doakan agarkan lagu,
Menusuk jiwa  mu
Disebalik mentari pagi
Pastikan kembali
Izinkan ku menyanyikan lagu ini

Sudikah
Engkau menanti
Marilah
Kita menari
Lupakan hati yang sepi

Semoga
Semalam
Selamanya

Chorus:~

Ramai yang xmengenali jejaka tampan ini.. Dipersembahkan... Sean Ghazi... Kadang2 aku xpaham... Nape orang xminat dia... Pastu nape dia xdapat masuk AJL lansung... Myb kurang mencapub kot... Ape2 pun kalau nak dengar lagunye... Klik n enjoy.. =)

Monday, January 10, 2011

Juara AJL ke-25!!

Juara Anugerah Juara Lagu Ke-25 adalah... Jeng jeng jeng(utk yg xtgk je... yg tngk diam2!!)
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Ana Rafalli.... Gamba ni aku amek waktu dia dtg umah n men2 tiang kt depan umah(padahal google)
Tahniah diucapkan kepada Ana Rafalli kerana berjaya merangkul gelaran juara AJL ke-25.. Mesti ada yang cakap "ape lah keputusan","apekejadahnye die ni plak menang padahal banyak lagi lagu best..." "kenapa blah,blah,blah","why??!!" KENAPA?? Sebab juri pilih dia.. N rezeki dia... Da rasmi da pun... So nak cite ape pun da xguna... Trofi xpulang walaupun korang pum pang pum pang.. So ape yang terjadi biarkan terjadi... Ape2 pun tahniah diucapkan... kot.. =)

Friday, January 7, 2011

Fikir2kan saje... Tudung, Ditegur dan Masyarakat..

Aku dapat idea nak buat n3 lepas baca n3 apek poyo .. Rumusan n3 tu pasal ada blogger menengahkan isu pakai tudung.. Tudung yang menjengkelkan... Tu je rumusan aku... style x? Kalau aku nak terang sume bek aku copy paste je n3 tuu kan... Aku akui mmg ade gaya tudung yang xsedap mata memandang...Tapi bukan semuanya menjengkelkan... Ade yang da tengok rasa nak tengok lagi... Pastu nak amek gamba nak tatap sbb tudung dia cantik n sedap mata memandang... Tudung untuk tujuan asalnya adalah untuk tutup aurat.. Tapi skarang ni da lebih kepada 'pesen'.. Ada perkara yang patut dipesenkan n ada yang x... Korang pompuan ni xtau ke yang korang cute bila pakai tudung?? Meh biar aku jadi org 1st gitau... 
KORANG CUTE LAAA WEYHH BILA PAKAI TUDUNG ELOK2!! Ok??
Tak dinafikan yang pakai tudung tu hak wanita.. Tapi kalau da kahwin tu da bukan hak wanita da... Jadi hak suami plak... Bila pakai tudung tu biar la kene ngan tujuan... tutup aurat iaitu rambut n leher... Jangan laa pakai tudung tapi just untuk rambut..Kadang2 ade yang tudung berbunga penuh da macam org africa da gayanye.. Penuh bunga bagai... Pastu fesyen yg best skang ni... Lilitan2 cinta...Yeaa akak2 adik2 makcik2... Mmg cantik korang pakai tudung lilit2... Pusing tang ni... tang tu... Selit sane... terik kat sni... Tadaa... Jadi cun... Cun kalau sume bertutup... Tapi kalau x??Kalau leher tutup yang len pulak tutup... Berpakaian seperti berbogel bak kata orang... Xnak sentuh banyak2.. Faham2 sendiri je... Tutup suda pasal tudung... Masuk bab yang menegur..

