Tuesday, July 5, 2011

Yea pakcik.. Saya memang penyangak... pat tu..

Skali yang keluar dari keta tu bapak dia da..(pada yang pelik tetiba aku stat cerita camni.. sila rujuk pat 1 wan..) Keluar2 je buat muke menggelabah tahap cipan terpijak semut api.. " Ni kenapa ni?? Ape korang da buat ngan anak aku ni??!!" Pakcik ni cuak ingat kitorang nak ape2 kan anak dia.. Cis n cheese.. Ingat kitorang boleh buat ape ngan anak pakcik ni?? Nak culik cam x muat moto lak nak sumbat.. Kalau nak rogol.. cam baik aku terjun bangunan je daripada buat camtu kat anak dia.. Pastu dia ternampak keta anak dia becalar balar plus side mirror terkulai dengan megahnye... Trus attack member aku dengan suara yang tegas. " haa.. Ni macam mane ko bleh accident ni?!" disambung dengan sekali napas "Ni camne ni?? Ko bayar.. Aku x kire ko bayar gak.." Pastu dengan sekali napas gak.. " Aku x kire.. Aku kenal sangat korang ni.. Penyangak!! Orang melayu mmg macam ni! Aku x caye orang melayu.. Ko x payah laa nak tipu aku.." Aku yang cool dari tadi terus tersenyum geram.. Sumpah kalau bukan sebab aku hormat pakcik tu da berumur... Aku da taburkan gigi dia kat lantai.. Aku da pijak muke dia.. Tapi cam aku cakap sebelum ni.. Walau macam mane marah pun.. Bahasa aku jaga.. Senyum masih kat bibir.. Pakcik tu trus push kawan aku nak suh dia bayar..Kawan aku yang tengah blank terus je kata "ye laa.. Saya bayar laa ni..." pastu pakcik tu cakap " Jom3.. Kite pegi pusat produa terdekat.. Jom" da macam promosi kereta produa lak pakcik ni.. "Pakcik.. Saya tau saya ni penyangak.. Pakcik rilek aje.. Kawan saya da kate nak settlekan.. pakcik xpayah laa nak cakap macam ni.." Pastu pakcik tu trus tarik tangan member aku mintak kunci moto laa.. Ape laa.. helmet.. Pastu nak arah2 aku masuk keta.. "ko ngan ko naik keta cepat!" Eh3.. Pakcik ni.. Bapak aku pun xpnah cakap camtu... Paling hebat pun dia smack je aku n aku trus pandai2 masuk keta... "Yang pakcik nak suh saye masuk keta apahal plak!?" Pakcik tu pandang x puas ati je ngan aku... Aku yang penyangak ni memang ready je nak tapak dahi pakcik ni.. Orang slalu berpesan... Jangan kita memulakan pergaduhan dan lepaskan penumbuk pertama... Sbb once dia touch n aku serang.. Aku da dikira mempertahankan diri.. N dengan pastinya aku akan selamat.. So aku hold niat aku.. Pakcik tu usha slack je... Aku senyum nganjing.. padan muke ko.. Pastu dia tanye plak hubungan aku ngan member aku.. Aishh pakcik ni.. Kejap nak jadi polis.. Kejap nak jadi pegawai jabatan agama islam.. Lantak ko la.. Malas aku nak jawab.. Kami masih terus merenung muka masing2 n jelas nyata pakcik tu tensen dengan kekurang ajaran penyangak2 macam kami.. Aku da mals nak tengok pakcik tu.. Aku suh member aku lagi sorang follo nek moto.. Follow gi tempat produa tu takut member aku yang eksiden tu kene tiaw ke kan.. Tapi alangkah cilanatnye apabila dia patah balik sbb x sempat kejar pakcik tu.. Aiyak3... Nak buat cane.. Aku laa yang gi sane.. Dengan x tau jalan.. Main redah je.. Naseb bek jumpe.. Kot tetiba exit seremban kang memang aku balik rembau terus ni.. Sampai2 je pakcik tu kluar.. Naseb bek da elok gaye cakapnye tu.. Dia mintak 385 ringgit on the spot toto.. Ptuih.. Member aku yang eksiden ni da tepuk dahi kawan2 da sebab dia mane ade duit.. Duit dalam bank x cukup nak bayar... Parah2.. maka kami berkongsi dan bersatu padu membayar duit side mirror tu... Aku nganjing kat pakcik tu.." kejap yea pakcik... Saya memang penyangak jadi saya nak gi kluarkan duit".. trus aku chow gi kuar duit.. Pastu pegawai perodua tu kluar n check keta.. Dia tengok pulak kesan kemik kat body.. Boleh pulak dia buat lawak sarkis dengan berkata " laa... ingatkan side mirror aje.. ni sume kire lain ni cik.." Hahahaha... Rase riang ria cuti sekolah terus bile dia cakap macam tu... "lepas dia kira2 dia kate.. ni sume dalam 7 ratus je" HAA!!!! Ape bang.. Ulang lagi sekali?? 7 ratus?!! kitorang da menari2 kerisauan tapi pakcik tu rilek je... Pakcik tu cakap..," haa.. ok laa tu,.. nak buat cane.." Mmg rase nak flying kick tengkuk dia wehh.. Kawan aku da semput da pk pasal duit.. Sorry laa geng.. den pun da pokai.. Aku cume boleh tolong bawak dia gi tempat eksiden balik je.. Lebih dari tu Den xmampu doh.. Puas aku memikir nape budak ni x report polis... Aku pun jam kenapa laa aku x bawak dorang gi balai polis.. Haishh.. Ni pakcik penyangak tu punya pasal laa..


Siyes aku terkejut adab pakcik tu bercakap.. Kalau aku btul2 penyangak.. Mmg aku da tikam da kasi chalo.. Tapi aku bukan.. Aku ulangi kami bukan penyangak pakcik.. Kalau penyangak kami x jaga bahasa kami depan pakcik.. Kalau kami penyangak.. Da pecah da muke pakcik kami kerjakan.. Iyea kami salah.. Tapi cakap elok2.. Kite orang melayu.. N Kawan2.. Kalau korang eksiden.. korang rase korang yang salah ke korang x salah ke.. Buat report polis... kalau dia pakse gak suh bayar.. Ko pun bertegas nak buat report polis... Malaysia ade undang2 bro.. Insyaallah Ok.. Mata aku da layu da.. Orang suh buat keje aku menaip natang ni.. K r.. Chow dulu.. ngantuks.. Trimas r sape yang bace post2 ngarut aku ni..

Sunday, July 3, 2011

Yea pakcik.. Saya memang penyangak...

Dalam riang2 gembira kitorang lepak2.. Jalan2... Member aku yang bijak pandai ni dengan yakin dia terlelap atas moto.. Aku x pasti tujuan dia sama ada untuk tambahkan extra skill and highest achievement dlm resume or memang x sengaja terlelap... Aku re-phrase ayat dia.. " aku terlelap dowh... Aku memang slalu terlelap sbb tu aku slalu bwak moto lane tengah sket sbb kalau aku terlelap sempat r aku nak terjaga n elak divider".. Yeap.. Mmg ko elak divider bro.. Tapi yang ko gi langgar keta orang tu kenape?? Aku bukan x kesian... Sape yang x kesian tengok member terpelanting depan mata kan?? Tapi da tau ko letih cam budak2 baru pas main polis entri 18 round dalam masa stengah jam... x payah laa nak lepak.. kalau nak lepak pun naik moto ngan aku... even moto penuh aku sanggup pikul letak kat bahu ni haa... kan da tak pasal2 terlanggar keta orang.. Tips untuk pembaca blog aku(kalau ada).. Dont sleep and drive bak kata orang kampung aku.. Haishh.. Bile dengar huraian dan pembentangan hujah "kenapa aku eksiden" by member aku tu ade gak r rase cam nak sekeh2 pakai tumit.. Tapi nak buat cane.. Bende da jadik.. Let bygone b bygone(orang kampung aku gak cakap ni.. Dorang mmg prangai camtu.. Ske skipping london).. Ok.. Pakcik sambung.. Sebaik sahaja moto kawan aku tersadai di atas jalan raya... sekonyong2(atau dengan segera) aku brek kecemasan sbb aku follow pun cam agak nak rapat gak kan.. Da brek tu aku trus parking melintang sbb k.l kan aku yang pegang... Erm.. I mean.. aku nak block orang lain dari terlanggar moto member aku... Sambil2 tu aku jeling kat akak(kot) yang duk dalam kereta myvi ijau pucuk pisang tu.. Muke dia.. Sumpah cakap beb... Sangat mengerikan.. Nak kate eksiden remuk muke tu cam tipu laa sbb langgat tepi je.. tapi muke dia mmg gaban r.. Dengan masam+bengis+serabai rambut... Trus tetiba rase nak libas.. Tapi bile pk2 balik.. Mmg patut pun muke camtu sbb kawan aku baru lepas patahkan side mirror plus kemik+kedutkan kulit dia.. imean keta dia... So aku terima aje.. Yang lawaknye dia buat muke bengis giler2 babun nye... yang member aku ni duk belek2 set.. tengok2 luka... lansung xpandang muke dia lansung.. x hargai lansung dia buat muke bengis seperti muke cipan yang makanannye dicuri.. Sebab aku kesian.. Aku pun dengan ikhlas cakap.. "weyh.. Ko gi r settle dlu ngan akak tu.." Selepas itu.. barulah member aku toleh ke arah keta tu.. Tapi malangnye owner da kuar sbb x tahan duk dalam keta n xde orang pandang... or mayb sbb muke dia da cramp sbb bengis yang terlampau.. Kluar2 trus tanye sebab musabab member aku ni langgar.. Dengan sekonyong2nya(atau dengan segera tanpa berfikir sejengkal dua..) "Akak rilek laa... Saya bukan sengaja.. Saya terlelap tadi" dengan selamba dia jawab.. "Macam mane boleh tertidur ni?" soalan basic yang mintak sepak laju2... Ade ke tanye macam mane bleh terlelap... C'mon r kak.. bagi r soalan yang mencabar sket.. Tanye nisbah kelajuan dan hentaman terhadap kereta ke.. Aishhh.. Dsebabkan soalan tu basic sangat.. member aku x jawab pun.. Yang paling menyentuh jiwa aku... Moto dia yang terbaring kaku di tengah jalan tu dia biarkan aje.. Haih.. Naseb bek ko baru pas eksiden.. Aku pun tolong bawak moto dia ketepi.. Panas nih.. Jalan tar kat kaki aku ni pun x de laa rase cam rumput karpet.. Camne laa nak settle nih.. Pening gak pale aku.. Dia da cakap pulak dia tertidur.. Kalau tak tadi boleh klentong kate ade lori himpit ke.. Elak lipas ke.. Runsing2.. Da laa aku sepatutnye masuk keje ni.. Macam x masuk keje je gamaknye..

TIBA-TIBA!! Sebuah kereta alza berwarna ungu gelap(kot) Berenti btul2 blakang moto member aku.. Cis n Cheese btul!! Sape yang berani nak masuk glanggang ni!! Bak tang!!

bersambung......

Wednesday, June 15, 2011

kelkatu dan aku..

Si  kelkatu berjanjji menjauhi api. Senyum aku mendengar janji si kelkatu. Mana mungkin kau menjauhkan diri dari api sedang kau terpikat pada gemilang cahayanya. Omong kosong. Tapi aku sedar. Si kelkatu tahu bahawa api itu akan membakarnya. Tapi masih menerpa degil. Di lewati udara. Mendekati api sambil nekad mengejar cahaya. Nah. Kini kau mengelupur kehilangan sayap. Berguling menanti ajal. Tapi sedikit kesal tak pernah terpancar. Apakah hari-harimu terlalu bosan sehingga sanggup membakar diri? Aku pasti jawapannya bukan. Jadi mengapa? Mungkinkah rasa kasih dan cinta? Dari mana kau kumpul perasaan ingin merasai kehangatan yang melampaui rasa takut kematian.? Mungkin si kelkatu sedar hayatnya tidak panjang. Maka dikejar apa yang ingin dikejar. Di cuba selagi daya. Sepenuh hati selagi hayat. demikian usaha supaya tidak menyesal dihujungnya masa. Aku kagum. Si kelkatu kelihatan bodoh di mata mereka. Namun siapa tau apa isi hati si kelkatu. Tekad dan azam si kelkatu. Jangan perlecehkan si kelkatu selagi kau tak mampu mengejar sesuatu tanpa takut rasa mati. Jangan hina si kelkatu yang kecil. Selagi kau tak punya jiwa sebesarnya. Hmmph. Aku senyum mengingati janji si kelkatu. Tapi sayu merenung nasibnya.

