Friday, December 10, 2010

Panglima Vila Pn.Noi


                Sejuknye angin malam. Sebijik bintang pun tarak. Macam cerah je harapan nak ujan malam ni... sojuk eh lak ai... monyongat.. Dek sobab suko bona lepak kek lua ghumah malam-malam. se lepak laie kek lua.(Asal loghat negeri lak?Cett.. 2ka2) Selambe je aku bertarung ngan nyamuk2 untuk rebut kawasan. Kalau da duduk kampung ni mmg camni la pe'el aku. Duk luar je keje. Nak kluar jenjalan mmg haram r… Aku kekurangan member kt cni.. Kalau lepak pun lepak kt maple. Memalam kalau dapat kopi tarik… mmg pergh… kalau ade kawan… lagi x hingat.. Berborak sampai ke pagi.. Maple pun tensen sbb nak tutup xleh… Lantak ko la… Aku pelanggan.. *wink2*
“eh mak kau come” terus terpachull sebab ade bebulu2 kat kaki… Ade kuku lak tu… Menakutkan… Terkejut mak(sambil wat gaya nyah).. "Hish.. Alvin ni.. buat terperanjat nyah je” cakap sensorang sambil lap kaki kat kucing putih yang melentok manja mintak sepak. Memang cm2 stylenya. Alvin seekor kucing yg manje mintak sepak. Tp yang bestnye kalau aku kuar rumah… gi jenjalan kt mane pun dia ikot.. Eh die ni… tergesel2..tersondol2.. pantang nampak org kuar pintu.. mengekor je..yela.. xkan mengaki plak… kuang aja bunyiknye… Aku duduk die duk seblah… aku gi sungai dia follow… aku terjun sungai dia terjun sungai(yg ni tipu).. Tp masalhnye ble aku jalan kemain lg die nak lead… pastu stop… nak jalan je die menggesel… nk jalan pun payah…”Meoooww" Alvin bersuara sambil wat muke chumelz nk attention.. senyum je aku perhati telatah kucing putih aku ni. Manje2 si putih ni pun selama ini Alvin hebat dan tangkas setangkas pamungkas menangkap si pengacau di rumah pusaka arwah wan aku nihh. Kadang-kadang digonggong ular sepanjang sedepa kt mulut,pastu die wat talipinggang(yg ni pun tipu yg ular td je btul).  Waktu len pulak sengaja kejar ayam-ayam Wan Bedah(bukan nama sebenar) yang selalu membuat onar di kawasan rumah aku nih. Aku biar kan aje… Lantak korang la… Kadang2 siap aku cheer utk dorang kejar n makan ayam2 tu.. Padan muka.. Selamba je tinggalkan jajan diorang kat cni.. Kalau bleh makan xpe gak.. ni busuk je lebeh.. Pernah sekali mak terkejut bila ade bangkai ayam kat depan pintu rumah. Kalau aku nak halau t jiran ku akan menjerit..”Apo dihalau ayam-ayam wan tuu… Bia an yo..” cett… lagi best bila ayam dia bertelur kat umah aku.. “ekau ado nampak ko ayam induk(mak aku panggil wan ni induk) ??” tanya wan kpada Puan Noi(my mum).Purrr…purrr…sambil pura2 panggil ayam yang len suh attack umah aku.. Bile die prasan je ayam dia bertelur kt blakang umah… trus dia bersyair.. “bia an yo ayam wan tu kek situ.. Jngan dihalau an..” aku tengok kiri kanan macam kawasan umah aku… tp die lak bagi arahan… (@_@) aku n mak aku konpius…. Tp lantak lah… Aku seronok berjalan kesungai sambil ditemani Alvin. Rasa cam jalan ngan awek…perghhh…