Kadang2 tu bila nak tegur segan... Tegur dalam hati je... Xpun tegur dengan apa cara yang ada... Pakai papan tanda ke... Pakai bahasa isyarat ke.. Pakai blog ke... Cam aku tgh buat ni ha...
Yang menegur tu niatnye bagus... Semoga yang terasa tu tau ape yang dorang tgh buat.... Tapi jangan lebih2 plak... Tegur tu biar niat betul n bahasa serta cara yng digunakan tu betul... Jangan main libas je sesuka ati... Kena libas t baru tau... Habluminallah(hubungan dengan Allah) jaga tapi Habluminannas(manusia) mana? Salah dengan Allah boleh kita mintak maaf kat mana2... Salah ngan manusia korang kene mintak maap ngan org tu sendirik tau dak?? Kalau x t sangkut korang waktu hari pembalasan t... Sape nak?? Sape angkat tangan o volunteer diri sindrik tu mmg mintak pelangkung.. Aku da cuit yang tudung... yang tegur... Haa... double standard...

Masyarakat cukup melantun2 kalau nampak pompuan pakai ketat2... pakai seksaseksi2... Tapi laki kuar pakai sluar pendek@boxer pastu kadang2 xpakai baju... Rilek jek... Xde pun masyarakat nak heboh... Haaa.. Ape cite??? Ada alasan2 yang cambest?? Aku menegur tapi aku tembak dahi sindrik... Ahahaha... Ape2 pun nak cakap.. Masyarakat pun ade gak salahnye bila buat camtuu.. Jadi berat seblah... Mungkin masyarakat slalu memperkatakan pompuan sbb bila laki pakai short je kuar macam xramai je nak pandang... tapi bila pompuan pakai skirt.. Aku pun jeling 2 3 kali... Hakikatnya.. Pompuan terlalu menawan n laki mmg jenis yg payah nak tahan mata... Pastu ade gak pompuan yang jeles badan solid molid camtu n dorang x... Tapi ade jugak yang mmg xsuke ngan pe'el macam tu... Menjolok mata... Xkena dengan nama kat dalam i.c.. Bila mata n hati da sakit mula la mulut n tangan nak mencubit.. Jadi jelas kat sini salah satu sebab masyarakat double standard...

Aku buat n3 yang mencuit sikit2 setiap isu.. Moga cuitan ini tercuit hati2 korang... Pandangan masing2, hati masing2.. So pendapat masing2... Plus... Kubur mmg masing2... Tapi kalau kita tengok n xmenegur atau xmembenci tu da kira kita bawak ke kubur  kita sendirik... so secara xlansung mmg kita ni ade perhubungan la yek... Kalau dilihat secara positif... Kalau pompuan berpesen tudung ni... Mungkin jugak kalau pompuan lain yang xpakai tdung tengok tergerak nak pakai tudung... Kalau masyarakat lebih menitik beratkan pasal pompuan ni maka pompuan akan lebih beringat.. Kalau nak buat sesuatu maka ada balasan... Kalau yang menegur pulak bagusnye dorang ni menegur paling tidak pun da buat pahala... plus bahan utk n3 aku hrini... Sesi cuit mencuit yang pergh berakhir disini... Kongsi kalau nak... tegur kalau perlu... Diam kalau patut... Dengan ini aku nak mintak maaf pada semua orang yang baca... Kot2 kalau aku ada buat salah yang aku xpasan o aku prasan... Jaga perghribadi... wehehehehe...

Wednesday, January 5, 2011

Takrawholixx...

Aku nak buat pengakuan.. Walaupun aku malu... tapi aku nak cakap.. Aku takrawholic!! Dari darjah 3 aku tringin nak main takraw... Dulu(sambil pandang 45 degree ke kanan n 45 degree ke atas).. Aku ske tengok orang main takraw... Timbang2 bola.. Pastu kalau yang hensem sket.. Menerajang bola diudara... Style... Ble tengok orang main takraw je kaki aku shuffle keseronokan..
Satu hari jiwa aku bergelodak nak blaja main takraw... Kaki aku shuffe non stop sbb nak main takraw.. Aku jumpe penasihat kelab takraw kt skolah rendah tu..