Monday, May 23, 2011

Don't try this at home..

Aku tetibe rase cam nak jalan.. Plus harini nak extreme sket... Jalan kt divider.. Hahahaha... Syok... Kite duduk diantara 2 bahagian yang bergerak laju... Angin dari pelbagai sudut.. huhuhuhu.. Tetiba aku terfikir.. cane laa kalau aku jatuh.. Knfem bahaya... Selang beberapa langkah... Kaki kiri aku tergelincir... kedeperr... Jatuh... nasib bek tahan pakai tangan so selamat lagi... Kereta kt blakang da hon hon cam orang giler... " Rilek llaaa oiii... Aku jatuh btul2 kot... Bukan filem.. Ce tengok tepi2 tu ade ke kamera??!!" Tension je haku... Skang aku da tau.. Bahaya kalau jatuh waktu jalan2 kt divider... Kaki aku yang baru nak sembuh dari terseliuh.. Terseliuh balik... TERBAAIIIKKKK.. Aku sangattttt gembiraaaaa... weee~ aku nak gi layan kaki aku... weeeee~

Thursday, May 19, 2011

Hati-hati hati..

Aku tak tau dah masuk kali keberapa aku tulis n padam kt ruang 'new post' ni.. nak tulis tapi hati kata x perlu.. Banyak cerita tapi kelu.. Fikiran ligat tapi otak beku.. Haih.. Kenapa aku jadi macam ni.. Aku rase nak lari jauh... Tinggalkan semua.. Kosongkan segala..

Tuesday, May 10, 2011

Maju dan terus maju..

Luka akan sembuh.. Tapi parut tetap ada.. Parut akan hilang.. Namun akan tinggal kenangan.. Kenangan hanya hilang..
Bila jasad tidak lagi bernyawa... Bilamana waktu dan ketika tidak lagi dipinjamkanNya..
Ini kitaran tetap yang tidak mampu diubah.. Hanya mampu untuk teguh.. Untuk tabah..
Pedulikkan kata mereka.. Percayai diri sendiri..
Mustahil untuk puaskan hati semua.. Kerana semua hati bukan satu..
Langkah dengan gagah.. Jika bukan untuk kita.. Untuk mereka.. Hidup bukan seorang.. Demi orang tersayang.. Melangkahlah..

"Sabarlah hati..Sabarlah badan.. Sampai masa kau akan tersenyum... Sampai masa kau akan bahagia.."

Aku, Takdir dan Hidup

satu hari aku ternampak seorang kanak2 lelaki.. bermain dengan riang ria dia sebatang jalan.. dari jauh sebuah bas sedang menuyusur jalan yang sama... Aku tau.. Kalau aku x cuba halang bas tu.. Pasti kanak2 tu xkan selamat... Aku menjerit... melambai2 sambil berlari.. Aku rasakan kanak2 lelaki itu terlalu jauh untuk dicapai.. Tapi aku tetap berusaha... berlari sekuat hati.. Menjerit hingga hilang suara... Melambai pada bas bagai nak gila.. dengan harapan bas itu akan berhenti...

Tapi anggapan aku menjadi nyata... Kanak2 itu digilis bas.. Hati aku sangat sayu... Menangis air mata darah dan meraung... Aku meratap pilu... Aku merayu pada tuhan.. jadikan ini semua satu mimpi.. Aku berdoa.. Aku sujud di bumi.. Aku tak sanggup tengok semua ni..


Tiba2 aku terjaga.. Bersyukur sepenuh hati.. Hati aku dengan cepat beristighfar.. Mimpi mainan tidur yang sangat dsyat..

Tapi mungkin mimpi beralamat.. Aku andaikan kanak2 lelaki itu hidup.. Bas itu takdir.. Dan yang melihat itu aku.. Takdir yang telah ditetapkan pasti akan berlaku.. Hidup pasti tak dapat lari.. Walau macam mana aku cuba ubah laluan takdir.. Ia akan tetap berlaku... Walau aku berusaha untuk mengelak sesuatu yang buruk menimpa hidup.. Pasti akan berlaku jika itu takdirnya.. Yang tinggal hanya doa.. Meratap dan merayu pada tuhan.. Agar segalanya akan menjadi baik.. Dan Tuhan Maha Pemurah dan Penyayang.. Berubah dari rasa nyata menjadi mimpi.. Sebagai peluang kedua.. Untuk aku menjadi lebih kuat dan tabah... Tq Allah 4 everything... Aku manusia lalai.. Aku mintak maaf.. Harap2 Doa aku diterimaNya.. Amin..

Monday, March 7, 2011

Sendi ku sakit lagi...

Aku da lame xpost... Sebab aku kuat tido... hahahha... Selama aku blaja main badminton ni.. Xpnah pun sendi kt siku aku sakit... tetiba minggu ni sakit... Aku tanye brader tu.. Dia dengan angkuh lagi bongkak(over) cakap "ko salah smash tu"... OOOOooo... Patut laa... Aku ingatkan sendi aku da bergulung sbb terkejut aku main badminton... Bese laa budak baru.. knfem ade salah.. Pakcik sogan... X ghoti main nak main gak... Da laa raket xrepair lagi.. bajet cam nak bli rket baru je.. Sbb xberbaloi pasang tali n grip baru.. Raket lame tu full besi... So tokeh tu cakap paling kuat tension dia bleh tarik 17... Plus berat lak tu.. Haishhh... Tension aku tension kurang... 17 je plak tu.. Kalau dia kate 23 tu cam bleh r trima lagi... kalau beli baru yg 80  hengget nye da kire ok da... kumpul duit laa... BTW.. sape nak belikan saya raket baru.. Angkat tngan... Tadi gi tengok raket... terbeli bola takraw lak... huahahahah... ZZZzzzZZ... Ngantuk.. chow dulu..

Thursday, February 24, 2011

Tali raket baru... dan grip baru..

Aku seorang pemain badminton amatur.. Raket hikmat telah putus tali temalinya... Grip telah lusuh dan nipis.. Ni aku blaja dari member.. Dorang kate untuk amatur.. Dengan kata lainnye noob... ataupun newbie... Tali yang selalu org pakai ialah yonex BG 60, 69, 80 n 88... Sume tu harganye 30 ringgit ke atas.. Kalaau nak suruh dia pasang.. mintak dia pasang tali dengan tekanan 23-24.. Itu kalau pakai raket biasa laa... Kalau pakai carbonex @ raket 2-3 rat ke atas.. Bleh laa tekanan tali tu diterik sampai 24 keatas.. Semakin tinggi terikan tali tu... Semakin best bila menyemash... Kalau nak buat drop pn senang.. Sebb bulu tangkis melantun dengan lebih cemerlang.. Maka xpayah nak tolak bola waktu nak drop.. just main angle.. Tu dorang cakap laa... Den bitau yo... Grip yang best pulak pakai grip getah... Harga 6 ringgit ke atas.. Ade yang pakai grip jenis towel.. Serap peluh... Tapi kalau xjaga betul t jadi masam.. Pastu bila da lame pakai t towel jadi nipis n keras... Melecet tangan t... Kalau nak cari grip getah... Cari yang jenis kesat walaupn basah... Supaya x tercampak raket korang... Jangan pulak saving beli yang murah sangat.. Sbb jenis camtu mula2 best pakai.. Lame2 t dia menggelupas... Xbest... N cepat rosak... Skang ni ada sale raket Gosen.. 2 raket 2 rat lebeh.. huhuhuhuhu.. Kalau rase nak best... Beli laa carbonex 10... Full carbon.. Harga 240... Body saje... Campur tali n grip ada laa dalam 280 camtu.. tu saje nak gtau... Ni bagi yang noob je.. Yang pro jangan bace.. Den maluuuuuu~... hehehehehe...

Monday, February 21, 2011

Hari ku gelap...

Aku main badminton malam2.. Mmg laa gelap... Ketush...Ketashhh..Ketusshhh... Bunyik raket menyemash bulu tangkis... Malam ni main mmg best... Sebab esok orang keje... So sikit orng.. Bleh main puas2... hahahhaa... Hati ku girang...

Lepas 8 set berlalu... Ketush... Ketassshhh... Kettaappp... Aik.. Apsal pelik bebenor bunyik raket aku ni.. Hmm... Ade 2 helai tali yang terkeluar dari kepala(frame) raket... Aiseymen... Tali ku putus... Tpi macam boleh pegi lagi ni.. Layan lagi.. Habis satu set... Hati ku berbunga2...

Bola tanggung tu... Tarik badan laa ape lagii...zuppp... Lacar shuttle pegi... Tapi yang plik nye dia ikut raket... Tengok2 balik... Raket suda ada lubang... Shuttle masuk n sangkut kat tali... ishhh..... Habis da game aku malam ni... Duk tepi... tengok orang... tengok raket... aktiviti tu diulang2 seberapa kali yang afdal... Sakit pulak hati tengok raket macam ni... Tangan ligat membogelkan frame.. Tali da mati... Untuk pengetahuan kawan2... Raket aku ni aku amek kat umah sedara... Raket patern lame... Yang ada connector kat neck dia tu... Skang ni da xde orang pakai da camtu.. sume yang frame complete... Tali aku pulak agaknye da bertahun xtukar... Da mati da tali tu... Keras.. Longgar...

Da siap dibogelkan.. Tadaaa... Da boleh buat kalung leher... Kepala pening pikir pasal duit nak repair... Tali je da 30 hengget... Nak tukar grip lagi... Da seploh hengget.. Grip yang sedia ada ni pakai jenis towel.. Sedap main waktu dia baru... Bila lame2.. Towel da macam kayu... Tapi dalam kes aku ni da siap nampak kayu... Melecet tangan dibuatnye.. Tapi da itu je yang ade.. lenjan aje laa... Tapi atleast puas ati.. aku berjaya kalahkan brader sorang tu... Slalu aku main single xlepas... Tapi tadi berjaya... Tu pun lepas dia main straight 4 set ngan org lain... Hahahahaha... Lantak laa.. Janji da menang...

Walaupun ati sedikit gembira... Tapi malam dirasakan makin gelap bila tengok raket lobos aku ni... Dari beli tali n grip baru.. Macam lagi best beli bola takraw.. Harga lagi murah.. hmmm... Dilema bersatu... Esok ade klas kul 9.. N aku xtido lagi.. Aku terpaksa tido.. Chow2... Tq sebab membaca..

Sunday, February 20, 2011

RHB bank.... Kemudahan yang menyusahkan...

Baru-baru ni aku cuba untuk buat satu acc RHB.. Satu proses yang simple bertukar menjadi urusan yang paling leceh dalam dunia... Semua ni gara2 chip pada IC aku rosak... Chip x dapat di baca...

