Wednesday, February 27, 2013

Haaahhh?? 2 tahun da??

Pejam celik... Pejam celik.. Pejam.. Naseb baik celik balik.. Last post July 2011.. Gile hape lepas 2 tahun baru update.. Ape-ape pun.. Dah jadi dah pun.. Org kampung cakap "Better late than never".. Antara tanda-tanda kiamat dekat laa ni.. Masa berlalu terlalu pantas.. Rasa macam baru lagi tinggalkan blogging.. Waktu dulu alasan x update adalah ketiadaan internet.. tapi ade internet pun same.. Hampas kelapa semua ini.. Orang kurang bijak(tak mau cakap bodo) cari alasan, Orang bijak cari penyelesaian... Saya yang tengah2.. Kadang2 tu cari penyelesaian.. pastu cari alasan untuk tak guna penyelesaian tu.. Nak cerita kat kawan2.. Bukan semuanya faham pun masalah yang kita hadapi.. Blogging aje laa.. Saling tak mengenali.. Tapi saling bantu membantu ye x??

Stat harini.. Aku luahkan kat korang.. tapi korang jangan gtau sape2.. Shhhhh... Keh3...

Tuesday, July 5, 2011

Yea pakcik.. Saya memang penyangak... pat tu..

Skali yang keluar dari keta tu bapak dia da..(pada yang pelik tetiba aku stat cerita camni.. sila rujuk pat 1 wan..) Keluar2 je buat muke menggelabah tahap cipan terpijak semut api.. " Ni kenapa ni?? Ape korang da buat ngan anak aku ni??!!" Pakcik ni cuak ingat kitorang nak ape2 kan anak dia.. Cis n cheese.. Ingat kitorang boleh buat ape ngan anak pakcik ni?? Nak culik cam x muat moto lak nak sumbat.. Kalau nak rogol.. cam baik aku terjun bangunan je daripada buat camtu kat anak dia.. Pastu dia ternampak keta anak dia becalar balar plus side mirror terkulai dengan megahnye... Trus attack member aku dengan suara yang tegas. " haa.. Ni macam mane ko bleh accident ni?!" disambung dengan sekali napas "Ni camne ni?? Ko bayar.. Aku x kire ko bayar gak.." Pastu dengan sekali napas gak.. " Aku x kire.. Aku kenal sangat korang ni.. Penyangak!! Orang melayu mmg macam ni! Aku x caye orang melayu.. Ko x payah laa nak tipu aku.." Aku yang cool dari tadi terus tersenyum geram.. Sumpah kalau bukan sebab aku hormat pakcik tu da berumur... Aku da taburkan gigi dia kat lantai.. Aku da pijak muke dia.. Tapi cam aku cakap sebelum ni.. Walau macam mane marah pun.. Bahasa aku jaga.. Senyum masih kat bibir.. Pakcik tu trus push kawan aku nak suh dia bayar..Kawan aku yang tengah blank terus je kata "ye laa.. Saya bayar laa ni..." pastu pakcik tu cakap " Jom3.. Kite pegi pusat produa terdekat.. Jom" da macam promosi kereta produa lak pakcik ni.. "Pakcik.. Saya tau saya ni penyangak.. Pakcik rilek aje.. Kawan saya da kate nak settlekan.. pakcik xpayah laa nak cakap macam ni.." Pastu pakcik tu trus tarik tangan member aku mintak kunci moto laa.. Ape laa.. helmet.. Pastu nak arah2 aku masuk keta.. "ko ngan ko naik keta cepat!" Eh3.. Pakcik ni.. Bapak aku pun xpnah cakap camtu... Paling hebat pun dia smack je aku n aku trus pandai2 masuk keta... "Yang pakcik nak suh saye masuk keta apahal plak!?" Pakcik tu pandang x puas ati je ngan aku... Aku yang penyangak ni memang ready je nak tapak dahi pakcik ni.. Orang slalu berpesan... Jangan kita memulakan pergaduhan dan lepaskan penumbuk pertama... Sbb once dia touch n aku serang.. Aku da dikira mempertahankan diri.. N dengan pastinya aku akan selamat.. So aku hold niat aku.. Pakcik tu usha slack je... Aku senyum nganjing.. padan muke ko.. Pastu dia tanye plak hubungan aku ngan member aku.. Aishh pakcik ni.. Kejap nak jadi polis.. Kejap nak jadi pegawai jabatan agama islam.. Lantak ko la.. Malas aku nak jawab.. Kami masih terus merenung muka masing2 n jelas nyata pakcik tu tensen dengan kekurang ajaran penyangak2 macam kami.. Aku da mals nak tengok pakcik tu.. Aku suh member aku lagi sorang follo nek moto.. Follow gi tempat produa tu takut member aku yang eksiden tu kene tiaw ke kan.. Tapi alangkah cilanatnye apabila dia patah balik sbb x sempat kejar pakcik tu.. Aiyak3... Nak buat cane.. Aku laa yang gi sane.. Dengan x tau jalan.. Main redah je.. Naseb bek jumpe.. Kot tetiba exit seremban kang memang aku balik rembau terus ni.. Sampai2 je pakcik tu kluar.. Naseb bek da elok gaye cakapnye tu.. Dia mintak 385 ringgit on the spot toto.. Ptuih.. Member aku yang eksiden ni da tepuk dahi kawan2 da sebab dia mane ade duit.. Duit dalam bank x cukup nak bayar... Parah2.. maka kami berkongsi dan bersatu padu membayar duit side mirror tu... Aku nganjing kat pakcik tu.." kejap yea pakcik... Saya memang penyangak jadi saya nak gi kluarkan duit".. trus aku chow gi kuar duit.. Pastu pegawai perodua tu kluar n check keta.. Dia tengok pulak kesan kemik kat body.. Boleh pulak dia buat lawak sarkis dengan berkata " laa... ingatkan side mirror aje.. ni sume kire lain ni cik.." Hahahaha... Rase riang ria cuti sekolah terus bile dia cakap macam tu... "lepas dia kira2 dia kate.. ni sume dalam 7 ratus je" HAA!!!! Ape bang.. Ulang lagi sekali?? 7 ratus?!! kitorang da menari2 kerisauan tapi pakcik tu rilek je... Pakcik tu cakap..," haa.. ok laa tu,.. nak buat cane.." Mmg rase nak flying kick tengkuk dia wehh.. Kawan aku da semput da pk pasal duit.. Sorry laa geng.. den pun da pokai.. Aku cume boleh tolong bawak dia gi tempat eksiden balik je.. Lebih dari tu Den xmampu doh.. Puas aku memikir nape budak ni x report polis... Aku pun jam kenapa laa aku x bawak dorang gi balai polis.. Haishh.. Ni pakcik penyangak tu punya pasal laa..