"Ustat... Saya nak main takraw boleh x?" aku tanye dengan ikhlas sambil buat cutest face on earth...

"Hmm... Awak xpayah la main takraw... Awak xpandai main.."Jawab ustat tu dengan penuh manje n tanpa rasa bersalah..

Pada pandangan korang... Patut ke ustat tu pangkah aku sebegitu rupa?? Maybe ustat tu nak melawak tapi lawak dia tu terlalu tinggi tahap kefahaman dia... aku baru darjah 3.. Dia bagi lawak darjah 5.. Mmg la aku xpaham.. huuuuu~

Hancur hati ku~... mengenang dikau~... menjadi keping2~.. setelah kau pergi~...
Aku pun mencuba bidang baru.. Aku belajar memecahkan bangku dikaki... Main bola..

Punye la semangat sampai aku kumpul duit nak beli boot.. Bli boot yg murah... tapak getah coklat.. Jenama Slamking... Mmg slam je la keje aku.. Aku amek posisi keeper... Aku agak berani dulu... selambe terjah waktu org nak shoot... Slambe je aku slide even kat tempat keeper penuh pasir.. Tapi kejap je aku main... Kalau lame mesti da dapat bunglo cam Fahmi da..


Aku xmen bola sepak sbbb N9 panggil utk join sukan kegemaran lame aku... So mewakili N9 selama 2 tahn pastu aku quit.. Masuk skolah menengah..

Kat skolah menengah aku tekad nak blaja main takraw... Aku selambe je masuk bulatan waktu org main timbang2... huhuhuhu... Waktu tu ade senior2 tengah main tapi aku wat derk je... Kena maki laa.. kene mara laa... Sume nye sbb aku xpandai main takraw... Tapi pheeheheduliks ape aku.. Aku nak gak blaja... hahaha... Dapat timbang2 sket... pastu main lipat2.. tanduk2... Dapat la main utk skolah menengah.. slalunye dapat no-3 je... Aku xpandai main... tapi reti main.. Stat dari tu aku main slalu... Xpenah ade orang ajar camne nak main takraw... Xpenah ade jurulatih.. kitorang training sindrik je... Waktu pertandingan guru pengiring bawak kitorang gi match..
Ustat(aku xtau nape guru penasihat kelab takraw aku sume ustat) organize sume... bagi baju... beli roti.. beli air... pastu waktu match.. die mesti cheering@bagi arahan..

"Tanduk aje la korang ni... Xpayah lipat2... Kalau main cantik tapi kalah pun xgune... Kite nak menang!!"

Aku agak tertekan bila ustat cakap macam tu.. tapi btul jugak.. Even da tau betul... aku xpenah dengar nasihat dia... Hahaha...eh silap... Kitorang xpenah dengar nasihat dia... Kitorang enjoy je main...

Masuk u... Hari 1st je aku da menempel kat court takraw... Tengok senior2 main... Tanpa segan silu aku mintak join... Main je.. Hahaha...Org xsuke aku main sebab akuu xpandai main... Tapi pheeheheheduliks ape... Janji aku puas... ahahaha... Camtu gak bila waktu cuti sem... Aku keje pastu pusing2 area umah sewa... Carik court takraw... Selambe jugak aku tebalkan muka mintak nak main... Dorang pun xske aku sbb aku xpandai main... tapi phehehehhheeeduliks ape aku... Janji kaki aku x shuffle2 mintak main takraw... Banyak tempat aku gi men... Aku buat segmen terjah2.. Budaya diteruskan sampai abis blaja...

Ni da abis blaja ni... lepak umah... Tapi kaki aku masih sebok2 nak shuffle.. Nak xnak kene gak r cari tempat nak main takraw... Pinjam keta mak aku.. Gi survey... Jumpe!! Cantek... esoknye aku datang.. Jalan kaki je gi tempat tu... Even memerlukan 45 minit masa berjalan baru sampai... Ramai xpercaya bila aku cakap aku jalan kaki 45mnit ke situ... Tapi phehehehehduliks ape aku janji aku bagitau bende betul... Jalan kaki semata2 nak main takraw... Bukan hebat pun aku main.. tapi da kaki aku yang nak... Kalau xmain... Jadi mereng r... Aku penah xmain takraw seminggu... Badan trus jadi lemah... Xtau la kebetuan ke hape... tapi aku demam... hahahaha...