Aku pergi ke RHB bank cawangan Bahau untuk urusan ni... Sampai je kat kaunter... Brader tu mintak IC.. Di masukkan IC aku ke dalam mesin kecik yang boleh terima maklumat pada chip... Teeetttt.... Bunyik alat tu menandakan IC aku di reject.. 2 3 kali lagi try masih lagi bende yang sama jadi.. Kalau chip rosak brader tu kata xbleh bukak acc... Xde ape yang boleh ditolong... Brader tu bagi cadangan aku pergi cawangan JPN terdekat n try scan kat stu... Naseb bek kat Bahau ade satu cawangan JPN... Bila sampai je tengok2 ramai orang... Bila turn aku sampai.. Dia scan pn xbleh... Aku jadi down serta merta... Dia kata kate alang2 da tau rosak baik tukar trus... Aku dengan selebetnye pun amek gamba... key in data.. tapi prob lagi... Makin downkan aku bila sistem pun follow down.. Menyebabkan proses permohonan IC baru aku tergantung... Sistem down selama 45 mnit... Bila aku nye permohonan siap n aku dapat IC sementara.. Bank da pun tutup... So aku ingat nak buat acc trus kat K.L bila aku gi umah sdara aku ni... Malam tu aku bertolak ke umah sedara aku...

Esok paginya pagi2 lagi aku da kuar carik RHB bank terdekat... Naik bas Rapid RM1.90.. Sampai laa kat RHB bank cawangan puchong... Depan IOI mall.... Besar gak cawangan ni so mungkin laa boleh settle... Tapi bila aku sampai je kat kaunter n cakap nak buat acc... Ade lagi prob... Dorang xterima IC sementara... Nak jugak IC yang ada chip... Mmg ade rase nak mengamuk... Ape beza data kat dalam chip ngan kat ic sementara tu?? kan ke sama je?? Da laa urgent... Hadoi... Da puas da aku cuba terangkan situasi aku... Tapi jawapan sama je ngan cawangan Bahau... "tak de ape yang kami boleh tolong"...Mungkin jawapan tu mmg diwajibkan untuk setiap kakitangan hafal kot... Aku cakap nak jumpa manager... Aku mintak nak jumpe branch manger.. Tapi permintaan aku macam dorang xendah je.. panggil orang kat kaunter lain.. maybe senior staff.. Tapi jawapan mudah... tanpa pandang muke aku.."sori laa dik... Mmg kite xbleh buat ape kalau chip rosak.."..redho je laa...

Aku gi interview tanpa acc RHB..Yang mana merupakan salah satu bende penting... Aku tawakal je... Kalau aku gagal yakinkan RHB bank... Mungkin aku berjaya yakinkan pihak PSMB.. Berkat doa seorang ibu dan ketabahan seorang anak... Aku lepas interview.. N dorang bagi masa untuk siapkan acc... So aku mintak offer letter...

Esoknye aku cuba lagi buat.. Kali ni bertemankan seorang pengelola kursus... Tapi jawapan masih sama... Kitorang buat keputusan nak jumpa dengan manager... Nak slow talk... Korang bayangkan... Kenapa dorang x terima IC sementara?? Berbeza ke data tu?? Kan ada sain JPN tu... siap cop... Ke nak surat pengesahan lagi?? Nak resit ke?? Kalau budak kecik nak bukak acc xbleh la camtu.. Xde IC... Kalau aku gagal buat acc ni maknanya sia2 je aku lepas interview tu.. Aku hangin tapi terpaksa buat cool... Xnak buat kecoh... Pluss kalau rezeki aku... Mmg x kemana.. Tapi kenapa manger ni ngan manager yang aku jumpe ritu lain... Aku plik.. Mungkin ke aku ni dorang layang endah x endah?? Malas nak pk2... lantak korang laa... Aku malas nak buat keras kepala.. tapi jangan sampai aku jadi cerewet... Niat aku nak menyenangkan kerja... tapi korang buat main2 je...

Bila manager datang.. Dia kata boleh bukak... Tapi kena ada offer letter termasuk Surat beranak original... Aku da tepuk dahi kawn2 da time tu.. Surat beranak kat umah.. Mane ade orang bawak surat beranak ke hulu hilir da. Tapi berbanding jawapan penjaga2 kaunter... aku lagi sejuk ati dengar jawapan manager ni.. Paling tidak dia bagi kita jalan... Bukan suh kite jalan...

Aku pakai transport awam... Nak balik N9 tu boleh tahan gak payahnye... Pastu nak dalam masa 2 hari.. Naseb bek pengurus kursus tu bagi pinjam keta... So dapat laa balik hari... Esoknye aku balik umah... Amek Sijil kelahiran... Manje2...makan2... Balik K.L balik malam tu... letihhh.... Duit terbang... Redhoo aje laa...

Esoknye aku gi lagi untuk buat acc... Sampai kat kaunter... Aku bagi IC,surat beranak,offer letter plus satu fail yang aku pegang incase dia nak... Aku pegang macam2 dokumen... surat branak parent aku... siap ngan sijil nikah lagi.. Aku ingat nak bawak family aku datang... ramai2... satu bas... nak menunjukkan betapa aku xnak menipu dorang... Akak tu senyum je bila aku cakap da seminggu da aku cuba buat acc... Dia kate "adik rilek laa... Akak pun da kenal da muka adik..".. Kepada akak kaunter yang baik hati... "Saya cakap sambil senyum n rilek... Ape kate akak ganti saya... Ke hulu hilir... Buat acc.. xlepas2... pegi banyak cawangan... dengan harapan ada kelonggaran kat cawangan lain.".. Nak tengok akak rilek macam saya x.. Tiba2 akak tu kata ade masalah... Nama dalam IC ngan dalam surat beranak lain... Dia kata xbleh nak buat... Disebabkan da banyak n penat sangat nak buat acc... Aku mintak akak tu slow talk ngan manager... Aku suh dia terangkan yang nama aku panjang sangat... xbleh nak display nama full... So MOHD je bleh letak menggantikan MOHAMMAD... Dalam chip kalau scan akan kluar nama aku sebijik2 cam dalam surat beranak.. Da lame2 baru dia faham... Pastu aku perasan... Seblum buat IC baru ni aku guna MOHAMMAD..Lepas buat ic baru.. nama aku guna MOHD je... Da tertukar MOHD ngan nama yang dipaparkan untuk bapak aku kat ic lama... Aku da serabut... JPN buat silap.. Hadoihhh... Lantak laa haiiihh.. Aku da penat nak pk... T laa hari lain aku pk pasal IC baru ni... Naseb baik manager kasi lepas aku nye acc... guna nama yang tertera di surat beranak... Nama full... Lepas borang aku di isi sume... Aku tunggu 45 mnit... Aku plik sbb ramai da bukak acc lepas aku... n da siap.. n dah blah da pun... Tapi sebab da seminggu tunggu... kalau tambah 45 mnit pn xrase pape da... so aku tunggu... Akak yang aku jumpe kat kaunter tu tengok aku lain macam... "xsiap lagi ke dik?" aku geleng... Akak tu join geleng sbb org dalam xbuat lagi upenye acc aku... aku senyum je.. Last2.. dapat jugak.. sekeping kad atm RHB bank...

Kepada RHB bank... Mintak tolong laa... terima laa IC sementara... IC tu sah disisi undang2 tau... Boleh kawen pakai IC tu tawww... Cuba longgarkan skit polisi syarikat... Supaya senang urusan bukak acc.. Latih penjaga kaunter untuk menangani masalah ni... Bagitau dorang cara alternatif untuk bukak acc supaya dorang bagitau pelanggan... Jangan suruh dorang hafal "tak ada ape yang kami boleh bantu".. Kami pelanggan... Kami datang berunding dengan penjaga kaunter sbb kami nak mintak tolong... kalau orang yang kami mintak tolong tu xtau..macam mana nak tolong... n yang jaga kaunter... rilek laa bila kitorang tanye macam2... kitorang pelanggan... kitorang jahil dalam urusan perbankan ni... Kalau kitorang tau baik korang bukak kaunter layan diri je.. kan??? Kalau kami bertanya cara elok... dengan senyuman.. jawab laa dengan adab yang sama.. Jangan adab jadi biadap pulak... Sebenarnye ramai lagi menerima naseb cam aku... Chip rosak tu mmg biasa... Sbb letak dalam dompet... so kita xperasan pun bende tu rosak... Kepada kawan2.. periksa IC korang... supaya senang nak berurusan... Jangan jadi cam aku.. benda yang boleh settle dalam masa xsmpai stgh jam... Settle dalam masa 7 hari... yesss.. Aku mmg hebat... Sekiann...

Aku hilang dari radar..

Lama da aku hilang dari radar... Aku ambik kursus ICT(information communication technology..kot).. Kursus anjuran PSMB(Pembangunan sumber manusia berhad..kot)... Kursus free... ICT pun bleh tahan tahap keinterestingannye... PM kita pernah mengatakan bahawa Malaysia akan jadi pusat ICT terkemuka pada tahun akan datang(xtau bile laa tu...) Jadi... Aku curik peluang untuk blaja ICT... Atleast kalau mintak keje aku da ada kelebihan... Segulung sijil ICT membezakan antara aku dan pemohon2 lain(itu pun kalau pemohon tu xamek kursus cam haku)... Duk umah sedara.. Xde internet... ehh... Silap.. Bukn xde... Mlas nak bli kad topap internet... Kt cni ade wifi kot... Tapi kene bli kad... Pakcik peladang nak.. blum ade income tetap lagi... Nanti kalau da keje t check aje status kat FB... Ade aje namaku disitu... So... itu sebab aku hilang dari radar...

Tuesday, February 1, 2011

aku nak cite.. tapi aku xreti.. copy n paste aje laa... Pasal rogol...

APA ITU ROGOL?

Rogol berlaku apabila seseorang itu dipaksa melakukan perhubungan seks. Paksaan
adalah melalui kekerasan fizikal, mengugut, menakutkan mangsa. Rogol termasuk
dalam paksaan melakukan hubungan seks antara suami isteri dan pasangan kekasih.

Definasi undang-undang

Seksyen 375 Kanun Keseksaan mendefinasikan rogol seperti berikut:-

“Seorang lelaki dikatakan melakukan rogol jika ia, melainkan dalam hal yang
dikecualikan kemudian daripada ini, bersetubuh dengan seseorang perempuan dalam
keadaan-keadaan yang termasuk ke dalam mana-mana perihal yang berikut:-

Pertama: Bertentangan dengan kemahuan perempuan itu

Kedua : Tanpa kerelaan perempuan itu

Ketiga: Dengan kerelaan perempuan itu padahal kerelaan itu telah
diperolehi dengan mendatangkan kepada perempuan itu atau mana-mana orang
ketakutan mati atau cedera, atau telah diperolehi melalui salah tanggapan fakta
dan lelai itu tahu atau ada sebab untuk mempercayai bahawa kerelaan itu telah
diberi akibat dari salah tanggapan tersebutz

Keempat: Dengan kerelaan perempuan itu padahal lelaki itu mengetahui
bahawa ia bukan suami perempuan itu dan kerelaan itu diberi kerana perempuan itu
percaya bahawa lelaki itu ialah lelaki yang menjadi atau yang ia percaya menjadi
suaminya yang sah di sisi undang-undang atau yang kepadanya ia akan memberi
kerelaan

Kelima: Dengan kerelaannya, jika pada masa memberi kerelaan itu dia
tidak boleh memahami jenis dan akibat mengenai apa yang dia memberi kerelaan

Keenam: Sama ada dengan atau tanpa kerelaan perempuan itu jika perempuan
itu dibawah umur enam belas tahun



APA ITU MENCABUL KEHORMATAN?
Mencabul Kehormatan diri adalah salah satu aktiviti seksual yang dipaksa ke atas
mangsa. Ini adalah salah dari segi undang-undang jika sesorang itu tidak mahu
melakukannya. Contoh mencabuli kehormatan adalah seperti meraba, memegang,
memasukkan objek kedalam kemaluan.

SIAPAKAH MANGSA JENAYAH SEKS?
Mangsa tidak mengenal bangsa, agama dan umur. Golongan mangsa yang paling ramai
adalah kanak-kanak.

BAGAIMANA RUPA BENTUK PEROGOL/PENJENAYAH SEKS?