Siyes aku terkejut adab pakcik tu bercakap.. Kalau aku btul2 penyangak.. Mmg aku da tikam da kasi chalo.. Tapi aku bukan.. Aku ulangi kami bukan penyangak pakcik.. Kalau penyangak kami x jaga bahasa kami depan pakcik.. Kalau kami penyangak.. Da pecah da muke pakcik kami kerjakan.. Iyea kami salah.. Tapi cakap elok2.. Kite orang melayu.. N Kawan2.. Kalau korang eksiden.. korang rase korang yang salah ke korang x salah ke.. Buat report polis... kalau dia pakse gak suh bayar.. Ko pun bertegas nak buat report polis... Malaysia ade undang2 bro.. Insyaallah Ok.. Mata aku da layu da.. Orang suh buat keje aku menaip natang ni.. K r.. Chow dulu.. ngantuks.. Trimas r sape yang bace post2 ngarut aku ni..

Sunday, July 3, 2011

Yea pakcik.. Saya memang penyangak...

Dalam riang2 gembira kitorang lepak2.. Jalan2... Member aku yang bijak pandai ni dengan yakin dia terlelap atas moto.. Aku x pasti tujuan dia sama ada untuk tambahkan extra skill and highest achievement dlm resume or memang x sengaja terlelap... Aku re-phrase ayat dia.. " aku terlelap dowh... Aku memang slalu terlelap sbb tu aku slalu bwak moto lane tengah sket sbb kalau aku terlelap sempat r aku nak terjaga n elak divider".. Yeap.. Mmg ko elak divider bro.. Tapi yang ko gi langgar keta orang tu kenape?? Aku bukan x kesian... Sape yang x kesian tengok member terpelanting depan mata kan?? Tapi da tau ko letih cam budak2 baru pas main polis entri 18 round dalam masa stengah jam... x payah laa nak lepak.. kalau nak lepak pun naik moto ngan aku... even moto penuh aku sanggup pikul letak kat bahu ni haa... kan da tak pasal2 terlanggar keta orang.. Tips untuk pembaca blog aku(kalau ada).. Dont sleep and drive bak kata orang kampung aku.. Haishh.. Bile dengar huraian dan pembentangan hujah "kenapa aku eksiden" by member aku tu ade gak r rase cam nak sekeh2 pakai tumit.. Tapi nak buat cane.. Bende da jadik.. Let bygone b bygone(orang kampung aku gak cakap ni.. Dorang mmg prangai camtu.. Ske skipping london).. Ok.. Pakcik sambung.. Sebaik sahaja moto kawan aku tersadai di atas jalan raya... sekonyong2(atau dengan segera) aku brek kecemasan sbb aku follow pun cam agak nak rapat gak kan.. Da brek tu aku trus parking melintang sbb k.l kan aku yang pegang... Erm.. I mean.. aku nak block orang lain dari terlanggar moto member aku... Sambil2 tu aku jeling kat akak(kot) yang duk dalam kereta myvi ijau pucuk pisang tu.. Muke dia.. Sumpah cakap beb... Sangat mengerikan.. Nak kate eksiden remuk muke tu cam tipu laa sbb langgat tepi je.. tapi muke dia mmg gaban r.. Dengan masam+bengis+serabai rambut... Trus tetiba rase nak libas.. Tapi bile pk2 balik.. Mmg patut pun muke camtu sbb kawan aku baru lepas patahkan side mirror plus kemik+kedutkan kulit dia.. imean keta dia... So aku terima aje.. Yang lawaknye dia buat muke bengis giler2 babun nye... yang member aku ni duk belek2 set.. tengok2 luka... lansung xpandang muke dia lansung.. x hargai lansung dia buat muke bengis seperti muke cipan yang makanannye dicuri.. Sebab aku kesian.. Aku pun dengan ikhlas cakap.. "weyh.. Ko gi r settle dlu ngan akak tu.." Selepas itu.. barulah member aku toleh ke arah keta tu.. Tapi malangnye owner da kuar sbb x tahan duk dalam keta n xde orang pandang... or mayb sbb muke dia da cramp sbb bengis yang terlampau.. Kluar2 trus tanye sebab musabab member aku ni langgar.. Dengan sekonyong2nya(atau dengan segera tanpa berfikir sejengkal dua..) "Akak rilek laa... Saya bukan sengaja.. Saya terlelap tadi" dengan selamba dia jawab.. "Macam mane boleh tertidur ni?" soalan basic yang mintak sepak laju2... Ade ke tanye macam mane bleh terlelap... C'mon r kak.. bagi r soalan yang mencabar sket.. Tanye nisbah kelajuan dan hentaman terhadap kereta ke.. Aishhh.. Dsebabkan soalan tu basic sangat.. member aku x jawab pun.. Yang paling menyentuh jiwa aku... Moto dia yang terbaring kaku di tengah jalan tu dia biarkan aje.. Haih.. Naseb bek ko baru pas eksiden.. Aku pun tolong bawak moto dia ketepi.. Panas nih.. Jalan tar kat kaki aku ni pun x de laa rase cam rumput karpet.. Camne laa nak settle nih.. Pening gak pale aku.. Dia da cakap pulak dia tertidur.. Kalau tak tadi boleh klentong kate ade lori himpit ke.. Elak lipas ke.. Runsing2.. Da laa aku sepatutnye masuk keje ni.. Macam x masuk keje je gamaknye..