Sirius black aku xpandai main...Tapi kenapa aku susah payah aku gi jauh2 nak main takraw?? Ntah.. Aku pun xtau... Takraw merupakan perkara yang membahagiakan aku selepas my family... Hanya berbekalkan keretian aku... aku truskan main takraw... Kalau korang percaya... Thanks....Kalau korang xcaye... Aku Pheheheheeheduliks hape.. hahahha.. Thanks 4 reading.. Shhh.. jgn kecoh2...

Tuesday, January 4, 2011

Mini Malaysia.. Indah khabar dari rupe...

Semalam gi anta adik aku kat TGB,Melaka.... Alang2 da sampai Melaka tu cam bese la..Aku, Mak, akak aku n maklong aku semua gi merayap.. Huhuhuhu... Otw keluar gi highway tu nampak macam2... Zoo Melaka, Taman Rama2, Taman Botanical pastu macam2 lagi... Pastu mak aku ajak gi Mini Malaysia.. Mengikut hikayat mereng kerapu mereng sekeper... Mak aku cakap tmpat tu best.. Cantik.. Aku yang duk kat seat blakang mmg xbnyk bunyik... cume bunyik dengkur je yg kuat... Selsema okey... Mmg la dengkur... Cett... Buat muke xcaye plak...
entrance.. RM5 dewasa RM3 dak2..




kerusi ni da patah.. plus kotor giler.. naseb bek mak aku xduduk...

ade plak lubang.. naseb bek da nampak tanah..

sungai ni ok.. cun..

jambatan pun nampak teguh..

aku nampak tapak je.. umah xde... pondok je ade tu..

serius macam haunted house.. xterjaga neh..

ni kat blakang haunted house.. banyak gilak..

haa.. tepi tu je pondok.. org yg duk pondok tu kot buang..

ada bran nak masuk?? aku malas.. bukan takut tau..

tempat ni plik... aku pun xpaham..

tangga utk umah panjang.. tapi da jadi sarang lebah... nampak rekahan2 kayu tu.. ade lebh dlm tu... sirius black..

start dari umah ni da macam okey sket... sket je a pun..










umah ni cantikk..

aku xtau ape bende nih...

rumah ni paling meriah.. paling kemas.. kenapa?? tengok la umah ape tu..

pelamin da ready.. sape nak bersanding??

kesian beca ni...



Aku pun xtau nak tunjuk ape... Xde smangat da nak jalan... Ada 2 bahagian.. Mini Asean ngan Mini Malaysia..Mini Asean xbleh masuk... Tengah construction... Rugi RM5.. 4 org da 20 hengget.. Mini Malaysia pun macam xbanyak boleh pegi.. Penuh dengan red tape pastu ade notis gtau org kmpung yg bende ni tgh repair... Patutnye tutup dulu tempat ni.. repair habis2... Xpun bagi half price sbb tempat ni banyak yg tengah repair... Huuu~ Kalau da elok t moh kite jalan lagi yea...

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/MShahmIA

Monday, January 3, 2011

Pengembaraan Mencari Minyak.. huuu~

Orang Malaysia ni sungguh pantas bertindak... Berita bekalan minyak makin berkurangan membuatkan minyak dalam pasaran semasa habis... serius... Aku terkejut... Tapi ini macam krisis gula dulu je... Waktu zaman kegawatan gula... semua org bli gula... habis... xde lansung... Peniaga semua demand nak naikkan harga... Tapi bila kerajaan kate 'no' to naik harga... Bersepah balik gula kat pasaran... Mane peniaga yang kantoi sorok gula trus kena sita habis sume gula dorang.. Perkara macam da berulang balik... Ni crita aku..