Sesiapa boleh menjadi perogol. Kebanyakkan perogol adalah kenalan mangsa; jiran,
teman lelaki, rakan, malah juga ahli keluarga. Kebanyakkan perogol tidak nampak
atau bekelakuan ganjil/gila/menakutkan.

Ramai yang beranggapan bahawa kebanyakkan perogol adalah orang yang tidak
dikenali oleh mangsa tetapi kajian dan statistik menunjukkan kebanyakkan kes
rogol, mangsa mengenali perogol.

SIAPA YANG PATUT DIPERSALAHKAN DALAM KES ROGOL?

Ini BUKAN SALAH mangsa rogol. Mangsa rogol TIDAK BOLEH dipersalahkan, tidak kira
jika mangsa berpakaian seksi atau tempat yang dikunjunginya. Hanya
perogol/pencabul kehormatan yang harus DIPERSALAHKAN! Perogol yang membuat
pilihan untuk mencabuli hak seseorang.

APA YANG PATUT SAYA LAKUKAN JIKA SAYA DIROGOL?
Berjumpa dengan doktor
JANGAN mandi dan mencuci baju anda. Pergi ke hospital untuk mendapatkan
pemeriksaan doktor. Pemeriksaan ini adalah intuk mendapatkan bukti-bukti.
Bukti-bukti dibadan boleh diambil dalam masa 72 jam.

One stop crisis centre (Pusat Khidmat Sehenti) ditubuhkan untuk memberi
perkhidmatan segera kepada mangsa-mangsa rogol. Doktor dan jururawat telah
dilatih untuk mengendali mangsa-mangsa rogol.

Membuat laporan polis
Berjumpa dan bercakap dengan kaunselor supaya anda tidak memendam perasaan dan
mengakibatkan tekanan perasaan
Rogol adalah satu pengalaman yang sukar. Selepas mangsa dirogol/dicabuli, mangsa
akan merasa marah, menyalahkan diri sendiri, sedih, takut dan malu. Perasaan ini
adalah normal. Ia akan menolong mangsa jika mangsa bercakap dengan seseorang,
berjumpa kaunselor or menelifon talian bantuan.

Memberitahu ahli keluarga/ rakan/ dll untuk mendapatkan sokongan
TIADA MANGSA YANG MAHU MENJADI MANGSA – JANGAN SALAHKAN DIRI ANDA

FAKTA- FAKTA TENTANG ROGOL
Sesiapa saja boleh dirogol. Mangsa-mangsa termasuk wanita, kanak-kanak
perempuan/lelaki, bayi, nenek dan remaja.
Rogol satu unsur keganasan yang melampau. Perogol biasanya orang yang lemah dan
dengan cara merogol peerogol merasakan dia mempunyai kuasa ke atas mangsanya.
Mangsa rogol tidak patut dipersalahkan. Tiada siapa yang mahu kehormatannya
dicabuli.
Kebanyakkan perogol tidak mengunakan senjata untuk merogol mangsanya. Ugutan,
paksaan fizikal dan emosi adalah cara yang selalu digunakan oleh perogol ke atas
mangsa.
Jika anda berkata TIDAK dan seseorang memaksa anda melakukan hubungan seks, itu
adalah ROGOL.
Kebiasaannya perogol merancang untuk merogol mangsa.
Rogol adalah SALAH dari sisi agama, moral dan undang-undang.

Sumber daripada Polis Di Raja Malaysia
Kebanyakan mangsa rogol tidak melaporkan rogol kerana
mangsa merasa malu dan hina
masyarakat sekeliling memandang serong dan menyalahkan mangsa
tidak sanggup untuk melalui prosedur untuk mendapatkan keadilan kerana mengambil
masa yang lama
takut perkara itu mendapat publisiti media massa
tidak mahu memalukan ahli keluarga


Bagaimana untuk mengelak daripada menjadi mangsa rogol?

Tempat Sunyi
Elak daripada berjalan seorang di tempat sunyi seperti tempat meletak kereta.
Berjalan dengan pantas dan pastikan anda tidak diekori. Semasa menuju ketempat
meletak kereta, keluarkan kunci kereta dan selitkan di antara jari supaya anda
bersedia jika anda di serang, anda boleh menggunakan sebagai senjata. Memilih
jalan yang selamat walaupun jauh.

Keluar temu-janji
Elak daripada berjumpa di tempat yang membahayakan diri anda. Lebih selamat jika
berjumpa di tempat orang ramai. Jika anda menumpang kereta, pastikan melalui
jalan yang banyak kenderaan lalu

Alat keselamatan
Bawa alat tiup untuk mendapatkan perhatian orang ramai jika anda diserang.
Minyak wangi juga boleh digunakan untuk menyelamatkan diri daripada penyerang
dengan menyemburkan ke arah muka penyerang.

Seni mempertahankan diri
Belajar untuk mempertahankan diri. Ia amat berguna jika anda tahu untuk
mempertahankan diri anda daripada serangan

Hukuman
Sesiapa yang disabit kesalahan merogol akan dihukum menurut seksyen 376 Kanun
Keseksaan dan boleh dikenakan hukuman penjara tidak kurang dari lima tahun dan
tidak lebih dari 20 tahun. Selain itu, pesalah itu hendaklah juga dikenakan
hukuman sebat.

KES MANGSA ROGOL, LIWAT DAN BUNUH

KES 1 : SITI NADIRA BUDAH

Selepas pulang dari kelas agama pada 7 Julai 2001, mangsa yang baru berusia 5
tahun telah dibunuh dengan kejam dan dibenamkan ke dalam lumpur di sebuah
kawasan paya.

Mangsa yang ditemui dalam keadaan separuh bogel ini dipercayai turut dicabul
setelah didukung ke kawasan yang terletak kira-kira 500 meter dari Kampung
Sebuga Besar, Sandakan sebelum dibunuh.

Berikutan kejadian ini, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun yang dikenali
mangsa dan ahli keluarga telah ditahan kerana disyaki terlibat dalam kejadian
tersebut.

KES 2 : NURUL HANIS KAMIL
Malang tidak berbau bagi pelajar tingkatan empat di Sekolah Menengah Datuk Abdul
Rahman Yaakub, Jasin, Melaka apabila basikalnya rosak semasa pulang dari sekolah
pada 3 Julai 2001.

Mayat mangsa yang dijumpai di dalam semak kira-kira 150 meter dari rumahnya itu
disahkan telah dirogol dan diliwat sebelum dibunuh.

Berdasarkan penyiasatan pihak polis, seorang remaja lelaki yang berusia 17 dari
sekolah yang sama telah ditahan untuk siasatan lanjut.

Pelajar yang pernah menjalani pemulihan akhlak ini sedang di dalam proses untuk
didakwa di mahkamah.

KES 3 : FARAH DEEBA RUSTAM
Pelajar tingkatan lima di Sekolah Menengah Buyong Adil, Tapah, Perak ini tidak
pulang-pulang ke rumah selepas keluar ke kedai bersama rakannya.

Mayatnya dijumpai pada 3 Februari 2001 dalam keadaan separuh bogel di dalam
longkang besar dan disahkan dirogol dan diliwat sebelum dibunuh dengan kejam.

Walaupun pihak polis telah berjaya mengesan remaja yang disyaki melakukan
perbuatan tersebut, namun sehingga kini, tiada sebarang tangkapan dan dakwaan
dibuat.

KES 4 : RAFAEZAH RAZALI
Pelajar tingkatan tiga di Sekolah Menengah Lurah Bilut ini hilang selepas pulang
dari Kuala Lumpur bersama guru dan rakan-rakan pada 25 Februari 2001.

Mayatnya hanya dijumpai pada keesokan hari di dalam kebun getah yang terletak
hanya 100 meter dari kedai kopi di Kampung Lebu, Bentong.

Dia dipercayai dirogol sebelum dicekik sehingga mati oleh seorang penganggur
berusia 24 tahun.

Lelaki berkenaan telah pun didakwa di Mahkamah Majistret Bentong di bawah
Seksyen 302 Kanun Keseksaan mulai Mei lalu.

KES 5 : NORSHUHADA BURAK
Belum sempat menjejakkan kaki ke sekolah rendah, mayat kanak-kanak berusia 6
tahun ini ditemui di dalam tangki air di atas loteng rumah bandaran tiga tingkat
di Selayang Baru, Gombak pada 21 Oktober 2000.

Mayat yang dalam keadaan separuh bogel dengan mulut disumbat dengan seluar
dalamnya sendiri disahkan telah dirogol sebelum dihumban ke dalam tangki air.

Dengan bukti yang kukuh, seorang remaja lelaki berusia 12 tahun telah ditahan
dan didakwa di bawah Seksyen 16 Akta Mahkamah Juvana 1947 di Mahkamah Tinggi
Shah Alam.

Murid yang sepatutnya berada di tahun enam serta dikenali oleh mangsa ini telah
mengaku bersalah ke atas pertuduhan tersebut.

KES 5 : AUDREY MELISSA PATINNATHAN
Keadaan kecoh seketika apabila mayat pelajar tingkatan lima di Sekolah Perempuan
Methodist, Kuala Lumpur dijumpai dekat sebuah pencawang elektrik berhampiran
Jalan Cenderasari, Kuala Lumpur pada 18 Mei 1999.

Mangsa disahkan dirogol dan diketuk dengan benda berat sebelum dijerut sehingga
mati semasa dalam perjalanan ke sekolah.

Walau pelbagai usaha dilakukan, sehingga kini, perogol dan pembunuhnya masih
bebas.

KES 6 : NOOR SUZAILY MUKHTAR
Seluruh negara gempar apabila mayat jurutera yang berusia 24 tahun ini dijumpai
di pembahagi jalan dalam keadaan bogel di kawasan projek perumahan Taman Bukit
Tinggi, Klang pada 7 Oktober 2000.

Noor Suzaily disahkan dirogol dan diliwat sebelum dibunuh semasa menaiki bas
untuk melaporkan diri ke tempat kerja di Klang.

Berikutan itu, seorang pemandu bas, Hanafi Mat Hassan telah di tahan dan kini
sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Shah Alam atas tuduhan merogol dan
membunuh.


Diambil dari harakahdaily msg..

Monday, January 31, 2011

12 JAM tanpa hentii!!! yeah!! *part tu*

Ini merupakan kesinambungan dari siri seblum ini... Ini bukan cerita siri atau telefilem atau cerekarama atau ape jua dalam pale otak korang ni... Ini 100% hakikat dan hikayat aku.. Macam korang tau... Tadi waktu aku post tu 12 jam tanpa henti hujan ni.. Ni da masuk jam keberapa pun aku da lost track.. Malas nak mengira malam2..eh.. Pagi2 camni...

Cam bese.. Da kul 10 camtu aku akan kluar lepak ngan member.. Ni mmg aktiviti ujung minggu... Oleh kerana semalam xdapat gi karok(bace yang seblom) maka harini kami berazam untuk ke pusat karok... Ade satu tempat ni.. Aku da aim lame da... Selalu aku terpandang... Pusat hiburan dan karaoke(lbih kurang camtu laa name dia)..berpapan tanda warna biru... Lampu membuatkan papan tanda tu terang bagai mengajak aku masuk.. bercorak2 note muzik... Tapi waktu yang besenye aku nampak tempat ni waktu aku tengah rushing nak balik umah..

Apai : Jom laa wehh... Aku xsabar da ni..

Aku pandang apai dengan pandangan sisi yang begitu tajam dan menakutkan mamak2 kat blakang dia...

Hensem : Air baru sampai kot.. Sabar laa sket... minum dulu...

Apai : Alaa... Xpe2...Bungkus2.

Aku bangga ada kawan cam dia sbb nak bungkus air bawak minum tempat karok... Punye laa semangat dan jati diri tinggi..

Hensem : kul 10.45 baru kite gerak amacam??

Apai : Yelaaa..(sambil buat muka redho)..

Tepat 10.45 kitorang gerak... Naik keta aku sbb jalan tu kadang2 ade roadblock.. Member aku ni name je ulang alik naik keta gi keje.. tapi lesen xde... Hampeh.. Dulu ade lesen L.. Pastu pakai sampai expired... Xpaham aku ngan dia ni...

