Friday, December 31, 2010

Pergh!!! Penangan 2 haiwan buas...




VS






14 tahun kemarau... Si harimau kebulur... Nampak si Garuda terleka... Peluang tak disia-siakan... ZASSSSS!!!!! Pantas dibenam 3 kuku ke badan si Garuda... Langkah pertama telah berjaya... Hampir dapat diratah daging si Garuda... Namun si Garuda yang sememangnya gah di langit terus melawan.. Dengan harapan dapat meloloskan diri... Paruh tajam meninggalkan 2 kesan parut panjang.. Namun kesan dari 3 kuku Harimau gergasi begitu dasyat melemahkan si Garuda... Lantas sebelah taring Harimau singgah di leher menjanjikan daging si burung yang gah menguasai langit sehingga lupa menjenguk ke tanah...  

Orang da puas cakap pasal bende ni... tapi aku fedhuliks hape.... Aku nak gak... BTW aku xdapat on9 atas sebab2 munasabah okeh...

Aku yang secara peribadi kurang memberi sokongan pada si Harimau Malaya(sbb aku mmg xbape mnat bola pun) tetiba je jadi addicted pada perlawanan AFF aritu... sirius black aku xpenah tengok team Malaysia punye performance sebaik tu lepas berakhirnye zaman kegemilangan bola Malaysia.. Yang waktu kegemilangan Malaysia tu da konfem laa aku xtengok sebab tu zaman aku baru lahir... 1st final kat Stadium Bukit Jalil aku tengok kat skrin kedai makan kt tepi bas stand Rembau... Syok gak... Tapi yang xbest nye satu kedai pasang tv1 agi satu bukak astro... oleh kerana siaran Astro lambat sket dari tv1... Lepas dak2 yang tgok tv1 jerit2... Baru kitorang trehegeh2 nak jerit.. nak sepak2 kerusi... Spoil sungguh.. Waktu tu aku tengok ade laser2 pastu player Indo kemain laa keluar padang sebab silau.. Ok la tu... Mybe dorang takut silau tu akan jejaskan permainan dorang... Fair enuff.. Xlame pas masuk balik... Zrasss!! goll si Sapee... pastu gol Ashari...Pastu si Sapee tanduk plak... Pergh aku cakap... Mmg marvelous... Aku yang nak terkencing pn snggup tahan nak pegi sebab xnak miss... Puas hati... Kadang2 penyokong Malaysia kurang menyokong sebab permainan dorang kurang mantap.. Bile da kurang mantap... Susah nak menang... so bagi yang beli tiket kat stadium tu... Rase macam rugi... Sbb lame dah kite kemarau...

2nd final tengok kat umah je... Ngan my mum... Haa.. My mum dulu... Waktu zaman Malaysia mantap dulu ske r tengok bola...  Pastu da xde... Nampak je Team Malaysia men.. Trus tukar... Lepas je Malaysia menang ngan Vietnam aritu trus mak aku ske tengok balik... Kitorang tengok TV1.. Syok.. Tapi tiap kali nak Malaysia nak gol o nak digolkan... Mak aku jerit... Kuat ye mak aku jerit wahai adik2 n abang kakak.. Aku bleh sakit jantung tengok bola ngan mak aku... Kang bola xgol.. aku yang gol... Aku tengok ade je laser2 kat mate Fahmi(golie MAS) rilek je die kenyit2 mate.. siap banyak save lagi... yang lawaknye penalti xgol.. Mmg dorang mental da sbb da kene 3-0... Sape xgoyang kalau da kene tinggal bro?? pastu kene plak lagi sebijik hasil trough pass cun melecun NorShahrul(kalau xsilap r) kepada Sapee..

Tapi sirius black... Nampak sinar kegemilangan Malaysia kembali... Diharapkan agar sinar yang satu jangan malap... Agar sentiasa berpijar dan terus bergemilangan di mata dunia... BTW Rio Ferdinand pun kate Malaysia oke ape... Huhuuhuu... Terima kasih Sang Harimau... Mengaum untuk gegarkan dunia... Terima kasih pada Indo sebab hasil provokasi anda memakan diri sendiri... Bila Si Belang sudah kenyang baham si Garuda Jangan pulak Pak Belang leka yea...

Maaf... Kesulitan hari ini demi kesenangan masa hadapan..

Itu je yang dapat aku cakapkan pada diri aku sindrik bila TM upgrade apebendetah tah area Rembau ni... 3 hari xdapat on9... hari keempat... Malam baru dapat on9... ish3... tp nak buat macam mane... Xkan nak mara pulak... Die buat keje pun untuk pengguna jugak... Tapi aku xpaham... Modem aku ni cam xbagus je... Kadang2 ade intrnet... Kadang2 xde lansung.. Ble call TM dorang ckap sumenye ok... ?? Aku pelik...

Monday, December 27, 2010

Malaysia menang bergaya...

Malaysia menang bergaya keatas indo dengan keputusan 3-0... Aku gi tengok kt kedai makan kt pekan.. Balik aku cadang Aku nak tambah post... tapi aku selsema+demam+batuk+sakit kaki+sakit hati+berat mata+baru pas makan ubat batuk-Tido = 0... Aku tau nak tambah ape pade korang... Aku mintak maaf kalau aku xpost2 bende baru... t aku cube.. seblum tu... doakan aku cepat sembuh n hari xujan.. sbb aku rase aku demam sebab da 4 hari xmain takraw... Takraw = gumbira terlebih+sihat.. Aku da ngantuk sngt... Ade setan tengah enjut kat mata aku.. Da macam trampolin da mata aku ni..  Seblum aku tido... ingin aku berpesan... Malaysia mmg PERRRGGHHH!!!

dengan itu.. aku postpone update post... tata..

Sunday, December 26, 2010

Kalau resah dengan dugaan.... mungkin ini dpat menenangkan..

Assalamualaikum kengkawan... aku da lame xpost.... aku pun xtau apsal.. aku baru balik dari melepak kt kedai makan.. bincang2 ngan kawan pasal mase depan... terungkit plak pasal kisah2 lama.. kisah2 sedih..kecewa n bagai... bagi yang tengah dilanda dugaan... Bersabar.. n bace ni.. mane tau korang bleh amek iktibar kan.. Kadang2 tu ilham boleh datang dari tempat yang kite xjangkakan.. Mane tau korang punye ilham datang dari sini kan??




Andai anda diuji maka itu tandanya Allah menyayangi kamu
Serius... ni point besar... Ujian itu tandanya Allah sayang kamu... Kalau ade ujian maka mesti ada keputusan... Keputusann yang baik akan menerima ganjaran yang baik n camtu la sbaliknye... Semua benda adalah ujian.. Everything is a test bak kate orang kampung aku... Kaya?? itu pun satu ujian... Kekayaan boleh melalaikan... Miskin?? Miskin boleh menyesatkan kerana dalam keadaan terdesak... Macam2 kite sanggup buat... Sihat?? Pun ujian... Nak tengok sejauh mane kamu gunakan kesihatan untuk beribadat... n macam2 lagi... Pk2 la sindrik...

Setiap perkara ada hikmahnya
Slalu dengar n cakap pada orang... Nasihat yang paling mudah tapi mendalam.. Contohnye kalau korang miskin... Maka korang xboleh nak bangga korang kaya.. Mengurangkan sikap takbur... Kalau korang miskin maka korang xboleh nak membazir duit... Xboleh joli sakan.. Lagi satu contoh... Kalau korang sakit... Korang xboleh nak seronok2 macam mane orang sihat seronok... Sakit mengingatkan kepada mati... Sakit menunjukkan yang korang ni xsempurna.. haa... Hikmah laa tu.. Kalau korang dapat result teruk.. Da tentu la korang sedar yang korang ni bongok.. n maybe korang akan lebih tekun belajar... tpi tu kalau korang pk hikmah2nye la kan??