01/01/2011
Minyak kat dapur aku makin abis... Mak aku da suh aku gi bli minyak kat pekan... Haiyakkk.... Balik men takraw trus aku gi kedai Safiudeen... "Tada laa minyak... Habishhh.." kata mamak tu kat aku... Trus aku balik umah... Xde rezeki.. "Esok kita pegi Giant laa nak?? Cari minyak... Boleh bli barang adik skali..." Ajak mak aku... Anak yang baik mmg xdenye sesuke ati say 'no' kan?? "Woookeeyyyhhh.." selambe aku balas...

02/01/2011
Pagi2 aku da bangun... Pas subuh... trus bukak tenet.. layan blog2 member... Itu je cara nak elak aku tido sbb aku tau mak aku nak suh aku gi bli makanan plus nak gi Giant japgi... "Alamak.. minyak tnggal skit ni" mak aku berpantun.."Gi bli roti canai jap.." akhirnye muslihat sebenar telah terdedah... Aku cam bese... Xmandi... Pakai cekak... Amek kunci... Basuh muke... Amek duit... Challlloooooo.... Sampai je pekan aku nak order roti cnai kt kedai dr.rocai... "Ponuh ni dik... Ado 4,4,8,8 lopeh tu soploh... kok nak buleh gak tunggu" slambe akak tu musnahkan harapan aku... Hampess klapess... Aku gi kedai2 len pun same... Aku trus roger mak aku utk gtau berita terbaik tu... Mak aku suh balik... Mak aku guna saki baki minyak utk goreng nasik... Mmg chantekkk!! VROOOOOMM... Sampai suda... Mak aku pun da siap masak.. Mmg cantek timing... Pas makan... lepak... tengok t.v... mandi... pas Zohor trus gone utk mengembara mencari minyak masak.. Oleh kerana harini ada lebih sorang penumpang(besenye 5 org) iaitu maklong aku... maka terpaksa aku yg bawak keta.. Sbb akak aku xpndai bwak manual.. Keta kakak aku oto... Tapi kecik... Keta mak aku manual... dan lebar... Masuk gear trus 180km/j... Kitorang pemandu bagi Madam Noi mmg berdedikasi.. Xbagi mak bawak keta lansung melainkan terpaksa... hahahaha... Sampai kat Giant Senawang.... Trus lari2 gi tengok kat tempat minyak masak... Sume da ternganga.. Stok kutip dagu sindrik kat lantai sbb licin... Xde satu pun... Pstu nampak ade nyonya bawak minyak... Dalam hati aku nak je flying kick dari blakang pastu sita minyak dia...Xjadik...  mak aku cakap dia nak buat sendiri aku ajak gi tempat lain... Ajak gi Carefour plak... Jarak perjalanan selama 10 minit... Selambe aku pecut... Seblum nak sampai tu singgah Family store... Xde gak minyak... Trus gi Carefour... Hampeehhhhh... Xde gak... tempat minyak masak mmg LICIN HABIISSSS!!!! Yang tinggal cume minyak masak jagung.. minyak masak kacang soya... minyak masak bunga matahari n bunga canoli... Seumur idup aku... aku xpenah ingat aku pnah makan hasil dari minyak2 ni... Tapi da tu je tinggal... Balun aje... da ler mahal... 4 kilo RM19.99... Pengsan kalau camni slalu... Silap2 t family aku buat barbaque je utk tahun2 akan dtg... Da bayar minyak tu... trus pecut balik Rembau sbb kitorang da berjalan dari kul 2 sampai kul 8... OTW tu berenti kat Chembong Zemart... Hampess gak... Berenti agi kat Rembau.. Tengok kdai2 apek yang old skol tu pun habis... Kalau x tu melambak je aku tengok minyak masak kampit tepi2 pintu tu... Dasat penangan minyak ni... Pada Kerajaan... Mintak tangani masalah ni dengan cepat.. Elok2 cari minyak t rakyat naik minyak pulak... Yng peniaga pulak.. Harap2 betul la korang mmg xdpt supply minyak... Sbb kalau korang sorok minyak utk gesa kerajaan naikkan minyak... Bayangkan berapa banyak hati korang da sakitkan... Penduduk Malaysia ni bukan 2 3 keluarga yea.. Berjuta2.. Copek la sikit haa sampai miyak msak... Poning palo den ni ha...

