Monday, November 15, 2010

Tauladan yea kawan2..

Cerita ini bukan rekaan semata-mata... mungkin ade kena mengena dengan yang hidup atau yang telah mati..

Kisah ini bermula di hening pagi yang indah... sempena gap yang besar antara paper final n n raye aji ni... aku amek kesempatan nk balik... bangun je pagi(xde la pagi sangat pun)...perut aku menyanyikan lagu ghazal untuk rabiah... style kot perut aku... pkai mp3...bukan mono.. Adess...Nk xnk kne isik gak... tp dlm dompet cam kurus semcam je... Patut laa... Xcucuk lgik... runsing melanda jiwa... teringat aku ade bank simpanan yg mobile@toiletmate.. dengan sepantas kude aku aku gi seblah... mengeluarkan mantera majik... "ise, pinjam 5"... pufff... ade 5 inggit kt tngan.... sebab bangga ngan kuase majika aku nih... aku blanje diri aku nasi lauk ayam... kenyang.. selepas guling2 n kemas2 barang... aku gi bilik kawan aku nak amek cite... aku bawak pendrive... bnyk cite aku amek so nk transfer amek mase... haih... lambt gle nih... klau tunggu lagi ni ade gak dalm maghrib bru siap... Pastu baru aku tringat.. cite sume dlm external hardisk.. ngape la aku xtrnfer trus dlm netbook ni?? haa.. pengajaran pertama:

1. Jgan buat keje sia-sia...

haaa... Kan sepantas kilat pen'transfer'an file ni... bekalan dok umah.. setlle suda jadi aku pun bertolak ke atm@mesin ajaib yg kuar2 duit tu... sesampainye aku kt depan atm.. aku pun kuarkan dompet... bukak aje... trus nampak note seploh hinggit 2 keping... Aik... ble mase aku ade duit? xkan dompet aku pun nak wat majik... pastu baru tringat... dua ari lepas aku kuarkan duit.. adesss... sebal sungguh.. jadi la pengajaran no.2:

2. Jgn ske wat andaian sindrik... check dlu. klau aku cek dmpet aku pgi td... mst aku xyah susah2 mandrem membe aku utk dptkn duit...

Perjalanan ditruskan dengan berbekalkan keyakinan diri yang tinggi... canteeekkk... sampai2 je bas da nk bertolak... macam da dirancang plak.. tp detekankn disini aku xde connection pape ngan driver2 bas W12... aku mebayar sambil bgi password "sogo".... password dan duit diterima... Sampai je kt sogo aku trus jalan gi stesen Bank Negara...keretapi tanah melayu... sesaknye laa k.l ni... haih... peluh menitik ke jari jemariku yg mulus.. seronoknye ble da bli tiket n tempat menunggu tu ade kipas... pergghhh... layan gle... tengok papan biru tu macam blum tulis seremban... lambat lagi la nih... xpe r gitu... aku pun kuarkan buku... buat hal sindrik.. raut muke aku yang tenang membuatkn org seblah pandang2... apesal??? xpnah jumpe org setenang aku ke?? aku truskn membaca... buat derk je ngan org len... Hah.. sampai...aku tengok brader tu gi tempat len... aku pelik tp wat x endah... berenti je natang tu trus aku gi dpn pintu... dengan memandang ke bwh aku lepak jap sbb rmai pompuan nak masuk... hmmm... lmbt btul la diorang nih.. Dengan tidak semena2...suara wanita yang paling menggetarkan jiwa..."eyh...ni bukan koc wanita ke??" aiyak....aku tengok die tp die wat2 macam bukan ckap ngan aku... aku pandang depan je trus nampak pompuan dlm bulatan pink... berbunga ros dikiri kanan... cet...pakcik segan... aku trus merangkak gi bahagian depan... sambil menyumpah2 aku pandang tempat aku duduk td.. xde plak tulis zon koc wanita cam kt seblah tu.. bengang betul aku ngan ktm ni...kan da malu.. xpasal2 jd no 3...