Allah xpernah menzalimi hamba2-Nya
Kadang2 kite rase macam ujian tu sangat berat... Xsanggup kite nak lalui... Susah sangat nak hadapi.. Tapi da lame2 rase cam boleh pulak... Pastu tengok pulak ade orang yang dilanda ujian yang lagi berat dari kita.. Ade pulak yang tiap2 malam tunggang terbalik beribadat... Berdoa kepada Allah S.W.T tapi xdapat... Da habis ikhlas da doa... tapi xdapat2 gak.. Well my fren... itu ujian untuk kamu... Maybe Allah akan kabulkan permintaan kamu... tapi bukan on the dot laa kan... Maybe jugak Allah xakan kabulkan permintaan kamu.. Sebab ape?? Sebab Dia lebih mengetahui baik dan buruk sesuatu perkara kan?? Plus... Kalau kamu sabar apabila permintaan x dikabulkan... da tentu2 dapat pahala free... Daripada marah n menyesal... Baik korang rilek2 je... Tak ada ujian yang terlalu berat untuk dipikul oleh manusia...

Marah itu mainan syaitan
Mmg sengaja syaitan membakar hati2 korang... Supaya korang kufur nikmat... Supaya korang lupa akan nikmat yang sudah diberi apabila nikmat yang diminta tidak dikabulkan.. Kalau korang pk balik... Ape la sangat permintaan korang mintak tu berbanding dengan apa yang dah diberi... Allah telah memberi nyawa.. Yang mane kalau Allah tak bagi... Korang xakan dapat mintak ape2 pun.. Sebab korang tak ada dalam dunia ni.. Betul??  Marah tu membawa kepada kekufuran... So hati2... Marah ade tempatnye... Ada batasannya...

Dunia hanya sementara
Jangan taksub dengan perkara duniawi.. Jangan 'terlalu' dalam sesuatu perkara...  Bila perasaan taksub timbul maka otak akan mentafsirkan perkara yang kita taksubkan itu betul dan tiada cacat celanye... kan? Yang gebang pun boleh jadi fakta... Yang fakta pun boleh jadi gebang... Da due2 gebang jadinye.. Bila manusia bertuhankan duniawi... maka halal haram takde bezanye...

Bukan takdir
Kalau da bukan rezeki... Da ada dalam tangan boleh terlepas... Tapi kalau da rezeki... Tercampak kat dasar laut pun boleh jumpe.. Stiap perkara itu telah tersurat... Setiap keputusan kamu itu telah ditentukan perjalananya.. Ada perkara yang sudah ditetapkan yang mana walau camne2 pun akan jadi... Ada jugak perkara yang kite kena usaha pun xdapat... Itu maknenye bukan rezeki or bukan takdir kite.. Terima aja..


Sampai sini dulu kengkawan... mate da pergh da ni.. Aku menyampaikan aje.. Bukan nak menunjuk baik... tapi apa salahnye berbuat baik.. Mane yang boleh trime tu amek aje... free.. Mane yang rase salah tu boleh komen... Boleh kita same2 blaja... kan?? thanks 4 reading guys.. kalau rase ini boleh membantu rakan2 diluar sane... sebarkan..

Wednesday, December 22, 2010

Serba Sedikit Tentang Negeri Sembilan yg patut diketahui oleh waris dan patut dipelajari oleh orang luar.

Berkatlah Yang Dipertuan Besar
Di Negeri Sembilan
Kurniai sihat dan makmur
Kasihi rakyat lanjutkan umur
Akan berkati sekelian yang sedia
Musuhnya habis binasa
Berkatlah Yang Dipertuan Besar di Negeri Sembilan

Lagu yang akan berkumandang tiap2 pagi kat perhimpuanan sekolah. Lagu rasmi Negeri Sembilan. Hari ni kite blaja sejarah Negeri Sembilan. Negeri Sembilan secara asasnya diberi nama pada abad ke-16 untuk merujuk kepada persekutuan negeri-negeri yang telah dibuka oleh orang Minangkabau di Semenanjung Tanah Melayu . Orang Minang berhijrah dan kemudian menetap kat Negeri Sembilan. Dah menetap tu mesti la nak beranak pinak. Golongan Minang yang terawal tiba dan berkahwin dengan orang asli menamakan susur galur @ keturunan mereka bergelar suku Biduanda. Suku yang dipandang untuk menjadi Penghulu@Undang bagi luak masing2.

Luak@Daerah yang ori ade 9 iaitu Jelai@Inas(kini dibawah Negeri Pahang), Jelebu,Johol,Kelang (skrng bwh Selangor), Naning (skng bwh Melaka), Rembau, Segamat(skang bawah Johor) dan Pasir Besar@Tampin, Sungai Ujong, Alu Panah (skang terbahagi antara Jelebu ngan Pahang). Tiap2 luak ade Dato' Undang@Penghulu masing2. Piramid pemerintahan pulak ade Yang Dipertuan Besar,Undang,Lembaga,Buapak,Suku..

Suku@Anak buah kalau xsilap ade 12.. list die camni mengikut pangkat@darjat..
(1.) Suku Biduanda/Waris
(2.) Suku Batu Hampar
(3.) Suku Paya Kumbuh
(4.) Suku Mungkal
(5.) Suku Tiga Nenek
(6.) Suku Seri Melenggang
(7.) Suku Seri Lemak
(8.) Suku Batu Belang
(9.) Suku Tanah Datar
(10.) Suku Tiga Batu
(11.) Suku Anak Aceh
(12.) Suku Anak Melaka

Yang last ni bukannye darjat taraf hamba.. tapi die ni macam keturunan yang paling lambat wujud kat N9. Unit tekecil bagi sistem masyarakat adalah 'perut'.. gabungan 'perut' akan membentuk suku. Suku2@'perut' ni akan memilih Buapak pastu Buapak melantik Lembaga. Lembaga memilih Undang dan Undang melantik Yang Dipertuan Besar. Untuk menjadi Undang bagi luak.. Kualifikasi(hahahahaha) atau ciri2 yang wajib adalah bersuku Biduanda dan beragama Islam dan bukan semua Undang ade kuase untuk memilih Yang Dipertuan Besar. Yang ade kuase cume Undang luak Sungai Ujong,Jelebu, Johol ngan Rembau... Undang xleh pilih diri sendiri n bakal Yang Dipertuan Besar mestilah Islam,lelaki dan sah keturunan tunggal Raja Radin ibni Raja Lenggang