Sunday, January 2, 2011

camne nak main??

Macam bese.. hari jumaat  n sabtu malam adalah malam futsal pekan Rembau.. Besenye budak2 futsal bergelimpangan budak2 futsal.. Aku da set da ngan budak2 ni nak men.. member aku pun da sampai umah.. so kul 9 aku gerak gi padang futsal... Sesampainye kat situ aku tengok sunyi je... Gelap je aku tgk tempat futsal ni.. Xkan aku kne disember fool lak... Keta aku ni satu2nye kereta yang parking kat sini... Plik sungguh... Shhrrrrrooohhh.... Kereta Myv merah parking seblah... Pastu keta waja pulak... Konfem Apai n brothers ni... Apai kluar2 trus dtg kt keta aku..

"Aii... Lame sampai..." Apai perli baek nye...

"hok mu... Aku pun baru sampai... Ni ape cite ni??" Sambil muncung tunjuk kat padang futsal...

"Aku pun xtau..."

Dalam keta 2 kereta tu ada 9 org... Campo aku da cukup 10 org... boleh main suda... Apai sampai2 je trus pakai kasut... Semangat lebih.. Aku da duduk2 dalam 5 mnit tu baru aku prasan..

"Pai... Bola mane??" aku plik...

"Xde.. Ni tgh tunggu budak2 lain la ni.. mane tau dorg bawak bola.." jawab sambil pakai kasut...

"Ai.. bola korang mane??" tanye aku lgi.

"Owner bawak balik Johor.." selambe..

Aku da jadi cam org bengong... xtau nak buat ape... Kasut da bawak... Org da cukup.. Tapi bola xde... Jadahye... Apai da joget2 da sebb bosan lame sngt tunggu... Xde budak lansung datang nak main.. Yang budak2 lain pulak sibok main sepak2 tin... Kalau stakat nak sepak2 tin.. Baik aku amek bola takraw kat umah aku pastu timbang2... Tapi aku pun xbwak bola takraw... Cane nak main??? Aiyaaarrkkkk.. Kalau aku balik ni mmg alamatnye aku lepak umah trus r.. tido lagi baik... Hari jumaat lepas jatuh pada tarikh 31 disember.. so aku rase dorg tengah sambut new year la kot... Haih.. naseb badan...

Saturday, January 1, 2011

Aku pun xtau...

Selamat Menyambut tahun baru... Korang sambut tahun baru... Tapi ape yang aku sambut?? Pemergian masa? Datangnya lembaran baru?? Kesuntukan waktu?? Ntah la.. Aku pun xtau... Da lama xmenyambut tahun baru.. Sekadar tengok luar tingkap n senyum sorng2 tengok bunga api... Macam mana nak sambut tahun baru yang sebenarnya?? Aku pun xtau... Esoknye bile baca surat khabar.. Macam biasa... Berita kelab2 diserbu... Pasangan dicekup... Mat rempit ditangkap... Xbanyak perubahan pun pada berita... Aku ada pilihan sama ada menunggu perubahan atau mengejar perubahan... Kalau aku tunggu... sempat ke perubahan tu tiba sebelum aku pergi??? Kalau aku kejar... Boleh ke aku capai?? Aku pun xtau... Tiap2 tahun dirasakan budaya itu mengulangi dirinya sendiri... Makin aku cuba berubah... Makin aku rasa susah... Aku merepek kat blog pada tahun baru... Kenapa?? Aku pun xtau... Kalau korang tau... try la bagitau...

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...