3. amek perhatian dengan keadaan sekeliling pastu berjalan pandang depan..jgn ngelamun lame2... t korng akn merangkak cam aku..

tq la kat pompuan td... tp aku xsmpt ucapn trime kasih... sbb merangkak laju sngt... ahahahah... perjalanan masih diteruskan... sedikit malu disitu.. tp xpe la.. bukan jiran aku pun.. buat xtau aje.. perjalanan mengambil mase sejam... kejung aku kt dlm ktm tu... ramai org... naseb bek ade tmpt duduk... klau x bersandar di pintu r jawabnye..kids... dont try this at home... die da kte jgn sandar kt pintu...tadaa... smpai pun kt seremban... seblum kuar ktm... aku simpan buku dlm beg... baru nak bangun... ktiiinngggg!!! bunyi sesuatu benda jatuh... ehh... cincin... mata ijau...badan besi... awat hang duk ataih lantai... aku pegang n tengok muke2 di sekeliling.. aku tanye... sorg pun xnk ngaku... cett... mentang2 bukan cincin berlian... sume xnak ngaku... tp... klau aku amek... klau pemilik sebenar patah balik... kalau cincin ini alat pukau... kalau kail panjang sejengkal... aku pun xjdi amek... ade sore brader kt seblah.."ey.. ekau amek yo... joki tu joki.."..haihhh... xpe la bang... klau rezeki... biarlah allah bagi secara terng2.. bukan dengan cara yang meragukan camni... redho aje aku letak balik cincin tu... hmmm.... aku pun galas beg... angkat beg lagi stu yg kt lantai... hmmm.... masih rase nak tengok cincin tu... pusing lah kjap nk tgok... aik!! mane gi cincin tu... cincin tu ilang... aku pandang brader2 yang ade dkt2 situ... ceitt... pooodah... sume buat muke mamai laa... tngok enset laa... garu idung... pura2 nak pitam... cesss.... ilang suda cincin tu.... konfirm bukan rezeki....

4. kalau suda rezeki... biar ilang depan mata.. pasti bertemu juge... klau suda rezeki... maka ianya bukan sesuatu yang ragu2..


Dari seremban kne jalan kaki gi terminal 1 amek bas gi rembau... patu aku prasan... ade awek ni dri blakang jalan laju... smpai sblah aku jln cam bese plak... mcam saje je... hmmm... cunn gak awek ni... bru nak tgur... trus dia jlan laju sampai xnmpk...malu la tu.. huhuh... sambil nk tunggu bas aku bli air cincau.. lepak2... mnum2... bunyi microphone.. azan asar bru nak berkumandang.. Allah huakbar x2!.. dan2 plak ade orang pasang lagu metallica kt song box...da la kuat unforgiven plak tu... mmg unforgiven r kan... siot btul... panas je... dri tmpt aku dudk xnmpk muke sbb ade tembok... tp nmpk ade org banging.. aku panas ati... aku trus pegi nk sound.. tp berjalan perlahan untuk usha keadaan... loorrrhhhhh...tensen..xjadi nak sound... kenape??? orgnye memakai tali rafia sebagai tali pinggang.. muke n baju kusut n kotor... seluar die senteng gle... haih... naseb bek aku xsound trus... tp org xwaras ni lyn lagu style... mulut nyanyi lagu unforgiven... jari berlari2 umpama brmain gitar.. kepala di'banging'.. pergh... klau ade button like tu aku da tkan da..pengajarannye:

4.jangan cepat sangat nak marah... klau nak mara pun tengok keadaan... 

Bas sudah sampai,air suda abis.. ape lagi... berangkat r... kali ni password ditukar.. "rembau".. pakcik tu bersajak..."3 inggit"..aiyak..melawan pakcik ni... aku menghulurkan tnpa rela... dulu singgit stgh je... huuuu~.. rasenye perjalanann aku lpas tu da xde ape2 da... sejuk+hujan+duk sorg2=tido... aku tido dlm bas... smpai rembau... itu lah perjalanan ku ke rembau... hahahah... tq sebab terjebak...

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...