Habis da pasal susur galur nih. Ape yang pepatih sangat pasal "9 State" ni?? Sebenarnya asal penubuhan Negeri Sembilan adalah oleh Dato’ Pepatih Nan Sebatang. Beliau juga merupakan pengasas bagi adat pepatih ni(kan same name dia tu). Seperti yang korang tau(atau xtau), adat pepatih lebih mementingkan kaum wanita daripada lelaki.(T______T) Seronoknye orang perempuan... Rasulullah S.A.W pernah berpesan supaya kite memelihara maruah peerempuan dan melindungi mereka.. Haaa... kan macam selari tu kan... Keutamaan wanita di dalam adat pepatih sebenarnya lebih kepada mewarisi harta pusaka dan membawa darah keturunan. Bagi setiap penduduk di Negeri Sembilan. Suku anda ditentukan berdasarkan suku ape mak anda.. Bagi yang xtau pegi tepon mak korang..Xkan laa aku nak teponkan. Kalau ikot kesultanan Melayu yang lain, harta dan darah keturunan di warisi oleh kaum lelaki.Kalau difikirkan logik adat pepatih, wanita yang mengandungkan dan melahirkan anak maka wanitalah yang membawa darah keturunan kepada pewaris iaitu anaknya. Kalau kite mati pun kite di'bin'@'binti'kan dengan nama mak kan??  Harta pusaka pulak... pusaka yea... bukan puaka.. iaitu tanah dan rumah induk(utama) diwarisi oleh wanita...Kenapa? Untuk memelihara kepentingan wanita..Bayangkan kalau diceraikan suami... Terabai x?? tapi kalau ade tanah n rumah... Atleast gagah la lagi nak berjuang demi anak2 n kehidupan akan datang... Tapi kalau da sume harte gi kat pompuan.. yang laki pon bleh berubah suku... Jadi 3 suku t... Maka harta sepencarian@harta yang dikumpul selama mana bersama masih akan dibahagikan mengikut hak masing2 dan mengikut undang2 Islam. Itulah pepatihnye N9 ni.. Adat bagi kesulatanan melayu lain sume pakai Adat Temenggong. Negeri 9 je len skit. Yang bagusnya pasal pepatih ni harta pusaka tidak bertukar tangan@ dijual sebab tanah tu dah memang dibahagikan kepada setiap keturunan. Oleh kerana tanah akan jatuh ke tangan wanita maka mmg xlari r dari keturunan... Tapi tu dulu bro..Skang ni tanah da bersepah2 kat tangan org len. Perkahwinan pulak xboleh sesama suku.. Sebab ape lagi korang tanye? Kebiasaannya dalam satu kampung@suku tinggal bersaudara... sepupu,sepapat... Mmg la dalam Islam dibolehkan sebagaiman ayat 24 surah al-Nisa’ yang bermaksud:
“Dan (sebaliknya) dihalalkan bagi kamu perempuan-perempuan yang lain daripada yang tersebut itu…” 
Ada juga firmanNya dalam surah al-Ahzab ayat 50 yang bermaksud:
“…dan (Kami telah halalkan bagimu berkahwin dengan sepupu-sepupumu, iaitu): anak-anak perempuan bapa saudaramu (dari sebelah bapa) serta anak-anak perempuan emak saudaramu (dari sebelah bapa), dan anak-anak perempuan bapa saudaramu (dari sebelah ibu) serta anak-anak perempuan emak saudaramu (dari sebelah ibu) yang telah berhijrah bersama-sama denganmu…”..

tapi ini bertujuan untuuk mengembangkan saudara dan menyahut seruan Rasulullah S.A.W yang menggalakkan perkahwinan dengan bukan saudara.Dengan mengahwini orang yang bukan sepupu maka kekeluargaan menjadi semakin berkembang dari kerana dua keluarga yang asalnya tiada pertalian jadi wujudnya  pertalian dengan sebab kahwin tersebut. Saya pun jahil maka jika terilap kata atau tersilap fakta maka mintak diberitunjuk ajar. Kalau nak cerita yang menarik pasal asal usul adat pepatih bleh la gi kat sini..

Raja beralam
Penghulu berluak
Lembaga berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapa sukunya?
Dua Belas!



Terime kasih kerana sudi membaca...
Sumber-sumber : http://www.jejakkeluarga.dkays.com/adat_perpatih.htm,http://skypin.tripod.com/rencana/renc83.html,http://n9.my/blog/sejarah-negeri-sembilan_6.html.

Kalau suke boleh tekan suke... kalau nak kongsi boleh tekan kongsi... =)

Monday, December 20, 2010

Salah satu punca kemalangan di Rembau!!

Vrooommm!!laju kereta aku meluncur.. Tapi sebab da malam... Aku limitkan 60 je... Just berjaga2.. da banyak kes kemalangan da kat area umah aku nih... nak kate rempit.. jarang aku tengok dak rempit kat cni.. lampu sumer complete... tak banyak lubang.....Creeettttt... Fuh... nasih baik dalam aku mengelamun tu sempat brek... Kalau eksiden ni... Parah aku... Semperit betul dorang nih... Perghhhhh laaa siap lepak ngan member2 kat tengah jalan... nak lepak len kali balik la umah woi!!! Korang ni xreti jaga diri sendiri laa.... Hadoyai.... Cube pembace tengok dorang ni... Kuang asam betul....











Selambe je melepak kat tgh..

aku da high beam pun wat derk je...

hahahaha.. akhirnye dorang mengalah...

lembu : ko tengok ape?? kitotang nak lepak... lantak laa... bukan jalan bapak ko pn!!

kecik2 da kuang asam... bad influence btul mak bapak dorang...
Haaaa... sebab tu orang cakap bodoh macam lembu... Duk tgh2 jalan.... selambe je.. naseb bek xlanggar... aku kemain la baik brek bile nampak dorang ni... tp dorang ni kuang ajar sngt... tapi jangan horn pada binatang ni... kalau kambing xpe... kalau horn takut ade yang terkejut n terhorn keta korang t.. tu petua orang bagi.. hehehhe... ni naseb baik lembu... kalau kerbau... lagi horror binatang tuu... pandang macam nak gadoh... dengan tanduk besa die... pergh... kalau kene rodok tu.. konfem chow cincau... da ramai da eksiden langgar lembu n kerbau nih.. infact aku sendiri penah tengok scene tu... kereta satria ngan kerbau.. pastu van ngan lembu.. dasat kerosakan pda kereta tu... hati2 la yea bila memandu... ingat orang tersayang... kelajuan membunuh... semoga anda sihat selalu..boleh share utk meber2 yg nak gi rembau... huhuhuhu...

Ni sume Gerudi Elektrik pun Pasal!!

"Mak ingat nak beli drill la.." luah mak aku kat kitorang pada pagi 18 disember..
Sempena kakak aku balik umah ni.. Kitorang pun set aje ngan mak...
"Nak gi mane?" aku tanye..
"Tesco lah jom" mak aku ajak...
Adek bradek ngangguk je.. pastu selang 2-3 minit... mak aku lak tanye..
"nak gi Tesco ke Giant??" Aiyarkkk... Mem besar plak tanye kitorang... Aku follow je... Xcakap pape pn.. Kitorang pun siap2 aje.. Driver of the day yg buat keputusan...huahaahaahha... Lepas asar trs gerak.. Akak aku ikot Highway exit dari Pedas/Linggi pastu keluar kat Seremban... Ingatkan nak gi Giant Senawang.. Tapi memandangkan kedudukan Tesco extra yang lebih dekat ngan exit tu maka kami pun trus gi Tesco extra.. Parking free... Maybe sebab baru kot... Tesco ni baru ubah tempat... Dulu jauh lagi... Tapi skang betul2 tepi jalan raya.. Nampak parking je trus zrasss... Parking suda... Trus masuk dalam... Tempat ni nice... serius nice.. Besaq kot... Masuk2 je tru nampak Mr.DIY... mesti ade drill letrik nih.... moh2...

Baru nak bgi instuction nih!!