Sambil memandu tu aku pandang kiri kanan... Tengok balik betul2 sebab malam ni kadang2 xpasan.. Puas aku tengok deretan kedai... Aku rase macam betul laa ni tempatnye.. Aku ingat lagi bila aku balik dari K.L aku slalu pandang kedai tu... Bayangkan diri aku nak gi karok... Sign board highway aku da nampak da... Maknenye da terlepas... Aku buat pusingan yu.. Hati aku da xtenteram da sbb kedai tu aku xjumpe... Sambil drive tu aku pandang kiri kanan... Tapi xnampak gak.. Tensiom btul haku... Aku da jerit2 dalam keta cam org histeria da... AKU TENSION... Semalam nak gi tapi duit xleh kluar... Hari ni nak gi tapi xjumpe plak tempatnye... Haiyaaa... Ini macam haa... Wa bukak itu karok punya tempat sindirik laa... Wa karok sampai lebam...

Dalam mase yang same aku tenang kan diri.. Chillex jap sambil nyanyi2 lagu yang kuar kat radio... Pastu lepak Rembau balik sbb niat nak minum.. Sampai Rembau plak... Sebijik kedai minum pun xde.,.. Sempena hujan lebat ni dorang tutup awal... YESSSS... Aku seronok... Aku chill aku ok.. Tu laa orang kate... Kalau jodoh tu x kemana... HIYAARRKKKKK(bunyik karate kerusi rumah)... Sekian.. Aku nak tidoq...

Sunday, January 30, 2011

12 JAM tanpa hentii!!! yeah!!

Hujan bai... Dari malam tadi sampai waktu post ini ditaip.. Hujan masih lagi rancak menari... Hari ni aku tido lambat... Semalam rekod lipat baju paling lame.. 5 jam... Rekod mengemas umah paling lama...10 jam... Total 12 jam masa berkhidmat.. Pas kemas aku kuar lepak... Borak2.. Ngan member aku Apai.. Sampai kul 3 pagi...

Apai : Weyh.. Ko nak makan ape ko order je.. Aku payung..

Dari ayat yang selari dengan tarikh semalam membuatkan aku yakin yang dia da dapat gaji... Bersamaan aku ade biasiswa untuk berseronok.. Hahahaha... Dapat idea cam best...

Hensem : Aku rase cam nak karaoke je.. Lame xkaraoke(Sambil pegang2 kerongkong macam nak buat regangan)...

Apai : Eh.. yeke... Jom... Lepas mnum kite pegi... Gi naik moto aku laa...

Hensem : Moto ko bukan xde road tax ke?

Apai : Haah.. btul gak tu... Cane ni(buat2 keluh resah macam 1st date)..

Hensem : Keta aku pun bleh... Tapi minyak ade satu bar je(masih mencari sponsor..dalam hati doa supaya dapat sponsor)..

Apai : Xpe2.. Aku payung seploh... Tapi kene pegi bank dulu..

Name pun memancing pakai udang galah.. Mau ikan besar xsangkut kan??? Semangat dia mmg tengah membara kaw2.. Time ni kalau aku mintak bunglo pun bleh dapat aku rase... Pastu aku tengok jam kat tangan...

Hensem : Pai... ATM out of service... Da kul 1.30 da ni...

Apai : Laaa.. Yeke??(sambil buat muke kecewa)

Aku macam nak xnak je percaya mamat ni... Sbb dia keje kat bank.. Xkan laa dia xtau bank out of service pas kul doblas sampai kul 2... Aku perhati btul2 muke dia.. Mane tau tetiba dia senyum kambing sbb ingat dapat kenceng aku ke kan... Bleh aku fying kick dahi dia on the dot...

Apai : Jom jalan2 pusing pekan..

Hensem : Jom..

So berjalan laa kami selama sejam kat pekan... Serius cam kapel(jangan pk bukan2.. kami xgay..kami ok..plus kami berjalan xpegang tangan k!!) Ni kalau skali imbas ni imam pun rase nak cekup kitorang sbb ingat kami kapel2 liar..

Lepas sejam aku ajak Apai minum balik kat kedai kitorang minum tadi.. Tapi dia xnak.. Alasan dia sbb dia malu.. Tadi da bayar so malu nak duduk balik... Itu merupakan alasan paling bengap penah aku dengar dalam sejarah ketamadunan melepak ni.. Lepas lepak kat keta aku selama stgh jam sambil tengok t.v gerai tu dari jarak jauh.. Aku Paksa gak dia minum.. Da parang kat leher(ni tipu) knfem r dia duk minum... Da lame sket ade signal2 mau balik..

Apai : Mie..Kalau ko nak balik t ko gtau laa..

Hensem : Aku xde hal.. Aku ikut ko la(sambil tengok reaksi muke dia)..

Apai : Aku pun xde hal(sambil buat muke baby ngantuk mintak penampar)...

Lepas stgh jam dia ajak balik.. Aku da hagak da.. Hahahaha.. Mcam laa aku baru kenal sehari dua.. Stat enjin.. VROOOMMM!!!(keta aku sahaja yea).. tru chow blik umah... Pas subuh tidurrr... Kroh2... hujan... Kroh2 lagi... Tengok jam da kul 3 petang... Aiyak... melampau suda... itu sahaja cerita aku... Xbest kan.. tapi aku peheheheheheduliks ape... hahahah... chow cin cau...

Aku kene sound..

Mak : Mie(bukan nama sebenar).. Tolong gi kedai jap.. Bli dawai langsir ni jap... Amek tape tu ukur...

Hensem : baiklah bonda...

Lantas mengambil pita pengukur... 13x2... Bahagi empat... kuasa dua...

Hensem : 5.1 meter mak..

Mak : Bli je laa lebih sket.. Bli seploh meter... Senang nanti nak pakai...

Hensem : baiklah bonda...

Vrooommmm(mmg mantap camni bunyik keta aku@mak aku)... Kalau org bese dalam 10 mnit bru sampai... Sbb aku best(ske ati aku la.. Blog aku) 6 mnit stengah da sampai... Cantik plak parking depan kedai jahit tu... Kekosongan diisi dengan kereta evo10-ish..

Hensem : Antie.. Bagi tu dawai sangkut langsir punye... Bagi saploh meter...

Antie : baiklah wahai pemuda yang kacak bergaya...

Hensem : Tau2 je antie ni.. Xpe laa... bungkus kedai skali...

yang tu tipu...

Antie : Baik u angkat satu kotak baru... Kalau beli meter... 70 sen 1 mter... Angkat sume baru 14 ringgit...

Aku pun macam terfikir kelogikkannye... Tapi mak cakap bli saploh meter aje...

Hensem : xpe antie.. Bagi saploh aje ckup..

Antie : Baiklah wahai pemuda segak dan bergaya... Hambek ni.. Bak mai 7 inggit...(sambil buat muke gangster)

Lepas bayar n ucap jutaan terima kasih... Aku pun... Tit tit(bunyik alarm deactivate)... Masuk keta trus chow...

Dari jauh aku nampak satu group pelajar tengah jlan2.. Nak lintas jalan yang bakal aku lalu ni... Aku pun perlahankan kenderaan... Yelaa... xkan nak emergency brek lak depan tu.. Kang dorang kate aku eksen ade keta lak... Dah perlahan tu xde laa aku trus stop... Angin je aku tengok dak ni jalan selamba cam kebal... Aku slalu tengok pesen2 camni makcik2 je buat... Ish3... Ikut ati nak langgar je... Waktu nak lintas tu budak2 tu teragak2 nak lintas... Pandang aku macam aku laju gle bab... Pastu xjadi lintas... Aku pun ape lagi... Zrasss... lalu depan dorang... tapi perlahan laa sebab depan tu simpang... Pastu aku dengar suara dak pompuan.."Abang!! Xde lesen ke??!!".. Aik.. Cam kurang ajar je... Aku drive bukak tingkap so mmg jelas laa komen membina dia tu..
Naseb baik laa aku da lepas tu baru aku terfikir nak berenti n sound balik.. Jalan macam itik.. Lembab!! Sengal!! Aku tetiba baran plak... Trus aku pusing balik pekan carik budak tu... Naseb baik xjumpe.. Kalau x.. haa... Kalau x... haa... Aku pun xtau nak buat ape.. Budak je pon...

Aku mmg xbape menggemarkan pejalan kaki yang blajar ilmu kebal ni... Jalan selamba je lenggang2 kangkung... Siap berborak sakan pasal anak si Temah(bukan nama sebenar).. Kite yang duk dalam keta ni kaki ringan je nak tekan pedal minyak... Rase nak drift keliling makcik tu baru chow... Tapi sbbkan dia lebih tua si sabar aje laa... Hormat2... Tapi yang muda pun nak buat gaya same apsal?? Ape kes?? tulang korang reput da ke?? Ke nak test kekebalan ko?? Haish... Lame2 aku tekan keyborn ni ade jugak keyboard patah dua ni... Aku guling2 dulu.. Trima kasih kerana membaca..

Wednesday, January 26, 2011

Antor baghang ke kedoh...

Pada suatu hari..

Mak : Mie.. 21-24 ade pape??
Hensem : Hmm.. Xkot.. Nape??(aku jawab camni sebab malas nak pk.. biasak laa... remaja)
Mak : Kite gi Kedah..Anta barang kakak..(dengan muke selamba umpama kedah tu macam N9 ke K.L)
Hensem : Baiklah wahai ibu.. Saya akan memikirkannya..(xde la aku jawab camtu.. mau kene flying kick kalau jawab camtu..)

Ingin diterangkan disini bahawa aku sebenarnya ade intrview pada 24 haribulan... Intrview ape jangan tanya... aiippp... Jangan tanyeee!!! Mind set suda mau pigi itu intrview.. Lalu memberitahu ibuku tentang perkara itu...

Hensem : Mak.. Orang ade intrview la 24 ni..
Mak : ok.. Xpe.. T mak drive slow2...(sambil buat mata berkilau2 suh aku berpikir)

Aku mmg xleh laa bile camni... Aku pun bermesyuarat dengan kucing2 aku.. Pastu aku pk balik... Ape ke jadahnye nak biarkan mak aku drive sorang2 ke kedah... Bengong ke ape?? Lepas aku bertumbuk dengan aku yang bengong.. Trus aku cakap aku gi kedah..

Perjalanan bermula...
Aku sangat bersyukur aku offer diri aku jadi driver... Dari n9 ke Kedah... Amek masa lebih kurang 6-7 jam.. Yang best nye kitorang pegi 2 keta.. Satu akak aku drive.. Satu aku drive... Aku drive keta yang mengisi barang2... n kakak aku bwak orang2... Mak,adek n mak long aku.. Bawak keta sorang2 ke Kedah mmg membosankan.. Nak2 plak kalau kat tempat dok seblah ade banyak bantal yang menari2 suh ko baring.. Ngantuk seyh... Bape kali aku antook pale kat stereng supaya segar... Aku pun xtau bape banyak lagu yang aku karok dalam keta... Orang seblah tengok pelik je... Da macam orang gila.. Tapi pheheheheduliks ape aku ngan korang.. baik aku karok dari aku langgar divider.. Btul dak?(kedah mai ni!!)