TIBA-TIBA!! Sebuah kereta alza berwarna ungu gelap(kot) Berenti btul2 blakang moto member aku.. Cis n Cheese btul!! Sape yang berani nak masuk glanggang ni!! Bak tang!!

bersambung......

Wednesday, June 15, 2011

kelkatu dan aku..

Si  kelkatu berjanjji menjauhi api. Senyum aku mendengar janji si kelkatu. Mana mungkin kau menjauhkan diri dari api sedang kau terpikat pada gemilang cahayanya. Omong kosong. Tapi aku sedar. Si kelkatu tahu bahawa api itu akan membakarnya. Tapi masih menerpa degil. Di lewati udara. Mendekati api sambil nekad mengejar cahaya. Nah. Kini kau mengelupur kehilangan sayap. Berguling menanti ajal. Tapi sedikit kesal tak pernah terpancar. Apakah hari-harimu terlalu bosan sehingga sanggup membakar diri? Aku pasti jawapannya bukan. Jadi mengapa? Mungkinkah rasa kasih dan cinta? Dari mana kau kumpul perasaan ingin merasai kehangatan yang melampaui rasa takut kematian.? Mungkin si kelkatu sedar hayatnya tidak panjang. Maka dikejar apa yang ingin dikejar. Di cuba selagi daya. Sepenuh hati selagi hayat. demikian usaha supaya tidak menyesal dihujungnya masa. Aku kagum. Si kelkatu kelihatan bodoh di mata mereka. Namun siapa tau apa isi hati si kelkatu. Tekad dan azam si kelkatu. Jangan perlecehkan si kelkatu selagi kau tak mampu mengejar sesuatu tanpa takut rasa mati. Jangan hina si kelkatu yang kecil. Selagi kau tak punya jiwa sebesarnya. Hmmph. Aku senyum mengingati janji si kelkatu. Tapi sayu merenung nasibnya.

Monday, May 23, 2011

Don't try this at home..

Aku tetibe rase cam nak jalan.. Plus harini nak extreme sket... Jalan kt divider.. Hahahaha... Syok... Kite duduk diantara 2 bahagian yang bergerak laju... Angin dari pelbagai sudut.. huhuhuhu.. Tetiba aku terfikir.. cane laa kalau aku jatuh.. Knfem bahaya... Selang beberapa langkah... Kaki kiri aku tergelincir... kedeperr... Jatuh... nasib bek tahan pakai tangan so selamat lagi... Kereta kt blakang da hon hon cam orang giler... " Rilek llaaa oiii... Aku jatuh btul2 kot... Bukan filem.. Ce tengok tepi2 tu ade ke kamera??!!" Tension je haku... Skang aku da tau.. Bahaya kalau jatuh waktu jalan2 kt divider... Kaki aku yang baru nak sembuh dari terseliuh.. Terseliuh balik... TERBAAIIIKKKK.. Aku sangattttt gembiraaaaa... weee~ aku nak gi layan kaki aku... weeeee~

Sila rate post ini!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...