Human hanger =.='
terase cam alice in wonderland lak
its goin on


and on
upacara pembahagian kawasan



"murah ni.."adik aku jadi iblis
and on
and on

and on



finally!!
Ni kat kaunter... tp ade nampak drill x dlm tu??
Camni nye panjang resit!!

akhirnye habis.. tp xbli drill lagi.. hahahaha... resit da cecah ratus... tp bayang drill pun xde lagik... aku ngan my bro kene gi anta barang dulu masuk dalam keta... da habis anta barang maka kitorang pun proceed kat loading bay 2..'Tesco'.. hahaha... td baru DIY.. Tesco kitorang xjejak lagik... Moh ler.. tengok jam da kul 6 lbih... kene solat dlu... Serius tip top kebersihan kat cni.. seronok je nak masuk jenjalan... rase nak dive trus tido kat situ...
ni rupe penghisap poket nih...

cool je ade natang ni..


jalan kebenaran...

comel doe icon surau nih... hahahaha...

menarik kan view die... bersih...

nape ade mesin ni kt depan toilet??

kan aku da cakap... bersih woo...

aku jumpe benda ni 4 kali kt tempat lain2...

baru sampai... seblum sampai da abis ratus.. dlm ni??

perjalan mencari drill elektrik pun bermula... tpi masuk2 je da menyimpang dari deprtment elektrikal... hahahaha... mmg da sah2 bukan tgk drill kan... tpi bese laa... name pun jenjalan shopping...

brg yang penting utk dibeli wanita...

second batch..ahahaha
 Kali ni berjaya dapatkan drill.. bli yg murah je... bajet... da bli pastu chow laaa.... xkan nak pasang khemah pastu tido plak kan... Makan dowh... lapa...

ah sudah.. ade plak kedai kasut...

ni cafe dorang... syle gak laa...

salah satu gerai yg jual air

ni la yg kitorang singgah 1st...

serius barang dorang cambest...

....

cine ni try nak kenceng mak aku... kuang ajar tul...

tp die berjaya..kuang3

Terime kasih kerana membelah poket kami...
da kul 8 lebeh... kene balik r... gile ape shopping sampai 4jam lbeh... kat DIY je amek mase 2 jam... Dari 5 bintang aku bagi tempat ni 3.5 laa... gempak kot.. syok.. tp jangan nyesal laa kalau keluar2 trus nangis sbb gaji sebulan da tinggl suku kan...
itu saje untuk kali ni... semoga korang da prepare fizikal dan mental bile melawat tmpat ni... Bagi yang xprepare cam kitorang ni... Drill punye pasal... habis poket mak aku kene drill... hahahahha... tq for reading...

Sunday, December 19, 2010

Aku kene klepet ngan Akak Trapit..

Rembau - K.L(12.12.2010)

 Adoi...  Mane Apai ni... Sie2 je aku bangun awal.. Ingat mamat ni nak datang awal... Aku pun bengong... Semalam waktu da set nak gi Event kat S.Besi x pulak nak set mase... Da cam tapir xde makanan je muke aku pagi2 ni.. Da lapan kali aku pandang jam tp jam ni macam kerek je ngan aku... xnak gerak lak... Aku kene call mamat nih camni... Tot tet tot tot tot(bunyi no ditekan kat phone umah)... "Ello Pai.. Eh... Assalamualaikum makcik... Hanafi ade?".."kejap yea".. Skali Makcik daaa...."Haa"..ringkas sungguh mamat ni jawab tepon...Aku pun bagi sedebik..."Wei.. ko ade mane?? Nak gi kul bape ni??".. Tp die tepis dengan jawapan yang mintak penampar kiri dan kanan.."Kang kul doblas kang kite gi la... Dorang nye makan2 kan kul satu... Kul satu kan lunch dorang??"... Pertanyaan yang simple... tp membuatkan dinding umah aku retak sbb aku tumbuk geram... "ha'ah.. aku tunggu kat umah... kte gerak awal sket r..Pleeessszzzz"balas aku dengan nada yang mnje2 je.. "Ok2... tgok la camne t... dalam kul 10.30 aku dtg r umah ko"balas En.Apai.. Hilang suda harapan mau lawan takraw sbb game stat kul 9... Apa mau buat.. Nasib badan...
Tunggu punye tunggu punye tunggu... Sampai la MyV merah kat depan umah... Aku da tensen so aku pakai tuala je time tu... "Eh Apai... Moh2 makan"... Selambe je aku menyapa walaupun tau mamat tu nak gerak.. Huahahaha.. Apai kate da makan so aku bedal nugget sorang2.. Padan muke.. Sape suh xnak makan...

Zrasssss!!! Dengan sepantas kilat aku da siap ngan beg baju n beg kasut... "Jom!!" aku penuh semangat.... Setelah menyalami keluarga terchenta... Maka kami meneruskan perjalanan ke Metal River...
 "Bro... kte nak ikot jalan mane ni??" tanye Apai pada aku...
 "Aik... mane aku tau... engkau kan En.dRIver" balasku dengan nada sinis..
"Tol sungai besi kat mane?"Apai lagik mau tanye..
"Tol tu hujung skali... ko trus je.."aku sebagai Navi menjawab..
Sambung la borak dalam keta... tum tam tum tam... lepas berbalas penampar 2 3 kali... Haaa.. Nampak da sinar2 dari tol sungai besi... Bayaq la duit tol... Apai blanje sbb die hensem...
"Pastu??" soalan dari Apai yg membuatkan aku kerut dahi...
"mane aku tau... aku ingat ko tau..."
"Laaa.. bek aku ikot Serdang je tadi" Apai cakap ngan nada kesal...
"Yang ko ikot Sungai Besi apsal??"
Jawapan die mmg best... camni die jawab.."Aku ingat ikut sini lagi dekat..."..sambil die gelak2 menyesal...Ttetibe die belokkan keta ke arah susur keluar ke Bukit Jalil... Masuk je situ terus sangkut... Jam kaw2.. Camne nak gi kem Sungai Besi camni... Aku mula memikiaqkan jalan...
Tetibe aku dapat idea cam best iaitu menanye brader yang duk tepi2 jalan...
 "Pai...ko tunggu kejap... Aku tanye brader tu.." Aku bukak pintu trus keluar... sebab keta tengah sangkut so aku xkesah r kan...
 "Bro... Camne nak gi kem sungai besi??"..Brader tu jawab..."Owh... adik kene pusing balik... U turn ckap omputihnye.. pastu amek kanan pas trapit light..." Pastu member die sampuk "pastu cari signboard Sungai Besi..." Da macam koir skolah da aku tengok brader2 ni saling sampuk menyampuk... aku sampuk due2 kang baru tau...Sambil brader tu cakap sambil aku copy paste ke internal hard disk yang berukuran 320GB ni... "Tq2 bro.." Pusing2 je tengok Apai da jauh kat depan... "Cilanat betul... Waktu dalam keta td Jem sampai sangkut.. aku kuar je ko laju kan??" Aku mengomel sambil marathon ke keta... Masuk2 keta je trus aku copy paste kt internal hard disk Apai... Sambil ngangguk Apai straight tanpa U turn pastu trus belok kiri... Ikot jalan lain... Haiyark.. Perasaan ingin mengarate Apai trus meningkat.. Lantak ko la Apai oi...