Kedah punye view mmg best... Penuh ngan sawah padi.. Kiri kanan jalan ade... Pastu highway bersih.. Susah nak jumpe sampah sarap.. Respect!! Sampai je Pendang, Kedah kitorang gi tengok umah.. Masuk je tengok umah ni aku kagum.. Bersih gle.. Calar pun xde.. Da tanye empunye baru tau yang ni umah adik dia... Umah ni adik dia beli tapi dia da pindah k.l sbb dapat keje k.l.. Xpakai pn umah ni.. Kire brand new laa umah ni... Kitorang tanya harga pulak... Bape sebulan?? Dia cakap kawan2 nye pasal bagi 3 ratus sbulan.. Srius black.. Giler ke umah camni RM300?? Umah ade 3 bilik.. kipas utk stiap bilik... Dapur n blik air okey... Macam aku cakap tadi.. baru... Kalau kat K.L mmg kalau kawan2 pun xlari 6-7 rat.. Aku sangat kagum... Malam kuar gi jenjalan... Carik makan.. Gi aloq staq... Perjalan dalam stgh jam camtu.. Nek jalan tinggi(highway).. Da makan bagai... Nak balik... Xjumpe jalan.. Pffttt... Ape jadah laa berjalan xjumpe jalan balik... Mmg lupe daratan btul.. Nak sampai ke aloq staq stgh jam je... Nak sampai umah amek mase sejam stengah.. Balik2 trus shut down.. Mak long aku je yang lek2 agi tengok cite ngangkung kat laptop...

Lpas 3 hari di kedah.. Kami pun berangkat pulang.. Balik ni aku xde laa rushing.. Sbb aku da tunda intrview... Aku bajet kalau dia xnak tundakan mmg aku cancel je intrview tu... hahahaha.. Lantak pi laa.. Kalau ada rezeki mmg xkemana.. Dalam perjalan balik tu ok sket laa sbb dalam keta ade orang.. Bukan barang sahaja... mak aku cakap gak kalau ngantuk tukar.. Biar mak drive...pas sejam due... ZZZzzzZzZZZZZzz... Aku last man standing.. Da aku driver.. Biaq laa... Sementara aku ada kat umah ni bia laa mak aku chillex duk tepi.. Sampai je umah maklong aku.. Mmg aku balas dendam r ngan bantal n tilam kat umah... Aku blasah cukup2.. Habis je subuh aku continue lagi... Gedebuk... Gedebak.. lipat gunting... gulung bulan.. Sume aku bagi.. Mak aku ajak balik pagi... Nehi he(industa bebb).. Aku gedebak gedebuk lagi sampai tgh hari... Hahahaha... Aku mmg terbaik.. Kerana diriku begitu berharga... Aku da melalut... da kul satu.. Aku nak tido... Trimas sbb bace.. Papai..

Friday, January 21, 2011

Mana lagi korang rela??

Mana lagi korang rela?? Xde air ke xde letrik?? Sebenarnye kelmarin dalam jam doblas malam camtu sedang syiok2 layan internet tetiba je.. teeettt... Komputer aku berbunyi menandakan 'power source' tak disambungkan.. Pastu pufff... Umah aku blackout.. Pelik sungguh.. Ujan?? Xde plak.. Petir?? Cam lagi laa xde.. Hmmm.. Aku dok godek2 suis tengok kot2 tendang ke kan.. Besenye suis tu tendang kalau ada petir ataupun ade litar pintas je.. Cam xjalan gak.. Xpaham betul..

Lepas bergelap utk 5 mnit.. Aku keluar utk tengok umah jiran2... Bukak aje pintu trus pasan.. "Amende yang duk berjuntai2 dari atas bumbung umah aku ke tanah nih??" terpacul soalan tu.. Nak kate ular xkan laa panjang plus kurus.. Tengok pulak tiang letrik area umah aku.. Aik.. Dari 2 kabel da tinggal satu.. Aku tengok gak tepi2 kot2 ade org potong wayar ke.. Bleh aku potong kepale dorang.. Xtau ke org tengah layan movie.. Naseb bek xde.. Kalau x.. haa.. Pk2 sindrik laa.. Masuk umah trus buat laporan kepada Ma'am besar villa cik Noi.. "tepon laa TNB" mudah arahan.. "Bape no nye??" anaknya yang hensem menanya dengan penuh rasa hormat.. "15454" jelas dan simple..

Tot Tet..Tot Tet Tet Tet Tadaaa.. Skali awek aku angkat.. "Terima kasih kerana menalipon TNB garis kisah(careline)" Hilang jap rasa rindu.. "Sila tekan satu untuk bahasa melayu dan nombor dua untuk bahasa inggeris" ayu je suara dia aku dengar.. Maklumlaa.. Da lame xcontact.. Tot.. macam bese.. Sebab english is my mother tongue so i tekan satu... Awek aku no 2 plak angkat..

Awek : Selamat malam yincik.. Boleh saya bantu??
Aku : Hi awak.. Awak da makan?? Saya rindu..
Awek :Yincik sayang.. Perbualan ni dirakam.. Kalau nak borak ni no saya 0123435***(lemak r. awek aku kot..)

Sumpah yang tu tipu.. Macam bese laa aku report kabel putus.. Blah..No tiang... Blah.... Kami akan segera blah blah blah.. Dalam nak menunggu tu aku sakit perut.. Dapat panggilan semula jadi(nature's call).. Trus aku jawab.. Dalam hati aku.. Nasib baik laa ade air.. Xde letrik pun masih boleh melabur saham lagi.. Kalau xde air... Memang seret pakai tisu laa jawabnye..

Lepas sejam diorang sampai... Letih gak aku tunggu.. 2 3 kali van tu lalu depan umah aku tapi xberenti.. Pastu call kate xjumpe.. Cheettt... Aku pun bukak pagar trus tunggu depan umah.. Dorang lalu je aku goyang inul.. Trus masuk... Tapi respect laa dorang ni.. Lemah lembut je cakap.. Laju lak tu keje.. Trimas TNB(xde hadiah pengipas terbaik ke??).. Tup tapp tup tap.. Settle.. lepas hugs n kisses trus dorang balik.. Xdapat nak bagi duit kopi bro.. Gua pokai ni.. Len kali laa.. Gua putuskan lagi t gua blanje minum.. Maksud gua bila kabel putus sindrik.. Bukan gua putuskan.. Kang kene tangkap kering plak sebab statement salah..

Aku lagi prefer letrik terputus dari air terputus.. Kat kolej dulu pun slalu gak letrik trputus.. Haru biru gak sbb besenye putus waktu nak dekat exam.. Mane x berjoget budak2 ni bile letrik xde.. Tapi ape2 pun janji air ade... Cerita pasal air ni plak.. tringat cerita.. emm.. Cam cukup je laa dulu utk kali ni.. So... Korang prefer yang mana??

Thursday, January 20, 2011

Jangan menderhaka... Tuhan bayar cash..

Aku dapat satu call yang cambest.. Job offer.. Utk peladang cam aku ni mmg sume job yang simple menjadi penawar duka dan lara..

"Ello..Esok ko free x??" bos aku berpuisi..
"Xde pape kot bos.. Ade job ka?" Aku mmg da tau da kalau bos aku call confirm ade job..
"Haah.. UPM.. Esok pagi kul 7 nak kene ade sane.."
"Xtau laa bos... Saya kat umah ni.." Aku mmg berat skit nak gi keje kalau kat umah.. Transport tadak..
"Alaa... Keje senang.. Ko jaga team2 dak pompuan jek... Ramai bro awek2.." Chett.. Bos aku ni mmg nak memancing je keje... Umpan roti je nak pancing aku.. Mmg xdpat laa.. Ingat aku ni ikan Talapia ke pakai roti..
"Lagipun 90 hengget sehari.. "umpan yang ni aku paling minat... Ade awek plus bayaran da up..
"Boleh kot.."buat2 macam xnak.. padahal hati da berbunga2 da nih..
"Ok2.. ko carik r member"
"Xde la boss... Saya kat umah... Mane nak carik member bos..." Ayat bese kalau aku kat umah n malas carik kaki..
"Ok2..Esok jangan lupe plak.."bos aku ingatkan..
"ok bos... Jangan risau..Pai2.."

Pale otak aku ligat memikirkan tentang trasport.. Gile hape aku nak sampai kul 7 kat UPM.. Nak naik ape?? Kot ade pergerakan sejenak tu mmg senang ati je laa... Cakap kat afrika pun aku senafas je stuju... Tengah ligat pikiaq tetiba teringat satu nama.. Xensem(bukan nama sebenar)!!!

Ensem@aku : Bro... Esok ko ade pape nak buat x??
Xensem : Esok... Hmmm... Esok ek.. Xtau lagi la broo.. Apsal??
Ensem : Aku ade job... Mau x mau?
Xensem : Job ape??
Ensem : Paintball... Keje senang kot..
Xensem : Aku xbleh konfirm lagi laa.. T aku bagitau..

Macam bese... Mane ade ikan nak sangkut kalau xde umpan..

Ensem : Keje simple je bro.. Jaga player.. Ramai pompuan kot.. Plus 90 hengget sehari..
Xensem : Wahh.... Kire konfirm laa senang...

Take note... Manusia sukakan Opposite sex.. plus big money... Macam aku cakap tadi... Peladang macam kami mmg mengharapkan job simple tapi best gajinye... Aku rase cam bukan peladang je kot.. Cam ramai lagi jek... Anyways.. Aku bgitau semua detail kat dia... Kul 5 dia kate nak gerak dari umah... Umah dia ke umah aku ade la sejam cuz umah dia melaka... aku n9... tapi mengikut firasat aku.. Mamat ni mmg xdenye nak bangun pepagi camtu... so aku msg bos awal2 yang kitorang myb sampai lambat sket.. Nak marah pun marah laa bos.. dan terbukti teori aku betul sebb member aku sampai kul 6.30.. sbb aku bangun kul 5.40 n trus tepon utk kejut member aku yang ternyata terlelap..

Meh aku gtau keje paintball yang aku maksudkan tu hape... Korang tau ape tu Marsyal? Yang tukang jaga korang waktu dalam game tu.. Kire cam referee tuu.. Haa... tu job aku... Nampak cam senang.. tapi xpon.. Mane nak tengok orang yg kene hit(tembak)... mane nak jaga orang n tolong2 kalau ade technical prob... Letih... Lari sane... Lari sini.. Kene peluru sesat... Aku xpedulik semua tu.. Janji Halal yea kawan2... Bukan tu je kerja aku.. Aku marsyal@technical.. Technical ni kejenye check equipment... Pasang equipment.. check padang.. n macam2...

Vrooommmmm... Bunyik keta kebal depan umah aku.. kitorang pun bertolak... Masuk keta je ade bau masam... Cittt.. Tarak mandi ini budak trus kereta msuk jugaa.. Kene laa brenti kat RnR Sremban utk dia mandi... Aku bli minuman... Settle sume aku plak drive gi UPM..

Dalam keta member aku cakap yang bapak dia pgi tadi macm xbagi je dia nak keje.. Kitorang buat babak bersamamu jap.. Pluk2... Srot sret srot sret... Huhahuha.. Da sampai tempat yang dituju..

Taman Eko UPM..
Waktu aku sampai tengok2 da penuh ngan player MPOC.. Bukan hal aku so aku wat derk je.. Disebabkan lambat... Aku pun lari2 pas pakai kasut.. terkedek2 member aku fllow.. Sampai2 je trus bos suruh pasang sume barang sbb dak2 U da sampai n da ramai.. Haiyak...Terkocoh2 aku... Naseb baik ade member aku.. Equipment lagi.. Nak jaga player U lagi.. Mmg patut pn dapat gaji lebeh.. Member aku yang xpernah ade pengalaman jadi marsyall pn aku angkut gak jadi marsyall. Bayangkan betapa haru birunye keadaan.. Kami kene cool.. Baru bende jalan lancar...

Long story mory shorty...
Waktu member aku keje tu dia kene hit(tembak) banyak... Bersepah.. Warna Warni cam astro ceria nye maskot... Yang terjatuh waktu nak lari nye lain.. Truk btul dia nih.. Macam pelarian pun ade.. Tapi nak wat cane.. Keje.. Pepandai r nak survive..