 "Angah.. bawak Cici ni keluar.."laung adik den dri dalam umah. "Adoi..pintu rumah lupa ditutup dong..patut la laju saja Cici ni masuk" ngomel aku seperti mak nenek. Alvin geleng kepala tgk abg dia(yg ni pun temberang)
"Cici!! Heyyy..."aku bertempik.. Cici cm tau2 je suara halilintar tgh menyuruhnya keluar, pantas menyusup di celah-celah kerusi dan terus keluar. “Mmg pergh la prangai ko nih..”.. Cici just chill n duduk bersebelahan dengan Alvin. Merenung garang ke arahku. "Cett... ingat aku takut.. jom la settle klau brani".. Cici hanya dibenarkan duduk didalam untuk memburu tikus aje. Iyea. Tikus..T+I+K+U+S.. Pemburu tikus no.1 divilla serba nan indah ni panglima garang yang bernama Cici lah. Suaranya garau dan badan penuh parut. Kucing paling seniorla kate kan... Abg kepada Alvin..
 Cici pemalu(lah sangat) dan selalu menyorok jika terlalu ramai orang yang tak dikenali.. Tapi malu die tu just kat umah je.. Keluar je rumah.. trus jd romeo.. Hari-hari keluar ngan awek. Aku pun xde awek. Tensen je aku tengok pe'el panglima-panglima aku ni.. Sofa yang mak letak kat depan rumah pun dah jadi tilam utk dorang. Penuh kesan cakar… Koyak rabak dibuatnya. Aku perasan yang kucing-kucing aku ni meminta2 snek. Kucing pun pandai mintak snek... Ini dibuktikan dengan perangai Cici yang manja terlebih… Cici ni memang kalau lapar je manja lebih… golek-golek... mengiaw-ngiaw… Tapi muka 'maintain' garang… xreti lansung nak wat muke puss in boots.. Kecewa(T_____T).. Untuk membuktikan aku yang hensem bergaya ni pemurah… trus dicapai makanan kucing… Bunyi terhasil oleh hentaman makanan kucing didalam plastik dengan dinding plastik… bunyi yang terhasil tersebar melaui medium angin…. Baru nak tuang dlm bekas… Kliinnnggg…kllliiinnnggg… Bunyik loceng… Cett.. Da sampai da adek bongsu ni… Kecik… Kecik mmg manje… Ko buat la ape pun.. dia xkan mrengek… klau merengek pun sket je… Sambil menatap mataku… hidungnya kembang kempis… “bau makanan la tuh..” Da cukup ahli panglima villa Puan Noi… Aku punn tuang… Zraaassss… Settle… Kecik terkam dulu… Yng kecik ni ngan kitorng manje… ngan abang cam haram.. Dia kena makan dulu.. yang len tunggu lebih2.. Cici pun macam nk makan skali.. nak tunjuk kemesraan… Hulur je kpala masuk dlam bkas makanan… Kecik da ngomel2 sambil ltak tgn atas kpala Cici(yang ni btui)… Kuang aja btul.. klau aku ni.. da flying kick da… Naseb bek bukan adek aku.. Da kenyang… yang lain pun taram makanan tu… yang kecik duk tonggang air… Kecik ni pemalas… Comel n manje je kelebihan die… Lagi satu dia ni kak nam… Ape Alvin buat… sume dia nk tau… sume dia nak ikot… Plastik btul… Kucing plg last makan mestilah Alvin.. Dia sabar jenisnya… Ape-ape la korang… Asal xde yang gigit leher ke, tikam dda ke… aku xkesah.. Dorang lah Panglima villa Pn Noi… Teman aku… Tempat aku meluahkan perasaan.. Tempat aku hilangkan rasa bosan..



Ni panglima Cici..
garang x i?*wink2*
Ni kecik.. Dia sekor je ade gelang leher..


Persatuan Panglima2 Pn. Noi

Aku da kate da... die mesti ikot...

buat2 merajuk ajak aku balik umah... time ni kt sungai

2 comments:

joegrimjow said...

dah baca komik pasal jojo n joji?
hehe

En.Perghh said...

blum bro... same ke?? ni copyrite Pergh Comm nye tau...lolz... ade link utk jojo n jiji??

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...