Patut la jem... Jom Heboh! in the house rupenye... kuang ajaq btui... Aku ingatkan ade eksiden ke ape ke kan... Jalan yg Apai masuk ni macam kurang sikit jamnye.... Laju je mamat ni pecut... Pastu nampak signboard Sungai Besi... Aku ngan Apai da seronok trus gi belok... Masuk2 je trus aku ngan Apai jerit2 macam org gila.." INI HIGHWAY TADI LAAA SIOTTT!!!WARRRGGGGHHH!!!!" Hilang akal n hilang suara jap sebab jerit... Pastu aku ckap ngan Apai aku nak gi toilet sambil nak tanye jalan... Ade Petronas kat depan... Mmg santek r siap ade polis trafik lagi kat situ... Da siap buang air trus aku tanye akak trafik tu.."Wahai akak yang jelita... Bagaimanakah caranya untuk menuju ke Kem Sungai Besi??"... Akak tu cakap suh kitorang terus... pastu belok kiri masuk Bukit Jalil... Pastu trafik light no 2 trus belok kanan.. Macam Xkene je jawapan tu... Aku lari2 anak n bapak kat Apai pastu trus paste kat die plak walaupun xsure... Kluar je trus nampak simpang Bukit Jalil... tp kenapa aku rase macam da masuk je tadi??? Lantak la... Sebaik sahaja Masuk simpang tu aku ngan Apai jerit lagi..."KUANG AJAAARRR!!! NII JALAN TADIII!!!!! MANE ADE TRAFIK LIGHT!!!".. Aku da nek gile da time tu... Aku da kene klepet ngan akak trapit!!! Aku bajet mesti pas die tunjuk jalan tu die gelak2 ngan member die sbb die brjaya buat joke of the day.. Haih... Nasib2...
Pastu Apai cakap nak ikut signboard Cheras... Aku on aje... Tp die gi belok gak... masuk Bukit jalil... Tempat yang jam tadi... Bengong betul.. Rase nak smack je muke die.. Disebabkan aku ni penumpang terhormat make aku pun dudk diam2... Pastu aku tunjuk jalan nak gi kt Jalan Tun Razak dari situ... Nampak je signboard Cheras trus aku suh Apai ikut jalan die... Dalam keta tu kitorang da macam org gile da jerit2... nyanyi2... serius... kalau korang jumpe konfem korang  da call 999... Dipendekkan cerita... selepas corner sane... cilok sini... sambil masing2 tunjuk lagak macam tau jalan... Akhirnye nampak Signboard sungai besi... yeayyyy!!!! Tapi kene U turn lagi... Selambe je Apai U turn... Habis U turn je dua2 jadi sasau sebab xde da signboard tulis Sungai Besi... Ade Flyover bagai... Tapi signboard tak de... Ikot bawah aje laa... Haa!!!! Ade lagi satu signboard Sungai besi! Hoyeahhh!! Apai trus belok pastu kitorang jerit lagi..."SIOTTTT!!! NII JALAN KITA U TURN TADI LA SENGAALLLL!!! BODDOOO!!!!" Kene la U turn lagi skali kerana kebongokkan signboard kat K.L... tapi kali ni ikot fly over... Pastu kitorang nampak UPNM.. hahahaha... UPNM tu kat Kem Sungai Besi laa... Long story short... KItorang berjaya!!!! Sampai je kat dalam Kem Sungai Besi je trus aku nangis terharu... Suara da xde...Siap Histeria korang tau x?? Nak sampai kat Sungai besi dari Rembau yang sepatutnye xsampai sejam tu boleh lak kene sampai 2 jam lbih... Kalau ikot highway tu da sampai Perak da kot... Sengal sungguh.. Aku debik Apai sebab die bengong.. Apai debik aku sebab aku bengong... Bengong... Tapi tu baru nak pergi event kt Sungai Besi... Malam tu pulak ade Futsal kat Ampang... Haaa!! Tu pun cerite bengong gak tu... Huhuhuhu... Tungguuuu!!!

Kalau suke boleh like..Kuang3

Friday, December 17, 2010

Nak try bawak ferrari/meserati/brabus??

Korang boleh dapat peluang untuk bawak keta Ferrari, Maserati atau Brabus..pastuh ade pulak wang tunai  RM1,000 tunai..
Panduan utk masuk acara ni..
mule2.. pakai baju warne kuning...
pastu sediakan lesen-P...iyea... lesen yang ade tulis P... merah P tu... pastu amek kamera... tangkap gamba korang dengan gamba ni kat komputer korang... pegang lesen P pastu... Smillleeee!! Kechak... Contohnye camni.. kalau boleh... lagi cun... pastu anta kat sini...

Pada yang xde lesen P atau lesen P da tuka jadi full... carik kengkawan yang ade P... Pemenang ade plus 1 so korang pun ade la peluang nak join masuk keta... Gud luck!!!

lupe plak... pertandingan berakhir pada 19th December 2010...copek2

Sementara Boleh

"Ahahahaha...Akak ni!!" terdengar gelak ketawa Adib bila diusik akaknya... Seronok bermain petang2 begini.. Rutin hariannya mmg xbanyak beza... Paginya pergi ke sekolah.. Balik dari sekolah terus pergi mengaji.. Lepas mengaji terus bermain.. Kadang2 xsempat ditukar bajunya.. Itu yang selalu membangkitkan kemarahan ibunya.. Selalu ditegur.. Sesekali dirotan manja untuk mengajar.. Adat budak2.. Mereka nakal... Tetapi kadang2 perlu diajar.. Diherdik... Supaya tidak terlalu manja dan pijak kepala.. Begitu lah didikan orang2 tua zaman dahulu.. Sayang anak ditangan kan.. Petang itu tak ada bezanya dari petang-petang sebelumnya.. Tersenyum Puan Salmah melihat gelagat anak-anaknya... senang hati melihat mereka boleh bermain bersama.. Semuanya menunggu kepulangan ketua rumah.. Pak Samad..

Vrooom.... terdengar ngauman kereta Mazda 303 milik Pak Samad.. "yeayea... Abah balik..." jerit riang Adib dan kakaknya yang terus berlari ke muka pintu sambil tersenyum lebar...Hilang senyuman di wajah comel mereka  dan hajat mereka untuk memeluk Ayah mereka yang tersayang tak kesampaian apabila muka Pak Samad merah padam.. Matanya jelas menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena.. Lagak seperti mahu mengamuk melepaskan marah.. Dijeling mata anak-anaknya sambil bersuara... "Mana buku sekolah korang hah!! Korang ni main je tau!!"... "Pergi ambik buku sekolah kesini!! Abah nak tengok korang buat keje ke tak.." Arahan Pak Samad terus ditunaikan unutk mengelakkan dari perkara yang tak diingini berlaku.. Adib membawa beg sekolahnya... "CEPAT!!!" tengking Pak Samad kepada anaknya itu.. Puan Salmah tau ada perkara yang tidak kena... tetapi hanya mampu melihat tak bersuara..

Setiap muka surat buku sekolah Adib dan kakanya ditatap..Ditenung.. Ada ruangan kosong di buku Adib.. "Ni ape yang ko buat ni??? Apsal xbuat kerja cikgu bagi ni!! Pemalas!!" Amarah Pak Samad dah sampai ke kemuncak..."Kau tunggu sini!! Biar abah ajar!! Duduk!!" Herdik Pak Samad membuatkan Adib kaku.. Pak Samad bangun smbil tangannya ligat membuka talipinggang kulit yang melilit pinggangnya.. Adib masih kaku walaupun dapat membayangkan nasibnya... Pak Samad selalu marah-marah tetapi harini tidak seperti selalu...Zaaapppp!!! Tali pinggang hitam itu singgah dibahu kanan tubuh kecil itu. "Auuu.." keluh Adib.."Pemalas!!Ape nak jadik dengan ko ni hah!!" Umpama tiada lagi perasaan kasihan Pak Samad terus melibas bbadan Adib... Kali ini libasan itu hinggap di lengan.."Abaaahhhh!!!! Ampuuunnn abah.. Adib janji Adib xbuat lagi.... Abaahhh!!!" rintih anak kecil itu berulang kali... Air mata bercucuran... Kakak dan Puan Salmah terdiam... Hanya tangisan mengiringi tindakan Pak Samad... "Haaa!!! Nak jadi pemalas sangat.. ni abah aja macam mana nak jadi elok!!".. Adib lemah terbaring... Hanya sendu dan sebutan ampun bermain dibibir..."Abah... Adib mintak maaf... tolong jangan buat Adib macam ni.. tolong abah... tolong mak... Sakit ni abah" Tersekat-sekat suara Adib meminta simpati... Belakang bajunya penuh kesan hitam bercampur merah..Kesan talipinggang dan darah bersatu.. Lengannya penuh kesan lebam.. Adib lesu.. Hanya tangis yg kedengaran... Puan Salmah tak lagi dapat bersabar melihat keadaan anaknya itu.. Dipeluknya lengan Pak Samad.. "Abang... Kenapa ni... Nak bunuh anak ke??!!" Soal Puan Salmah berulangkali berselang tangis sendu. Hati ibu mana yang tak remuk melihat anak longlai dihambat seperti haiwan.. Puan Salmah tekad untuk tidak melepaskan tangan suaminya itu..