Peluru sesat bersepah n sebijik hinggap atas phone dia.. Abis game baru dia pasan.. Hp dia terpadam sindrik.. Bila bukak balik je tngk2 sim card reader rosak.. Member aku xsenang ati da.. mandi xbasah.. tidur xlena... kentut xbunyik.. Makan je lalu dia nih.. Mmg macam org mati akal da aku tgk.. Naseb baik aku ade.. kalau x silap2 da gantung diri da kot.. Mane xnye..Sume no dalam tu.. Begheh... Naseb bek hp aku leh masuk 2 sim so bleh laa tumpang hp kot2 org call ke kn.. Esok nye anta repair.. Kene 70 hengget.. Aku tengok member aku da cam tongong pun ade... Badan kat lain..otak kat lain.. Myb sebab lari budget.. Aku kire2 perbelanjaan dia da lbih 100 da... Plus makan minum.. Hahahahah.. gaji 90 je.. Huhuhuh.. Mungkin kurang berkat kot.. Dia cakap ngan aku... "Xpe laa.. Atleast puas ati dapat main painball free.. Pengalaman best tu der!!! Seronok gileeerrr..." ok.. aku ngaku aku ubah statement dia tapi dia cakap panjang sangat.. Lbih krang r tu.. Tapi pffttt... Muke anda seperti kambing sembelit laa bro.. Xpe2.. Cbe len kali ye.. Dia pun stuju yang sume ni mungkin berkaitan ngan bapak dia xbrape restu dia keje... Aahahaha... Naseb bek kitorang dlam perjalanan tu slamat je.. Ingat.. Mintak restu seblum keje... Kalau x.. Kechiingg... Cash out!! Ade lagi citer waktu kitorang abis jaga player U.. Tp next time kot.. Itu saje dari ku.. Semoga yang indah2 aje..

Wednesday, January 19, 2011

Aku da blur..

Otak aku nak tulis.. tapi jari aku mals nak tulis panjang2... Jiwa kacau.. xtau nak pilih macam mane.. t bile aku da ade semangat pergh skit t aku tulis... sori dude.. i'm jammed!!

Thursday, January 13, 2011

IZAMIR RIDZWAN PENDRIVE GIVEAWAY!!!!

Den da kono laie.. Den kono tag. Tuan Din yang menge"tag" den nia haa... Tuan Din cakap yg ni pertandingan ke-2 dia masuk n dia nak ngaku loser... Ni den angin nih... Tuan Din.. Nia haa baru 1st den try haa... Kok x kono tag.. Mmg lagi haram den nak masuk.. huhuhuh... TQ Tuan Din kerana mengetag diriku ini... Ucapan terima kasih kepada Famili yang selalu beri sokongan.. Kawan2 dan tak lupe kepada kipas@fan(kalau ade laa) serta pengikut2... Ucapan terima kasih ini dibuat awal kerana mmg da tau yang Pergh akan dapat pendrive baru.. Semoga yang tengok tu jangan berkecil hati... Hahahaha.. Korang panas dengan statement tu?? Ape haku phehehehedulik.. Moh gheghamai join ni...

Pertandingan ini bertajuk IZAMIR RIDZWAN PENDRIVE GIVEAWAY!!!!

(ni Pergh copy dari Tuan Din) Pada yang nak join GA ni kena ikut peraturan di bwh:-

1) Mesti jadi follower blog Izamir Ridzwan.. alang2 nak follow tu follow aku skali... ajak org kampung skali..

2) Buat entry bertajuk "Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway" dan linkkan ke entry ini..(???)
3) Mesti letak poster ini dalam entry dan sidebar korang.. Link kan ke korang nye en3.


4) Tag sekurang-kurangnya 4 orang rakan.. Kemudian, masuk blog rakan yang korang tagged tu, dan maklumkan di entry terbaru mereka yang mereka kena tagged dalam entry korang.. Jangan lupa kasi link sekali kat mereka.. Nanti susah pulak meraka nak cari kan..Aku mmg cam bese..Kalau dapat mende camni mmg aku bagi follower aku jek.. bia dorg sttlekan... Sbb.. emmm.. Sbb... Haa.. sbb tu laa...(??)



Kenapa aku letak 6?? Sebab...mmm... mmm... The more the merrier...haa.. butut3(gaya apek)... Selamat2... Habis suda n3..

Wednesday, January 12, 2011

TV3 jadi pelik..

Aku nak meludahkan perasaan.. Iyea.. Meludahkan... Korang prasan x waktu AJL aritu cameraman jadi cam plik2?? Contohnye waktu artis wat performance cameraman x close-up artis waktu yang sepatutnye... Aku tengok sambil senget pale sbb nak tgk muke artis... Kecik2kan mate sbb nak zoom kat artis.. Siap rase nak sengetkan tv supaya rase cam best... Kalau close up pun cam xbape best close up dia... Rapat sangat... jauh sangat... Aku ingatkan itu mmg satu teknik rahsia untuk buat bende tu cambest.. Tapi bile tengok rase cam xbest lak.. Rase cambest je kalau dapat smack cameraman... Aku ingatkan untuk AJL je ade prob camtu... Tapi bila semenjak2 ni tengok MHI(Malaysia Hari Ini) pun ade prob yang same... Cameraman cam sengal2 ubi kayu... Rase macam dorang pegang camera pakai tangan lak sbb senget benget... Pagi tadi pengacara MHI, Wardina siap kene gtau kat cameraman suh jangan close up sangat sbb nak kasi nampak handbag... Si Ally plak cameraman close up sangat sampai kalau Ally tegakkan badan rambut sume ilang... Haish... Mmg laa aku ni xpandai pegang camera... Tapi aku ni pandai tengok.. Da pandai tengok mule laa mulot nak ngomel2... Rasenye TV3 ni tgh train cameraman baru kot... Mintak2 betul la tekaan aku tu.. Sejuk skit ati kalau betul.. Ape2 pun kepada brader2 cameraman.. Itu camera kasi Cantik skeetttt... Sekian.. Trimasss....

Tuesday, January 11, 2011

FB nak tutup??

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.
“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”
Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.
“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”
Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.
“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”
Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.
“What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”
However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.
“I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”
Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.
But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.
“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”
The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased.
Wut u waiting 4?? bungkus2... Amek gamba sume... Delete info... Sejauh mane kebenaran nye?? Aku pun xtau... Aku pun macam xkesah je... Sbb aku bukan FBholix so cam bese lagi... huhuhhuh...

Pengganti Facebook!! Konspirasi atau revolusi..

Pengganti Facebook kini telah dikesan... Nextcubes... Diperkenalkan oleh Unstoppable Sdn. Bhd... Syarikat tempatan kot... Sbb dia pakai Sdn Bhd.. hehehehe.. dari mane idea buat Unstoppable blum dapat dikenal.. NC mengcopy cat idea FB dan ditambah beberapa feture yang memudahkan untuk proses membeli belah dan menjual beli(barang aje... bukan orang o body k.). My eWallet ni konsepnye macam paypal.. Ada point n guna point utk jual beli... Then point tu boleh ditukarkan kepada duit... Konsep NC ni ade gak macam MLM... Tapi xde kena mengena ngan MLM... Xpaham?? Bila korang register t korang akan dapat tutorial utk gunakan app yang ade dalam NC... Sebut pasal register ni... Register dia mmg sangat senang... Buat sambil tido pun boleh... Xde halnye... NC ni macam lagi pendek masa loading.. Sebab kat com aku yang lembab ni pun dia laju.. Xtau la kot2 com aku ngengade buat2 laju ble ngan NC ni.. Itu yang gud news..

Bad news!!
Cube korang search kat internet... Carik Unstoppable Sdn Bhd... Ade x?? Korang cume akan jumpe Unstoppable Autosport Sdn Bhd je...Aku xtau nape.. Pastu aku jumpe forum yang membincangkan pasal unstoppable... Aku xtau la ade pertalian atau x... Tapi dorang kate pasal MLM.. Scam.. Bersepah nama Unstoppable dalam tu.. Aku xtau... Aku sebarkan benda ni... Korang la yang bertanggungjawab menilai... NC terlalu simple plak.. Bagi yang sukekan simple tu mmg ok la kan... Bagi yang xske tu... Tekan exit aje.. Benda baru sangat so payah nak letak kepercayaan penuh dengan sistem eWallet... Contohnye macam baru kenal... Pastu trus mintak duit... Cakap tolong pegang... Ntah.. Utk aku.. Aku xbrani.. Bek transfer trus dlm acc... hehehe... Aku xjumpe sistem chat utk NC ni.. Pastu... emmm.. Tengok sindrik la.. Kang aku judge t xsame ngan korang plak..

Sindrik punye data.. sindrik mau tekan.. Sindrik mau ingat.. Bila difikirkan balik...Pandai gak dorang amek kesempatan ngan penutupan fb ni... Tengok2 la dulu k... Share laa supaya kawan lain tau... =)

Sean Ghazi - Semalam


Semalam,
Hanya semalam.
Kenangan,
Memanggil manggil.
Pulanglah sayang
Padaku
Ku ingin
Mengubat
Hati yang rindu.

Semasa,
Dulu pabila.
Kita yang, 
Masih percaya,
Betapa indah bercinta.
Ku tanya..mengapa...perginya dia.

Chorus:~
Hilang tetapi bagaimana,
Tinggal harapan yang membara,
Ku doakan agarkan lagu,
Menusuk jiwa  mu
Disebalik mentari pagi
Pastikan kembali
Izinkan ku menyanyikan lagu ini

Sudikah
Engkau menanti
Marilah
Kita menari
Lupakan hati yang sepi

Semoga
Semalam
Selamanya

Chorus:~

Ramai yang xmengenali jejaka tampan ini.. Dipersembahkan... Sean Ghazi... Kadang2 aku xpaham... Nape orang xminat dia... Pastu nape dia xdapat masuk AJL lansung... Myb kurang mencapub kot... Ape2 pun kalau nak dengar lagunye... Klik n enjoy.. =)

Monday, January 10, 2011

Juara AJL ke-25!!

Juara Anugerah Juara Lagu Ke-25 adalah... Jeng jeng jeng(utk yg xtgk je... yg tngk diam2!!)
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Ana Rafalli.... Gamba ni aku amek waktu dia dtg umah n men2 tiang kt depan umah(padahal google)
Tahniah diucapkan kepada Ana Rafalli kerana berjaya merangkul gelaran juara AJL ke-25.. Mesti ada yang cakap "ape lah keputusan","apekejadahnye die ni plak menang padahal banyak lagi lagu best..." "kenapa blah,blah,blah","why??!!" KENAPA?? Sebab juri pilih dia.. N rezeki dia... Da rasmi da pun... So nak cite ape pun da xguna... Trofi xpulang walaupun korang pum pang pum pang.. So ape yang terjadi biarkan terjadi... Ape2 pun tahniah diucapkan... kot.. =)

Friday, January 7, 2011

Fikir2kan saje... Tudung, Ditegur dan Masyarakat..

Aku dapat idea nak buat n3 lepas baca n3 apek poyo .. Rumusan n3 tu pasal ada blogger menengahkan isu pakai tudung.. Tudung yang menjengkelkan... Tu je rumusan aku... style x? Kalau aku nak terang sume bek aku copy paste je n3 tuu kan... Aku akui mmg ade gaya tudung yang xsedap mata memandang...Tapi bukan semuanya menjengkelkan... Ade yang da tengok rasa nak tengok lagi... Pastu nak amek gamba nak tatap sbb tudung dia cantik n sedap mata memandang... Tudung untuk tujuan asalnya adalah untuk tutup aurat.. Tapi skarang ni da lebih kepada 'pesen'.. Ada perkara yang patut dipesenkan n ada yang x... Korang pompuan ni xtau ke yang korang cute bila pakai tudung?? Meh biar aku jadi org 1st gitau... 
KORANG CUTE LAAA WEYHH BILA PAKAI TUDUNG ELOK2!! Ok??
Tak dinafikan yang pakai tudung tu hak wanita.. Tapi kalau da kahwin tu da bukan hak wanita da... Jadi hak suami plak... Bila pakai tudung tu biar la kene ngan tujuan... tutup aurat iaitu rambut n leher... Jangan laa pakai tudung tapi just untuk rambut..Kadang2 ade yang tudung berbunga penuh da macam org africa da gayanye.. Penuh bunga bagai... Pastu fesyen yg best skang ni... Lilitan2 cinta...Yeaa akak2 adik2 makcik2... Mmg cantik korang pakai tudung lilit2... Pusing tang ni... tang tu... Selit sane... terik kat sni... Tadaa... Jadi cun... Cun kalau sume bertutup... Tapi kalau x??Kalau leher tutup yang len pulak tutup... Berpakaian seperti berbogel bak kata orang... Xnak sentuh banyak2.. Faham2 sendiri je... Tutup suda pasal tudung... Masuk bab yang menegur..

Kadang2 tu bila nak tegur segan... Tegur dalam hati je... Xpun tegur dengan apa cara yang ada... Pakai papan tanda ke... Pakai bahasa isyarat ke.. Pakai blog ke... Cam aku tgh buat ni ha...
Yang menegur tu niatnye bagus... Semoga yang terasa tu tau ape yang dorang tgh buat.... Tapi jangan lebih2 plak... Tegur tu biar niat betul n bahasa serta cara yng digunakan tu betul... Jangan main libas je sesuka ati... Kena libas t baru tau... Habluminallah(hubungan dengan Allah) jaga tapi Habluminannas(manusia) mana? Salah dengan Allah boleh kita mintak maaf kat mana2... Salah ngan manusia korang kene mintak maap ngan org tu sendirik tau dak?? Kalau x t sangkut korang waktu hari pembalasan t... Sape nak?? Sape angkat tangan o volunteer diri sindrik tu mmg mintak pelangkung.. Aku da cuit yang tudung... yang tegur... Haa... double standard...

Masyarakat cukup melantun2 kalau nampak pompuan pakai ketat2... pakai seksaseksi2... Tapi laki kuar pakai sluar pendek@boxer pastu kadang2 xpakai baju... Rilek jek... Xde pun masyarakat nak heboh... Haaa.. Ape cite??? Ada alasan2 yang cambest?? Aku menegur tapi aku tembak dahi sindrik... Ahahaha... Ape2 pun nak cakap.. Masyarakat pun ade gak salahnye bila buat camtuu.. Jadi berat seblah... Mungkin masyarakat slalu memperkatakan pompuan sbb bila laki pakai short je kuar macam xramai je nak pandang... tapi bila pompuan pakai skirt.. Aku pun jeling 2 3 kali... Hakikatnya.. Pompuan terlalu menawan n laki mmg jenis yg payah nak tahan mata... Pastu ade gak pompuan yang jeles badan solid molid camtu n dorang x... Tapi ade jugak yang mmg xsuke ngan pe'el macam tu... Menjolok mata... Xkena dengan nama kat dalam i.c.. Bila mata n hati da sakit mula la mulut n tangan nak mencubit.. Jadi jelas kat sini salah satu sebab masyarakat double standard...

Aku buat n3 yang mencuit sikit2 setiap isu.. Moga cuitan ini tercuit hati2 korang... Pandangan masing2, hati masing2.. So pendapat masing2... Plus... Kubur mmg masing2... Tapi kalau kita tengok n xmenegur atau xmembenci tu da kira kita bawak ke kubur  kita sendirik... so secara xlansung mmg kita ni ade perhubungan la yek... Kalau dilihat secara positif... Kalau pompuan berpesen tudung ni... Mungkin jugak kalau pompuan lain yang xpakai tdung tengok tergerak nak pakai tudung... Kalau masyarakat lebih menitik beratkan pasal pompuan ni maka pompuan akan lebih beringat.. Kalau nak buat sesuatu maka ada balasan... Kalau yang menegur pulak bagusnye dorang ni menegur paling tidak pun da buat pahala... plus bahan utk n3 aku hrini... Sesi cuit mencuit yang pergh berakhir disini... Kongsi kalau nak... tegur kalau perlu... Diam kalau patut... Dengan ini aku nak mintak maaf pada semua orang yang baca... Kot2 kalau aku ada buat salah yang aku xpasan o aku prasan... Jaga perghribadi... wehehehehe...

Wednesday, January 5, 2011

Takrawholixx...

Aku nak buat pengakuan.. Walaupun aku malu... tapi aku nak cakap.. Aku takrawholic!! Dari darjah 3 aku tringin nak main takraw... Dulu(sambil pandang 45 degree ke kanan n 45 degree ke atas).. Aku ske tengok orang main takraw... Timbang2 bola.. Pastu kalau yang hensem sket.. Menerajang bola diudara... Style... Ble tengok orang main takraw je kaki aku shuffle keseronokan..
Satu hari jiwa aku bergelodak nak blaja main takraw... Kaki aku shuffe non stop sbb nak main takraw.. Aku jumpe penasihat kelab takraw kt skolah rendah tu..

"Ustat... Saya nak main takraw boleh x?" aku tanye dengan ikhlas sambil buat cutest face on earth...

"Hmm... Awak xpayah la main takraw... Awak xpandai main.."Jawab ustat tu dengan penuh manje n tanpa rasa bersalah..

Pada pandangan korang... Patut ke ustat tu pangkah aku sebegitu rupa?? Maybe ustat tu nak melawak tapi lawak dia tu terlalu tinggi tahap kefahaman dia... aku baru darjah 3.. Dia bagi lawak darjah 5.. Mmg la aku xpaham.. huuuuu~

Hancur hati ku~... mengenang dikau~... menjadi keping2~.. setelah kau pergi~...
Aku pun mencuba bidang baru.. Aku belajar memecahkan bangku dikaki... Main bola..

Punye la semangat sampai aku kumpul duit nak beli boot.. Bli boot yg murah... tapak getah coklat.. Jenama Slamking... Mmg slam je la keje aku.. Aku amek posisi keeper... Aku agak berani dulu... selambe terjah waktu org nak shoot... Slambe je aku slide even kat tempat keeper penuh pasir.. Tapi kejap je aku main... Kalau lame mesti da dapat bunglo cam Fahmi da..


Aku xmen bola sepak sbbb N9 panggil utk join sukan kegemaran lame aku... So mewakili N9 selama 2 tahn pastu aku quit.. Masuk skolah menengah..

Kat skolah menengah aku tekad nak blaja main takraw... Aku selambe je masuk bulatan waktu org main timbang2... huhuhuhu... Waktu tu ade senior2 tengah main tapi aku wat derk je... Kena maki laa.. kene mara laa... Sume nye sbb aku xpandai main takraw... Tapi pheeheheduliks ape aku.. Aku nak gak blaja... hahaha... Dapat timbang2 sket... pastu main lipat2.. tanduk2... Dapat la main utk skolah menengah.. slalunye dapat no-3 je... Aku xpandai main... tapi reti main.. Stat dari tu aku main slalu... Xpenah ade orang ajar camne nak main takraw... Xpenah ade jurulatih.. kitorang training sindrik je... Waktu pertandingan guru pengiring bawak kitorang gi match..
Ustat(aku xtau nape guru penasihat kelab takraw aku sume ustat) organize sume... bagi baju... beli roti.. beli air... pastu waktu match.. die mesti cheering@bagi arahan..

"Tanduk aje la korang ni... Xpayah lipat2... Kalau main cantik tapi kalah pun xgune... Kite nak menang!!"

Aku agak tertekan bila ustat cakap macam tu.. tapi btul jugak.. Even da tau betul... aku xpenah dengar nasihat dia... Hahaha...eh silap... Kitorang xpenah dengar nasihat dia... Kitorang enjoy je main...

Masuk u... Hari 1st je aku da menempel kat court takraw... Tengok senior2 main... Tanpa segan silu aku mintak join... Main je.. Hahaha...Org xsuke aku main sebab akuu xpandai main... Tapi pheeheheheduliks ape... Janji aku puas... ahahaha... Camtu gak bila waktu cuti sem... Aku keje pastu pusing2 area umah sewa... Carik court takraw... Selambe jugak aku tebalkan muka mintak nak main... Dorang pun xske aku sbb aku xpandai main... tapi phehehehhheeeduliks ape aku... Janji kaki aku x shuffle2 mintak main takraw... Banyak tempat aku gi men... Aku buat segmen terjah2.. Budaya diteruskan sampai abis blaja...

Ni da abis blaja ni... lepak umah... Tapi kaki aku masih sebok2 nak shuffle.. Nak xnak kene gak r cari tempat nak main takraw... Pinjam keta mak aku.. Gi survey... Jumpe!! Cantek... esoknye aku datang.. Jalan kaki je gi tempat tu... Even memerlukan 45 minit masa berjalan baru sampai... Ramai xpercaya bila aku cakap aku jalan kaki 45mnit ke situ... Tapi phehehehehduliks ape aku janji aku bagitau bende betul... Jalan kaki semata2 nak main takraw... Bukan hebat pun aku main.. tapi da kaki aku yang nak... Kalau xmain... Jadi mereng r... Aku penah xmain takraw seminggu... Badan trus jadi lemah... Xtau la kebetuan ke hape... tapi aku demam... hahahaha...

Sirius black aku xpandai main...Tapi kenapa aku susah payah aku gi jauh2 nak main takraw?? Ntah.. Aku pun xtau... Takraw merupakan perkara yang membahagiakan aku selepas my family... Hanya berbekalkan keretian aku... aku truskan main takraw... Kalau korang percaya... Thanks....Kalau korang xcaye... Aku Pheheheheeheduliks hape.. hahahha.. Thanks 4 reading.. Shhh.. jgn kecoh2...

Tuesday, January 4, 2011

Mini Malaysia.. Indah khabar dari rupe...

Semalam gi anta adik aku kat TGB,Melaka.... Alang2 da sampai Melaka tu cam bese la..Aku, Mak, akak aku n maklong aku semua gi merayap.. Huhuhuhu... Otw keluar gi highway tu nampak macam2... Zoo Melaka, Taman Rama2, Taman Botanical pastu macam2 lagi... Pastu mak aku ajak gi Mini Malaysia.. Mengikut hikayat mereng kerapu mereng sekeper... Mak aku cakap tmpat tu best.. Cantik.. Aku yang duk kat seat blakang mmg xbnyk bunyik... cume bunyik dengkur je yg kuat... Selsema okey... Mmg la dengkur... Cett... Buat muke xcaye plak...
entrance.. RM5 dewasa RM3 dak2..




kerusi ni da patah.. plus kotor giler.. naseb bek mak aku xduduk...

ade plak lubang.. naseb bek da nampak tanah..

sungai ni ok.. cun..

jambatan pun nampak teguh..

aku nampak tapak je.. umah xde... pondok je ade tu..

serius macam haunted house.. xterjaga neh..

ni kat blakang haunted house.. banyak gilak..

haa.. tepi tu je pondok.. org yg duk pondok tu kot buang..

ada bran nak masuk?? aku malas.. bukan takut tau..

tempat ni plik... aku pun xpaham..

tangga utk umah panjang.. tapi da jadi sarang lebah... nampak rekahan2 kayu tu.. ade lebh dlm tu... sirius black..

start dari umah ni da macam okey sket... sket je a pun..










umah ni cantikk..

aku xtau ape bende nih...

rumah ni paling meriah.. paling kemas.. kenapa?? tengok la umah ape tu..

pelamin da ready.. sape nak bersanding??

kesian beca ni...



Aku pun xtau nak tunjuk ape... Xde smangat da nak jalan... Ada 2 bahagian.. Mini Asean ngan Mini Malaysia..Mini Asean xbleh masuk... Tengah construction... Rugi RM5.. 4 org da 20 hengget.. Mini Malaysia pun macam xbanyak boleh pegi.. Penuh dengan red tape pastu ade notis gtau org kmpung yg bende ni tgh repair... Patutnye tutup dulu tempat ni.. repair habis2... Xpun bagi half price sbb tempat ni banyak yg tengah repair... Huuu~ Kalau da elok t moh kite jalan lagi yea...

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...