Praapp.. Adib merenung Pak Samad. Tetapi kali ini hatinya lega. Tali pinggang telah dilepaskan. perlahan-lahan diensot badannya untuk melarikan diri. Sakit tak lagi dihiraukan. Asalkan dirinya dapat lari. Pak Samad tak lagi kelihatan diruang tamu. Hilang kelibatnya dibalik langsir bilik tidur. Puan Salmah perlahan-lahan memeluk Adib.." Sayang.. Maafkan abah ye sayang.. Nanti mak cakap dengan abah ye sayang." pujuk Puan Salmah sambil mengesat air mata Adib. Air mata nya dibiar jatuh kepipi. Jauh di sudut hati anak kecil itu menyimpan dendam dan marah. Kenapa abah layan Adib macam ni??? Abah dah tak sayang Adib ke?? Abah dah taknak Adib ke? Kenapa abahh? soalan yang diiringi tangisan tatkala badannya yang longlai diangkat Puan Salmah. Dibaringkan sayangnya itu di atas katil dibilik kecil milik Adib. Hatinya risau dan marah dengan perbuatan suaminya. Nekad hatinya untuk menegur perbuatan suaminya itu. "Adib tidur dulu ye.. " diusap kepala anak lelakinya itu. Kakak masih diam membisu di ruang tamu. Terlalu terkejut dengan apa yang berlaku. Pantas langkah Puan Salmah masuk ke bilik utama.

"Abang.. Abang kenapa? Tak sayang anak ke? Abang xpatut buat Adib macam tu.." Puan Salmah menegur tetapi berhemah. Teguran lembut isterinya itu menusuk kalbunya. Hati Pak Samad menangis. menyesal. Masalah pejabat telah menyebabkan dia hilang pertimbangan. "Ya Allah.. Ape aku dah buat ni.."sesal Pak Samad.. Waktu maghrib yang selalunya dilakukan berjemaah tidak dilakukan hari itu.. Adib masih lembik. Hati Pak Samad meronta-ronta untuk pergi melihat keadaan Adib. Puan Salmah yang seolah-olah mengerti isi hatinya menghulurkan minyak gamat.. Lantas disambut dan langkah sayu diatur untuk ke bilik Adib.. Lampu dibiarkan tidak terpasang untuk tidak mengejutkan Adib.. Tatkala terpandang Adib yang tidur meniarap kerana pedih yang tak tertahan. Air mata Pak Samad tak lagi dapat ditahan. perlahan langkah diatur. terduduk Pak Samad apabila terasa garisan2 dibelakang badan Adib. Kejam sungguh dirasakan. "Adibb.. Aa.. Adibb" trsekat-sekat suara Pak Samad memanggil anaknya.." Abah mintak maaf... Abah mintak maaf.." laju air matanya mengalir sewaktu minyak gamat disapukan pada luka2 di bdan Adib.. Adib yang tak dapat tidur dari tadi menahan diri dari menangis tersedu.. Rintih abah yang meminta maaf lantas menyejukkan hatinya.. Sisa2 dendam padam.. Sisa2 marah hilang.. Adib ingin memeluk ayahnya ketika itu. tetapi hasrat hati ditahan tak tahu kenapa.. "Adib.. Abah betul2 mintak maaf.. Abah janji tak buat Adib macam tu lagi" Pak Samad mencium dahi anaknya sebelum berlalu meninggalkan Adib.. Sebak hatinya masih belum pulih.. Begitu juga hati Adib bila mendengar rintihan ayah yang disayangi..

"Adib.." teguran itu menyentap lamunan Adib... "Jom ke masjid." ajak adiknya, Jali. Air mata dikesat laju supaya adiknya tak perasan.. Takbir raya itu mengingatkan Adib kepada peristiwa-peristiwa silam... Terkenang arwah ayah yang telah lama meninggalkan mereka sekeluarga. "Abah... Adib nak abah sentiasa tahu yang Adib tak pernah marahkan abah. Adib sayangkan abah. Adib akan sentiasa sayangkan abah." Adib bermonolog sendiri.. Sayu hatinya bila mengenangkan abahnya yang telah pergi.. Mungkin ayah nampak kasar, tapi Adib tahu yang abahnya tidak pernah membenci..sekadar untuk mengajar. mungkin sesekali terlebih bicara dan cara.. Tapi kita manusia.. Tak pernah lari dari kesilapan. Walaupun dah 12 tahun abah yang dikasihi meninggal dunia.. tapi masih segar ingatannya kepada abah. Sesegar rasa cinta dan kasih kepada abah. Hanya tangan dapat ditadah untuk kesejahteraannya disana.. Tiada lagi peluk cium untuk abah. Kalaulah dapat dizahirkan betapa inginya hati ini melihat dan memeluk abah kembali. Pasti menangis seluruh isi alam. Tangisi nasib anak muda ini..

p.s: moral of the story.. sayangi selagi boleh.. jangan simpan dalam hati.. suatu hari nanti anda akan bersyukur kerana dianugerahkan bapa sebegitu.. Tak terbanding pengorbanan ayah dengan kesilapan kecil seorang manusia. Teruskan menyayangi dan mencintai keluargamu. :)
nama-nama diatas tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia.

Thursday, December 16, 2010

Berita Baik untuk Mane yang mengidam iPhone4

Inginkan iPhone 4, iPod Touch dan banyak lagi hadiah2 lain yang pergh??!!! Join la Pertandingan “The Commentables” Cadbury sekarang.. Klau nak join senang aje.. korang gi kat sini.. pastu tekan 'like' dulu... pastu daftar untuk masuk pertandingan tu deangan mengisi maklumat peribadi... yela..cane diorang nak contact klau xbgi kan?? xpun letak je name aku.. pastu korang jawab... =P Korang dikehendaki untuk cipta skrip terbaik sekreatif mungkin untuk men'link'kan skrip tu ngan cerita yang dorang suh korang 'link'kan... faham x?? kalau xpaham ke ade soalan ke.. korang gi je lah sini..

Hadiah yg ditawarkan kalau buat skrip..
Tompek pertamo@first prize x 5 – Apple iPhone 4(yg ni yg ramai nak nih)
Tompek ko-duo@second prize x 5 – Apple iPod Touch
Tompek ko-tigo@Third Prize x 5 – Golden Half Camera
Hadiah Sesagu hati@Consolation Prize x 15 – 2 GSC Movie Voucher
Kalau mengundi:
Tompek pertamo@first prize x 5 – Apple iPod Shuffle
Tompek ko-duo@second prize x 5 – Ultra Slim & Wide Camera
Tompek ko-tigo@Third Prize x 5 – RM50 Starbucks Voucher
Hadiah Sesagu hati@Consolation Prize x 15 – RM20 McDonald’s Voucher

Copek2 kalau nak monang... Pertandingan berakhir pada : 26th Jan. 2011

PPL(Pay Per Lead)..Ape yang korang tau??

Amende PPL@pay per lead nih?? Pay Per Lead (PPL) cabang2 dalam Pemasaran Affiliate gak.. Kite dibayar berdasarkan jumlah lead yg kite dapat.. lead kat sini bermaksud email...
Anda menyebarkan / mempromosikan laporan @ ebook free/Video / Audio /software/risalah di internet, anda akan mendapat komisyen. Ada orang download hasil promosi anda, anda dapat duit. Ini adalah yang paling mudah.
Konsepnya… Orang download melalui link affiliate korang, korang akan dapat dibayar oleh pemilik produk promosi! Senang kan?? dak kecik pun bleh buat camni..
Kalau nak tau lagi lanjut.. Check laa kat sini...


Tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia?? Tanye Dr.HM Tuah... kuangg3...

Wednesday, December 15, 2010

Den Da kono dahhh..

 Den da kono tag da.. Den baco da duo haghi lewat.. maap la yo.. Ponek.. Baghu balik..

Terima kasih la kek Cik Kuntum(http://cik-kuntum.blogspot.com/).. Den cubo wat yg terbaik yo...

1. Adakah anda rasa anda HOT..
Kengkadang tu ghaso yo an..

2.Update wallpaper yg anda guna sekarang
walpaper yang original dari template 'travel'...

3. Cerita Pasal gambar ni..
Ceritanya begini... gambar tersebut mengetengahhkan gambar dinding umah Poh bedah yo.. betapa simplenye dingding yang ade gamba,lampu n tv... kerusi,mesinbasuh n aircond tarak!!

4. Kali Terakhir mkn pizza..
Kelmarin...my mum bawak balik kerana rakannya membelanjai beliau lalu tidak terhabiskn maka kami yg memakaninya..

5.Lagu Terakhir anda dengar..
Amboi... soalan cam den da mati lak.. hmmm... Bruno Marikh.. Sama Seperti Kamu Sekarang(just the way u r)

6. Apa yg anda buat selain dr selesaikan Tag ini..
Hantuk pale kt dinding sebab tgh pening pale... smbil tangan membalas mesej dari rakan2 di hp.. sambil telinga disumbat dengan earphone(padahal xpasang lagu pun)

7. Selain nama sendiri anda di panggil nama apa?
Mi,Choki,UdangM,Pakngah,Shamito,Shamimi,shahmonster...

8. Tag lg 5 orang...
Kaminakueh
Zulaikha Nurdin
Tuan Din
onelove1nie
Nafysha Masry

9. Siapa org No 1 dgn anda?
Kawan den.. kek utmkl... Bawak satria itam.. dio ni suko bona baco buku..

10. katakan sesuatu pada org no 5
Hye...slamat berkenlan.. :)

11. No 3 ada hubungan dgn sape?
Tuan Din da kawen.. Jgan kacau haa...

12. Bagaimana plk dgn no 2?
Chap.. pelajar wanita UTMKL yang pertama aku kenal.. bleh dapat award tu.. die pun mungkin da ade sesorang dihatinya... Kot..

13.Kata2 cinta pd org no 4..
there's nothing else i could give other than my love n my attention... if u ask 4 more.. ill ask u to leave(sambil mengilai2)

14. Berikan 4 fakta yg anda tahu tentang org yg anda tag
Dorang manusia
Penduduk Malaysia
Ade blog sindrik
Dorang P-Pals...

selesai suda mengedit TAG haku nih.. trime kasih yg membaca.. Truskan amaln tag menetag ni... out dulu... mata da lebam cam bru pas gado..

Monday, December 13, 2010

Akkkuuu chuuuakkk tahap ppeeerRRGHH!!

huh huh.. letihnye event semalam.. event ape?? t aku cite.. ni cite pasal bende yang mencuakkan ni!!! aku dari haritu aku xsedap ati... senarai tampal aku tetiba ade satu subjek yang D... kepala hotak die berjambul... aku nak grad ni... ngengada plak microP ni nak D... Silap2 aku kena amek ujian khas(ujian utk budak2 nak grad tapi xlepas 1 subjek)..gile ape aku nak pegang buku tu balik... plus... AKU MANE ADE BUKU!!!! aku macam xcaye je D... lapan blas kali aku tengok,... SAME AJE!! tengok dpan2 pun D... tengok dari tepi pun D... tngok dri celah kangkang pun D... HAADDOOOYAAAIII... Aku gi event pun dengan semangat yang hilang... Aku da mereng... Haram jadah btul.. kenapa?? KENAPAAA!!!!! da la nak gi event tu boleh sesat timur... tennsen aku.. dlam keta lagi aku da melalak2 sampai ilang suara disebabkann kemerengan yg melampau.. mane yang tau pasal microP tu tau la subjek hape ke jadah tu.. yang xtau tu.. microP ni short form utk microprocessor... Ade gak microC.. tp yg tu aku blajo fundamental die je... Dalam microP ni banyak cite pasal keluarga 8051.. kalau Allahyarham P.Ramlee nye cite kluarga 69 da tunggang terbalik... microP ni lapan kali tunggang terbalik... itu pun sebab aku blaja last minute.. hahahaha... Kalau lah........ Argghhh... waktu tengok result tu aku rase cam nak bagi stone cold stunner+tombstone+german suplex+SmackDown yg len dah kat die... bagi yang nak grad... ni laa worst nigtmare.... lawak yang paling seram... cerita yang lagi seram dari 2 alam.. pecah punggung punye... hari ni... Aku balik dari event... penat mengembara... aku tekan laman web plajar utmkl... masukkan id...........kluar home page... tekan plak senarai tampal(sambil gigil2 n gigit lidah)..tangan lagi seblah da ready nak karate sreen incase tekanan persaan yang melampau... pufff... tumpah ke ladang gandum... aku scroll plahan2 ke barisan yang bertulis microprocessor... mengalihkan pandangan kearah gred dengan kelajuan 1k/jam... kluarlah huruf...











PPEEEERRGGGHHH!!!!C+ la weyh!!!! mampus pi la sape yang baca gred aku pastu cakap hekeleh... C+ da bangga... Aku nye gred... suke hati aku laa... kalau xpuas hati kite race... yang penting aku rase chuakkebebeh.. chuak tahap dewa... the most chuakest thing dalam seminggu... CHUAKS TAHAP PEERRGHHH!!!! tp da xperlu cuak2 lagi.. Yipppaadeeeyyy!!! Haku made it..

huahahaha.. aku da macam org ngantuk dosorong grenade da... aku nak chow... thanks 4 reading... korang chuak x??? kalau cuak tutup computer... tido... chow2... t kte jmpe lagi... cte pasal event.. cte tu panjang sngt... n aku da...ng..annntt...ukkkZZzzzzZZZzzZZZz

Sunday, December 12, 2010

Ade ape Pakcik??!!

Pada suatu hari.. seorang peniaga roti menjalankan rutin seharian seperti biasa... Memerah keringat untuk mrncari rezeki... Vrooommmmm... motonya di'press' supaya yang xdpt melihat dia akan mendengar bunyi enjin twin turbo nya... ditambah pula bunyi loceng sekolah untuk menarik perhatian... kring2...kring2...
Sedang pakcik roti tu berkayuh... tibe2 sebuah kereta evo 10 dari arah blakang tak dapat kawal keretanya lalu bergesel dengan moto pakcik roti... panik dengan keadaan tu.. Pemandu kereta trus blah... Kes langgar lari la nih... Pakciik roti tu terbabas masuk ke parit tepi jalan... Kecederan nya agak parah.. Seorang polis peronda kebetulan berada disitu... parking n trus lari kat pakcik tu..

Polis : Pakcik...Ohh... Pakcik..(sambil menampar pakcik roti untuk mengelakkan pakcik tu tido)..Pakcik.. Ada ape pakcik??(dengan nada kesian)

Dengan kepala yang berlumuran darah.. Pakcik roti tu bercakap dengan tersekat2..

Pakcik roti : aa... aaade roootii.. kejuu... aaa... adee rootiii cookklaatt...

Polis : &^%$^&**...Semperit betul...

Moral of the story...Kalau peniaga roti eksiden... jgn tanye die 'ade ape'... tanye die 'macam mane jadi camni'.. kuang3... baca sambil bayangkan muke pakcik tu tgh darah2 n cakap camtu..

Friday, December 10, 2010

Panglima Vila Pn.Noi


                Sejuknye angin malam. Sebijik bintang pun tarak. Macam cerah je harapan nak ujan malam ni... sojuk eh lak ai... monyongat.. Dek sobab suko bona lepak kek lua ghumah malam-malam. se lepak laie kek lua.(Asal loghat negeri lak?Cett.. 2ka2) Selambe je aku bertarung ngan nyamuk2 untuk rebut kawasan. Kalau da duduk kampung ni mmg camni la pe'el aku. Duk luar je keje. Nak kluar jenjalan mmg haram r… Aku kekurangan member kt cni.. Kalau lepak pun lepak kt maple. Memalam kalau dapat kopi tarik… mmg pergh… kalau ade kawan… lagi x hingat.. Berborak sampai ke pagi.. Maple pun tensen sbb nak tutup xleh… Lantak ko la… Aku pelanggan.. *wink2*
“eh mak kau come” terus terpachull sebab ade bebulu2 kat kaki… Ade kuku lak tu… Menakutkan… Terkejut mak(sambil wat gaya nyah).. "Hish.. Alvin ni.. buat terperanjat nyah je” cakap sensorang sambil lap kaki kat kucing putih yang melentok manja mintak sepak. Memang cm2 stylenya. Alvin seekor kucing yg manje mintak sepak. Tp yang bestnye kalau aku kuar rumah… gi jenjalan kt mane pun dia ikot.. Eh die ni… tergesel2..tersondol2.. pantang nampak org kuar pintu.. mengekor je..yela.. xkan mengaki plak… kuang aja bunyiknye… Aku duduk die duk seblah… aku gi sungai dia follow… aku terjun sungai dia terjun sungai(yg ni tipu).. Tp masalhnye ble aku jalan kemain lg die nak lead… pastu stop… nak jalan je die menggesel… nk jalan pun payah…”Meoooww" Alvin bersuara sambil wat muke chumelz nk attention.. senyum je aku perhati telatah kucing putih aku ni. Manje2 si putih ni pun selama ini Alvin hebat dan tangkas setangkas pamungkas menangkap si pengacau di rumah pusaka arwah wan aku nihh. Kadang-kadang digonggong ular sepanjang sedepa kt mulut,pastu die wat talipinggang(yg ni pun tipu yg ular td je btul).  Waktu len pulak sengaja kejar ayam-ayam Wan Bedah(bukan nama sebenar) yang selalu membuat onar di kawasan rumah aku nih. Aku biar kan aje… Lantak korang la… Kadang2 siap aku cheer utk dorang kejar n makan ayam2 tu.. Padan muka.. Selamba je tinggalkan jajan diorang kat cni.. Kalau bleh makan xpe gak.. ni busuk je lebeh.. Pernah sekali mak terkejut bila ade bangkai ayam kat depan pintu rumah. Kalau aku nak halau t jiran ku akan menjerit..”Apo dihalau ayam-ayam wan tuu… Bia an yo..” cett… lagi best bila ayam dia bertelur kat umah aku.. “ekau ado nampak ko ayam induk(mak aku panggil wan ni induk) ??” tanya wan kpada Puan Noi(my mum).Purrr…purrr…sambil pura2 panggil ayam yang len suh attack umah aku.. Bile die prasan je ayam dia bertelur kt blakang umah… trus dia bersyair.. “bia an yo ayam wan tu kek situ.. Jngan dihalau an..” aku tengok kiri kanan macam kawasan umah aku… tp die lak bagi arahan… (@_@) aku n mak aku konpius…. Tp lantak lah… Aku seronok berjalan kesungai sambil ditemani Alvin. Rasa cam jalan ngan awek…perghhh…

 "Angah.. bawak Cici ni keluar.."laung adik den dri dalam umah. "Adoi..pintu rumah lupa ditutup dong..patut la laju saja Cici ni masuk" ngomel aku seperti mak nenek. Alvin geleng kepala tgk abg dia(yg ni pun temberang)
"Cici!! Heyyy..."aku bertempik.. Cici cm tau2 je suara halilintar tgh menyuruhnya keluar, pantas menyusup di celah-celah kerusi dan terus keluar. “Mmg pergh la prangai ko nih..”.. Cici just chill n duduk bersebelahan dengan Alvin. Merenung garang ke arahku. "Cett... ingat aku takut.. jom la settle klau brani".. Cici hanya dibenarkan duduk didalam untuk memburu tikus aje. Iyea. Tikus..T+I+K+U+S.. Pemburu tikus no.1 divilla serba nan indah ni panglima garang yang bernama Cici lah. Suaranya garau dan badan penuh parut. Kucing paling seniorla kate kan... Abg kepada Alvin..
 Cici pemalu(lah sangat) dan selalu menyorok jika terlalu ramai orang yang tak dikenali.. Tapi malu die tu just kat umah je.. Keluar je rumah.. trus jd romeo.. Hari-hari keluar ngan awek. Aku pun xde awek. Tensen je aku tengok pe'el panglima-panglima aku ni.. Sofa yang mak letak kat depan rumah pun dah jadi tilam utk dorang. Penuh kesan cakar… Koyak rabak dibuatnya. Aku perasan yang kucing-kucing aku ni meminta2 snek. Kucing pun pandai mintak snek... Ini dibuktikan dengan perangai Cici yang manja terlebih… Cici ni memang kalau lapar je manja lebih… golek-golek... mengiaw-ngiaw… Tapi muka 'maintain' garang… xreti lansung nak wat muke puss in boots.. Kecewa(T_____T).. Untuk membuktikan aku yang hensem bergaya ni pemurah… trus dicapai makanan kucing… Bunyi terhasil oleh hentaman makanan kucing didalam plastik dengan dinding plastik… bunyi yang terhasil tersebar melaui medium angin…. Baru nak tuang dlm bekas… Kliinnnggg…kllliiinnnggg… Bunyik loceng… Cett.. Da sampai da adek bongsu ni… Kecik… Kecik mmg manje… Ko buat la ape pun.. dia xkan mrengek… klau merengek pun sket je… Sambil menatap mataku… hidungnya kembang kempis… “bau makanan la tuh..” Da cukup ahli panglima villa Puan Noi… Aku punn tuang… Zraaassss… Settle… Kecik terkam dulu… Yng kecik ni ngan kitorng manje… ngan abang cam haram.. Dia kena makan dulu.. yang len tunggu lebih2.. Cici pun macam nk makan skali.. nak tunjuk kemesraan… Hulur je kpala masuk dlam bkas makanan… Kecik da ngomel2 sambil ltak tgn atas kpala Cici(yang ni btui)… Kuang aja btul.. klau aku ni.. da flying kick da… Naseb bek bukan adek aku.. Da kenyang… yang lain pun taram makanan tu… yang kecik duk tonggang air… Kecik ni pemalas… Comel n manje je kelebihan die… Lagi satu dia ni kak nam… Ape Alvin buat… sume dia nk tau… sume dia nak ikot… Plastik btul… Kucing plg last makan mestilah Alvin.. Dia sabar jenisnya… Ape-ape la korang… Asal xde yang gigit leher ke, tikam dda ke… aku xkesah.. Dorang lah Panglima villa Pn Noi… Teman aku… Tempat aku meluahkan perasaan.. Tempat aku hilangkan rasa bosan..



Ni panglima Cici..
garang x i?*wink2*
Ni kecik.. Dia sekor je ade gelang leher..


Persatuan Panglima2 Pn. Noi

Aku da kate da... die mesti ikot...

buat2 merajuk ajak aku balik umah... time ni kt sungai

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...